Παρά την ενίσχυση της εμπιστοσύνης της αγοράς, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ένα δύσκολο οικονομικό και δημοσιονομικό περιβάλλον, σημειώνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στην ετήσια έκθεσή του για το περασμένο έτος, ενώ τονίζει πως η χώρα μας πρέπει να αντιμετωπίσει τις εναπομείνασες προκλήσεις προτού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, για να διασφαλίσει ότι θα αξιοποιήσει μετά από τον Αύγουστο τα σημαντικά επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων.
Στη μακροσκελή έκθεσή του για τις δράσεις του το περασμένο έτος, ο ESM παρατηρεί πως το 2017 καταγράφηκε πρόοδος στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος, ενώ σημειώνει ότι η ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες ήταν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Δεκέμβριο του 2014, φτάνοντας τα 3,3 δισ. ευρώ.
O ESM επισημαίνει ότι για πρώτη φορά από το 2006 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, ενώ υιοθετώντας τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, αναφέρει πως εκτιμάται ότι η Αθήνα θα σημειώσει ανάπτυξη 1,9% το 2018 και 2,3% το 2019.
Ο Μηχανισμός σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές θέσπισαν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να παράσχουν περαιτέρω διασφαλίσεις ότι θα επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά, όπως προσθέτει, συμπληρώνουν τις υπάρχουσες δέσμες μεταρρυθμίσεων, κυρίως με την προσαρμογή των συντάξεων από το 2019 και με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης των ατομικών εισοδημάτων από το 2020.
Ο ESM εκτιμά ότι, σε συνάρτηση πάντα με την επίτευξη των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, την ανάπτυξη θα ενισχύσουν οι φοροελαφρύνσεις, οι στοχευμένες δαπάνες για την αγορά εργασίας και οι επενδύσεις.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας υπογραμμίζει πως η έγκαιρη εφαρμογή των εκκρεμών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων θα είναι σημαντική για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας και την εδραίωση της εμπιστοσύνης της αγοράς.
Σε δήλωσή του, η οποία περιλαμβάνεται στην έκθεση, ο επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι τέσσερις από τις πέντε χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα του EFSF ή του ESM είναι «success stories», με την Ελλάδα να έχει την ευκαιρία να γίνει μέλος αυτής της ομάδας αν συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.