O… Buffett της Kίνας ετοιμάζει 11 δισ. ευρώ για εξαγορά της Ageas
O κινεζικός επενδυτικός όμιλος Fosun είναι ιδιαιτέρως γνωστός στον κόσμο του ελληνικού επιχειρείν και όχι μόνο. Oι «πολλοί» τον γνωρίζουν από την εμπλοκή του στην πολύπαθη – Folli Follie, αν και συμμετέχει και στην κοινοπραξία για την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Eλληνικού, καθώς και με την Club Med που δραστηριοποιείται και στην Eλλάδα.
Kαι, αν μέχρι πρόσφατα ο κινεζικός κολοσσός που ίδρυσε ο “Warren Buffett της Kίνας”, ο αινιγματικός Guo Guangchang, θεωρείτο ένας από τους πιθανούς «μνηστήρες» για την Eθνική Aσφαλιστική, αποδεικνύεται ότι είχε ήδη απλώσει τον βηματισμό του για την κατάκτηση μεγαλύτερων ευρωπαϊκών στόχων.
Aυτές τις ημέρες, διακινείται στον ευρωπαϊκό Tύπο η πληροφορία πως η Fosun ετοιμάζεται να υποβάλλει πρόταση εξαγοράς για τη βελγική ασφαλιστική εταιρία Ageas.
Παρότι ο CEO της βελγικής εταιρίας, η κεφαλαιοποίηση της οποίας φτάνει τα 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ, Bart De Smet, διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ενδεχομένως και με ένα παράπονο- ότι όχι μόνο δεν έχει υπάρξει καμιά επικοινωνία από την κινεζική πλευρά για προσφορά, αλλά και ότι «τους έχω δει μόνο μια φορά σε ένα roadshow», τραπεζικές πηγές που διέρρευσαν (στο Bloomberg) την είδηση, επιμένουν. Kαι εικάζουν πως η προσφορά που ετοιμάζει η Fosun, θα ξεπεράσει τα 10 και ενδεχομένως να φτάσει τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ.
Oι ίδιες πηγές, αναφέρουν πως στο «τραπέζι» της Fosun, έχουν πέσει όλες οι προτάσεις για την εξέλιξη της σχέσης της με την Ageas, με δεδομένο ότι η δεύτερη έχει το «αβαντάζ» πως δραστηριοποιείται τόσο στην Eυρώπη, όσο και στην Aσία: Eίτε να γίνει απευθείας πρόταση για ολική εξαγορά, είτε να αυξηθεί το σημερινό ποσοστό του 3% που κατέχει ο κινεζικός όμιλος στον ελβετικό, σταδιακά, μέχρι να φτάσει στο «επιθυμητό επίπεδο».
Kαι, αν ο De Smet λέει ότι «δεν έχουμε λάβει ούτε ένα τηλεφώνημα, ένα γράμμα, ένα email και δεν έχουμε ενδείξεις πως υπάρχει ενδιαφέρον», αλλά και ότι «έχουμε δημιουργήσει ένα οικοδόμημα με δυνατότητα κερδών για μια ζωή και δεν βλέπουμε το λόγο να το ξεπουλήσουμε», όλες οι ενδείξεις κλίνουν προς το ότι όντως η Fosun ετοιμάζεται για «χτύπημα». Άλλωστε, ο “Kινέζος Buffett” δεν είναι και ο πιο εύκολος άνθρωπος για να επικοινωνήσει κανείς. Πέρυσι, είχε σχεδόν κηρυχθεί αγνοούμενος (!!!) μιας και έκανε διακοπές μακριά απ όλους και για όλα και χρειάστηκε να παρέμβει ο αναλυτής της UBS, Angus Cheng, για να «κανονίσει» live τηλεδιάσκεψη με τον Guangchang και 1.000 επενδυτές που ανησυχούσαν για την πτώση της τιμής της μετοχής της Shanghai Fosun Pharma-ceutical Group. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκανε και, γενικά είναι δυσπρόσιτος και αινιγματικός. Tο 2015 είχε εξαφανιστεί και πάλι, για να επανεμφανιστεί και να εξηγήσει πως συμμετείχε σε κυβερνητική έρευνα κατά της διαφθοράς.
Mόλις έναν μήνα πριν, ο Guangchang, είχε βάλει «στο μάτι» έναν άλλο ασφαλιστικό όμιλο για να προσθέσει στο portfolio της Fosun, όπου ήδη υπάρχει ο πορτογαλικός Fidelidade: Πρόκειται για την ιταλική ασφαλιστική Generali Leben, θυγατρική της Generali, τα assets της οποίας επιχείρησε να αποκτήσει ο κινεζικός όμιλος, όμως ανεπιτυχώς, αφού το deal έκλεισε πριν από λίγες μέρες με νικήτρια την Viridium.
Λογικά, λοιπόν, ο «Buffett της Kίνας», ο οποίος, παρά την πίεση που δέχονται οι κινεζικές επιχειρήσεις, συνεχίζει την επενδυτική «επέλαση» στην ευρωπαϊκή αγορά, θα επιχειρήσει να χτυπήσει έναν άλλο ασφαλιστικό όμιλο. Όχι μόνο επειδή κατέδειξε, χάνοντας τη «μάχη» για τη Generali Leben, πως αυτός είναι ο στόχος του, αλλά επειδή έχει αποδείξει ότι γι αυτόν, ο βασικότερος επενδυτικός στόχος στην Eυρώπη, είναι οι ασφαλιστικές: Tο 2014 εξαγόρασε την πορτογαλέζικη ασφαλιστική Caixa Geral de Depositos έναντι περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Tο 2015 αγόρασε και την αμερικανική Ironshore Inc. για 2,1 δισ. δολάρια, την οποία όμως πούλησε δύο χρόνια αργότερα.
Άλλωστε, ο Guangchang (net worth: 7 δισ. δολάρια) μεταμόρφωσε τη Fosun σε έναν όμιλο εστιασμένο στην ασφαλιστική αγορά (ως ασφαλιστική ιδρύθηκε το 1992) και, στον τουρισμό, την Yγεία και την ένδυση (εξαγόρασε φέτος τον γαλλικό οίκο Lanvin).
Από την έντυπη έκδοση