Τις καθημερινές υποψίες αρκετών ανθρώπων τα τελευταία χρόνια επιβεβαίωσαν τέσσερις δεκαετίες παρατηρήσεων θερμοκρασίας: Η ανθρώπινη δραστηριότητα διαταράσσει τη συμπεριφορά των φυτών, των ζώων και της εναλλαγής των εποχών του πλανήτη Γη.
Μελετώντας δορυφορικά δεδομένα από τέσσερις δεκαετίες, Αμερικανοί επιστήμονες του κλίματος κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή διαταράσσει την ισορροπία των εποχικών θερμοκρασιών, μετατοπίζοντας τη φυσική εναλλαγή των εποχών. Μάλιστα, οι ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Λώρενς Λίβερμορ του Πανεπιστημίου Μπέρκλι στην Καλιφόρνια φροντίζουν αν είναι αρκετά ξεκάθαροι ως προς τις αιτίες του φαινομένου: δίνουν “πιθανότητες περίπου πέντε 5 στο εκατομμύριο” ότι οι αλλαγές αυτές συμβαίνουν φυσικά, χωρίς ανθρώπινη επιρροή.
“Υπάρχουν πολλές παρατηρήσεις ότι ο κύκλος των εποχών αλλάζει και είναι επίσης ένα από τα πράγματα που είναι πιο εμφανή στην καθημερινή ζωή, για παράδειγμα παρατηρώντας ότι τα φυτά ανθίζουν νωρίτερα”, δήλωσε στο Bloomberg η Φριντερίκε Ότο, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πρόγραμμα Κλιματικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. “Αλλά μέχρι στιγμής αυτό ήταν δύσκολο να διαχωριστεί επίσημα και με μεγάλη στατιστική ακρίβεια από τη φυσική μεταβλητότητα”, πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες του κλίματος μελετούν συνεχώς τα στοιχεία, ψάχνοντας για αυτό που αποκαλούν “αποτυπώματα”. Κατά τη διάρκεια των χρόνων, έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν την επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα από τον “γήινο θόρυβο”, στα αρχεία καταγραφής της θερμοκρασίας, στη θαλάσσια χημεία, στη ραγδαία αλλαγή στην Αρκτική κ.α. Για κάθε χρόνο στο 38ετές δορυφορικό αρχείο, η ομάδα κατέγραψε τις χαμηλότερες και υψηλότερες μηνιαίες θερμοκρασίες.
Αυτό που ανακάλυψε ήταν ένας ανομοιογενής ρυθμός εποχικής αλλαγής στην ατμόσφαιρα πάνω από τις εύκρατες ζώνες των βόρειων και νότιων ημισφαιρίων. Ενώ η υπερθέρμανση είναι παγκόσμιο φαινόμενο, τα καλοκαίρια στην τροπόσφαιρα θερμαίνονται ταχύτερα από τους χειμώνες, με τέτοιο τρόπο που η φυσική θα υπαγόρευε εάν τα αέρια του θερμοκηπίου ήταν ο υπαίτιος. Τα δορυφορικά δεδομένα και τα υπολογιστικά μοντέλα για την εποχική αλλαγή θερμοκρασίας που χρησιμοποιήθηκαν από τη μελέτη συμφωνούν μεταξύ τους ακόμη περισσότερο από ό,τι όταν μετράνε τη μέση ετήσια θερμοκρασία.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, επιστήμονας στο Εθνικό Εργαστήριο Λώρενς στο Λίβερμορ της Καλιφόρνια, Ben Santer, παρομοιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας για τη θερμοκρασία με ένα κύμα που «σκάει» σε μία παραλία. Για κάθε έτος από το αρχείο δορυφορικών δεδομένων 38 ετών, η ομάδα κατέγραψε τις μηνιαίες κατώτατες και ανώτατες θερμοκρασίες. Τα πρώτα χρόνια, τα «κύματα» ήταν μικρά. Όσο όμως πλησιάζουμε στο τέλος του συνόλου δεδομένων που εξετάστηκε, με τελευταία χρονιά το 2016, τα κύματα έχουν πολύ υψηλότερες κορυφές και πιο χαμηλά κοιλώματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Santers έχει πολλάκις στο παρελθόν αντιπαρατεθεί με τη συνεχή αποσύνδεση των ευρημάτων που αποδίδουν την αύξηση της θερμότητας στην ανθρωπότητα, και στον τρόπο με τον οποίο ανάλογες επιστημονικές έρευνες παρουσιάζονται ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου. “Όταν εσφαλμένοι ισχυρισμοί γίνονται στο επίπεδο της επίσημης κατάθεσης στο Κογκρέσο και αποτελούν μέρος του Αρχείου του Κογκρέσου, τότε είναι σημαντικό να τις αντιμετωπίσουμε”, αναφέρει.
Πάνω απ’ όλα όμως βλέπει την έρευνα αυτή ως μια δυσάρεστη υπενθύμιση της γενικής κλιματικής τάσης. «Η συσσώρευση αποδεικτικών στοιχείων με ανησυχεί. Είναι ένα από εκείνα τα πράγματα για το οποίο δεν θες να έχεις δίκιο», καταλήγει.