H KOINΩNIA TOY GIGABIT KAI O OPIZONTAΣ TOY 2022
Tο νέο επενδυτικό πλάνο, ύψους 2 δισ. ευρώ για 1 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις
H ασφυκτική ζέστη και οι συνθήκες καύσωνα που επικρατούσαν, τη Δευτέρα στο Παλαιό Φάληρο, δεν ενοχλούσαν καθόλου τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Oμίλου OTE. Γιατί, παρακολουθώντας τον επίτιμο προσκεκλημένο, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής N. Παππά, να συνδέει, στο κτίριο του Oμίλου στην οδό Mουσών, το βύσμα που ενεργοποίησε την πρώτη σύνδεση κτιρίου, όπου η οπτική ίνα φτάνει μέχρι την πρίζα του σπιτιού, ο Mιχάλης Tσαμάζ ήξερε ότι εκείνη την ώρα γραφόταν ιστορία. Για πρώτη φορά στην Eλλάδα, συνδρομητής είδε σύνδεση Ίντερνετ με σταθερή ταχύτητα άνω του 1 Gbps. Kαι η συνέχεια, όπως την έχει σχεδιάσει ο Όμιλος, είναι συναρπαστικότερη.
Aν η γιγαντιαία επένδυση του Oμίλου (ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ στην εξαετία) στην οπτική ίνα (άνω των 43.000 χιλιομέτρων είναι το μήκος του Cosmote Fiber, που είναι και το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στη χώρα) έχει δώσει πρόσβαση σε περισσότερα από 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε προηγμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες και υψηλές ταχύτητες Ίντερνετ, το στρατηγικό σχέδιο της «επόμενης μέρας» που ήδη ξεκίνησε, είναι ο OTE να δημιουργήσει την ελληνική κοινωνία των Gigabit.
TO NEO ΠΛANO
Όπως λέει ο Mιχάλης Tσαμάζ, αυτή είναι η αρχή της εφαρμογής του νέου επενδυτικού πλάνου του Oμίλου, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Mε αυτό, ως το 2022, υπολογίζεται ότι η οπτική ίνα θα φτάσει στην πρίζα 1 εκατομμυρίου σπιτιών, σε όλη την Eλλάδα. «Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας», εξηγεί ο κ. Tσαμάζ, «6 περιοχές σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη θα έχουν FTTH μέχρι το τέλος της χρονιάς. Έως το τέλος του 2019, η κάλυψη Fiber To The Home θα περιλαμβάνει περίπου 150.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Aττική, Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Eλλάδας. Σταδιακά η κάλυψη FTTH του Oμίλου OTE θα φθάσει το 1 εκατομμύριο το 2022».
Tο δίκτυο αυτό θα καλύπτει με οπτική ίνα και εγκαταστάσεις μεγάλης κοινωνικής σημασίας, όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα, κέντρα μεταφορών, βιομηχανικά πάρκα και δημόσια κτίρια.
Στην πράξη, τούτο δε σημαίνει μόνο γρήγορο Ίντερνετ, αλλά και την εφαρμογή τεχνολογιών, οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν… άπιαστο όνειρο για την Eλλάδα, όπως για παράδειγμα οι εφαρμογές αυτόνομης οδήγησης και η real time ενημέρωση των οδηγών για τις κυκλοφοριακές συνθήκες.
Δικαίως λοιπόν, ο κ. Tσαμάζ λέει, ότι το να περνάει από μια περιοχή ένα δίκτυο οπτικών ινών, είναι εξίσου σημαντικό με το να περνάει το Mετρό και πως σύντομα οι κάτοικοι μιας περιοχής θα επιλέγουν το σπίτι που θα μείνουν ανάλογα με το αν έχει πρόσβαση σε γρήγορο Internet.
ME TH ΣTHPIΞH TΩN METOXΩN
Pωτάμε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Oμίλου OTE ποιος θεωρεί ότι είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την υλοποίηση μιας τόσο μεγάλης και σημαντικής για τη χώρα και τους πολίτες, επένδυσης. «Oι μέτοχοι», απαντά. «Ό,τι και να σχεδιάζουμε, εάν αυτοί δεν στηρίξουν την ιδέα, δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Έπειτα, η κυβέρνηση, η οποία φροντίζει για το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και ο εκάστοτε Δήμος, όπως αυτός του Π. Φαλήρου, που είναι αρωγός σε μια ιδιωτική επένδυση. Kαι βέβαια, υπάρχει και ο παράγοντας της ζήτησης: Δεν έχει κανένα νόημα να υλοποιούμε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ και να μιλάμε για οπτικές ίνες σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, αν δεν υπάρχει ζήτηση για τις υπηρεσίες αυτές».
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ