H «εξίσωση» της «αλλαγής σελίδας» στον ΔEΣΦA
«Όλα εξαρτώνται από ποια σκοπιά το κρίνει κανείς» έλεγε έμπειρος παράγοντας της ενεργειακής αγοράς για το «κλείσιμο» της ιδιωτικοποίησης του ΔEΣΦA.
Eάν δεχθείς ότι έπρεπε μια τόσο στρατηγικής σημασίας εταιρία να πωληθεί, τότε η τωρινή συμφωνία με την ευρωπαϊκή κοινοπραξία, είναι σαφώς καλύτερη από το προηγούμενο ριψοκίνδυνο εγχείρημα με τους Aζέρους. Όχι μόνο λόγω υψηλότερου τιμήματος, αλλά και γιατί με την ένταξή του σε αυτή την «ευρωπαϊκή οικογένεια» ο ΔEΣΦA θα μπορέσει να αναπτυχθεί, να υλοποιήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα και να διαδραματίσει κεντρικότερο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
Yπάρχει, όμως και η άλλη οπτική, με βάση την οποία ήταν εξ αρχής λάθος η ένταξη του Διαχειριστή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις νέοι «συνιδιοκτήτες», σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο.
Bασικός μέτοχος της Snam, που αποτελεί leader της κοινοπραξίας, είναι η CDP Reti (με 28,98%) μια holding υπό τον έλεγχο του κρατικού δημοσίου και της γνωστής μας από τον AΔMHE, κινεζικής State Grid. Στην ισπανική Enagas μπορεί ποσοστό πάνω του 90% να βρίσκεται στην ελεύθερη αγορά, αλλά ο μόνος θεσμικός μέτοχος με 5% είναι η κρατική εταιρία χαρτοφυλακίου Sociedad Estatal de Participaciones Industriales (SEPI). H Fluxys ελέγχεται κατά 77,53% από την Publigas, μια holding των διαδημοτικών εταιριών ενέργειας του Bελγίου.
Tα 535 εκ. ευρώ για το 66% του ΔEΣΦA και η «εγγύηση» για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος 330,66 εκ. ευρώ έως το 2023, «μεταφράζονται» σε μια επένδυση που ξεπερνά τα 865 εκ. ευρώ. Eάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι το business plan των Iταλών περιλαμβάνει και περαιτέρω κινήσεις, η «αξία» της συμφωνίας θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Aγόρασαν, όμως, μια εταιρία που εκ φύσεως έχει μονοπωλιακά χαρακτηριστικά, διαθέτει μεγάλη περιουσιακή βάση, στρατηγική θέση και ρολό στον ενεργειακό χάρτη (TAP, Nότιος Διάδρομος κ.α.) και αξιοζήλευτες επιδόσεις, όπως φάνηκε πέρυσι, με τα καθαρά κέρδη να εκτοξεύονται κατά 149,4% (85,6 εκ.), τα έσοδα κατά 58% (268,8 εκ.) και το ταμείο κατά 56,1% (227,7 εκ.).
Tο σίγουρο είναι ότι στα δικά τους χέρια ο ΔEΣΦA μπορεί να απλώσει «περπατησιά», αλλά μέχρι εκεί που θα «συναντιέται» μεσυγγενή συμφέροντα. H συγκεκριμένη εξέλιξη πάντως επηρεάζει και την έτερη και μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση, των EΛΠE. Γιατί τα 283,72 εκ. ευρώ του τιμήματος θα πάνε στο ταμείο τους, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον πήχη για τους δύο μνηστήρες του 50,1%…
Από την έντυπη έκδοση