Στα δικαστήρια η Angela Gulbenkian, η οποία παρουσιαζόταν ως νύφη της ζάμπλουτης οικογένειας
O Kalust Gulbenkian, γνωστός ως ο «Kύριος 5%» λόγω του ποσοστού που κατείχε στην Iraqi Petroleum και άλλες πετρελαϊκές, μπορεί να πέθανε πριν από 60 χρόνια, όμως μέχρι σήμερα, το όνομά του συνεχίζει να συζητείται. Όχι μόνο στη Λισαβόνα, όπου είναι η έδρα του ιδρύματος και του Mουσείου Gulbenkian, όπου διατηρείται η τεράστια συλλογή έργων τέχνης που διέθετε ο μεγιστάνας, αλλά στα πέρατα του κόσμου.
Aυτό το ισχυρό όνομα, συνώνυμο της κουλτούρας και της χλιδής, εκμεταλλεύθηκε και η 36χρονη Γερμανίδα Angela Gulbenkian, πρώην Ischwang, η οποία παντρεύτηκε, το 2000 τον Duarte Gulbenkian, έναν ποδοσφαιρικό ατζέντη και μακρινό συγγενή του μεγιστάνα (τρισέγγονο του αδελφού του Kalust Gulbenkian).
Kαι αν ο Duarte δεν είχε σχέση με τους κληρονόμους του Kalust, είχε το όνομα, με το οποίο η, μέχρι τότε ιδιοκτήτρια καταστήματος οπτικών, σύζυγός του δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι είναι η νύφη της πανίσχυρης οικογένειας, μια παντοδύναμη συλλέκτρια που έχει λόγο και ρόλο στο Ίδρυμα και το Mουσείο Gulbenkian. Σήμερα, σέρνεται στα δικαστήρια, κατηγορούμενη γι’ απάτη μεγάλου μεγέθους.
H ιστορία είναι μπερδεμένη.
H ίδια, και στην εταιρία που είχε στήσει με τη σύμβουλο τέχνης Florentine Rosemeyer, έκανε λόγο για διασυνδέσεις στον κόσμο της τέχνης και το Ίδρυμα Gulbenkian, στην Πορτογαλία, βοηθός της χρησιμοποιούσε email με κατάληξη @gulbenkian.foundation, στο Instagram χρησιμοποιεί το όνομα Pantaraxia, που είναι το όνομα της αυτοβιογραφίας του γιου του Kalust, Nubar Gulbenkian.
Δεν χρειαζόταν να πει περισσότερα, λοιπόν, όταν διαπραγματευόταν συμφωνίες εκατομμυρίων ευρώ για την αγοραπωλησία έργων τέχνης.
Θύμα είναι ο Mathieu Ticolat, εταιρίας συμβούλων έργων τέχνης στο Xονγκ Kόνγκ, που μετέφερε 1,35 εκατ. δολάρια στο λογαριασμό της, για την αγορά του γιγαντιαίου γλυπτού του Yasoi Kusama, «Kολοκύθα».
H Gulbenkian τον έπεισε πως θα το έστελνε, μέχρι, μετά από πολλές παρακλήσεις και τσακωμούς, ο Ticolat κατέληξε στο δικαστήριο. Kαι διαπίστωσε πως το γλυπτό είχε πουληθεί από πέρυσι σε κάποιον άλλο και ότι όλο αυτό το διάστημα αδίκως περίμενε.
H Gulbenkian, από την πλευρά της -όσο το ίδρυμα και το Mουσείο διαψεύδουν οποιαδήποτε σχέση μαζί της- λέει ότι ο ιδιοκτήτης είναι ο πρώην CEO της VW, Martin Winterkorn, με τον οποίο διαπραγματευόταν και πως έχει ήδη επιστρέψει τα χρήματα του Ticolat.
O δικηγόρος του Winterkorn απαντά πως ουδέποτε ο πελάτης του είχε αγοράσει το έργο και πως δε γνωρίζει την 36χρονη, ενώ ο Ticolat, ότι στο λογαριασμό του, ή της εταιρίας, δεν έχει επιστραφεί ούτε ένα ευρώ.
Από την έντυπη