Οι αλλαγές προσώπων μπορεί ενδεχομένως να κατευνάσουν λίγο τη δυσαρέσκεια πολλών Ελλήνων, αλλά δεν βελτιώνουν τις διαρθρωτικές ελλείψεις στην κατάσβεση πυρκαγιών στην Ελλάδα, επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Η γερμανική εφημερίδα επανέρχεται στο θέμα της αλλαγής της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, όπως και τις παραιτήσεις του Νίκου Τόσκα και του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, μετά τις φονικές πυρκαγιές. Αλλά υπογραμμίζει ότι αυτές οι αλλαγές δεν διορθώνουν το πρόβλημα.
«Φωτιά και νόμοι» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της FAZ, στο οποίο γίνεται αναφορά στον θεσμό των εθελοντών πυροσβεστών στη χώρα μας.
«Οι παραιτήσεις και οι αποπομπές μπορούν ενδεχομένως να κατευνάσουν λίγο τη δυσαρέσκεια πολλών Ελλήνων για την δήθεν κακή διαχείριση της κρίσης από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης και, κυρίως, την ελλιπή επικοινωνιακή διαχείρισή της μετά την πυρκαγιά. Οι αλλαγές προσώπων όμως δεν βελτιώνουν διόλου τις διαρθρωτικές ελλείψεις στο πεδίο της κατάσβεσης πυρκαγιών στην Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα.
Εξηγώντας τις ελλείψεις, η FAZ κάνει λόγο για συγκέντρωση εξουσιών.
«Επιγραμματικά οι ελλείψεις συνοψίζονται στη διαπίστωση ότι στο πεδίο της κατάσβεσης πυρκαγιών στην Ελλάδα υπάρχει συγκέντρωση εξουσιών, παρότι απαιτείται αποκέντρωση. Επί της ουσίας αυτό οφείλεται σε σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του επαγγελματικού πυροσβεστικού σώματος και του -σε πρώιμη ακόμη φάση ανάπτυξης- εθελοντικού σώματος. Παρότι ένα καλύτερα ανεπτυγμένο δίκτυο εθελοντών θα βοηθούσε και τους επαγγελματίες πυροσβέστες, οι τελευταίοι το βλέπουν διαφορετικά και αντιλαμβάνονται τους ερασιτέχνες περισσότερο σαν ανεπιθύμητο ανταγωνισμό», αναφέρει.
«Πέρα από τα εθελοντικά σώματα πυροσβεστών, στην Ελλάδα υπάρχουν και οι εθελοντές βοηθοί του επαγγελματικού σώματος […], με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση να χρονολογείται από το 1991. Υπάγονται άμεσα στο επαγγελματικό πυροσβεστικό σώμα και μπορούν μετά από κάποιο διάστημα να προσληφθούν σε αυτό μόνιμα. “Πρόσφορο έδαφος για πελατειακές σχέσεις”, σχολιάζει άτομο που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.
Διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, οι εθελοντές βοηθοί του επαγγελματικού πυροσβεστικού σώματος είναι συχνά συγγενείς των πυροσβεστών, οι οποίοι γίνονται με αυτό τον τρόπο δημόσιοι υπάλληλοι».
Ο αμφιλεγόμενος νόμος του 2014
Η FΑΖ κάνει αναφορά και στη σχετική νομοθεσία, σχετικά με τους εθελοντές πυροσβέστες.
«Το στάτους των “αληθινών” εθελοντών πυροσβεστών ρυθμίστηκε νομοθετικά για πρώτη φορά γύρω στο 2000 και τροποποιήθηκε το 2007. […] Νέα τροπολογία όμως που χαρακτηρίζεται από εμπλεκόμενους ολέθρια, επέφερε την εξής αλλαγή: ο αμφιλεγόμενος νόμος 4249/2014 υπήγαγε όλες τις δομές εθελοντικής πολιτικής προστασίας στην κρατική πολιτική προστασία. Για την κατάσβεση πυρκαγιών αυτό σημαίνει ότι τυπικά πρέπει να αποφασίζουν καταρχήν οι επικεφαλής του επαγγελματικού σώματος εάν είναι αναγκαία η επέμβαση εθελοντών και να την αιτηθούν στη συνέχεια στο συντονιστικό κέντρο πολιτικής προστασίας», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Η FAZ επικαλείται δηλώσεις του Νίκου Σαχινίδη, προέδρου της ΜΚΟ «Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών» ο οποίος αποδίδει την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας το 2014 στις συνδικαλιστικές οργανώσεις του επαγγελματικού σώματος και στις δομές πελατειακών σχέσεων. «Ο ίδιος τονίζει βέβαια ότι πρόκειται για υποθέσεις τις οποίες δεν μπορεί να αποδείξει.
Αυτό που μπορεί να αποδειχθεί όμως είναι ότι αντί να ενισχύει τις αρμοδιότητες εθελοντικών σωμάτων […], η ελληνική νομοθεσία τις περιορίζει. Αυτό δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον εκείνων που καταπολεμούν επαγγελματικά τις φωτιές. Και φυσικά δεν εξυπηρετεί ούτε το δημόσιο συμφέρον», συνεχίζει το δημοσίευμα.