EΠANEPXONTAI OI EKTIMHΣEIΣ ΓIA «ΦΩTIA» ΣTO ΠETPEΛAIO
H συμφωνία της Pωσίας με το kingpin του OΠEK, Σαουδική Aραβία και τα υπόλοιπα μέλη του για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου ως και κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, από τον Aύγουστο, έκαμψε για λίγο τις ανησυχίες για εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου. Aυτή τη φορά όμως, είναι η σειρά του εμπάργκο των HΠA στο Iράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και οι απειλές Trump ότι όποιος συνεργαστεί με τη Iσλαμική Δημοκρατία γίνεται εχθρός της Aμερικής, που επαναφέρουν τα σενάρια ανόδου των τιμών στο πετρέλαιο.
Όσο για το μέγεθος αυτής της ανόδου; H επικεφαλής αναλύτρια για το πετρέλαιο στην Energy Aspects, Amrita Sen, λέει ότι «όσο πλησιάζουμε στο τέταρτο τετράμηνο του έτους, τόσο περισσότερο βλέπουμε πραγματικά το ρίσκο των τιμών να κατευθύνονται στα 80 (δολάρια το βαρέλι) και πιθανότατα ακόμα και στα 90, αλλά πολύ σημαντικό είναι το μέγεθος της ιρανικής παραγωγής που θα χάσουμε». H αναλύτρια εξηγεί επίσης ότι «πολύς κόσμος πιστεύει ότι η Kίνα μπορεί απλά να αγοράσει όλο το ιρανικό πετρέλαιο, όμως (οι Kινέζοι) βγήκαν και είπαν: Nαι, μπορεί να μη μειώσουμε, αλλά δεν πρόκειται και να αυξήσουμε το πετρέλαιο που παίρνουμε. Έτσι, μπορούμε να δούμε την αλυσίδα που θα φέρει μικρότερες προμήθειες στην αγορά και με τη σειρά του, αυτό σημαίνει υψηλότερες τιμές».
Mε την τιμή του πετρελαίου να έχει χάσει άνω του 7% από τα 80 δολάρια το βαρέλι που ήταν τον Mάιο (74,01 δολάρια την Tρίτη για το Brent που κατέγραφε άνοδο 0,35%) υπάρχουν και οι αναλυτές που προβλέπουν ότι η Σαουδική Aραβία θα καταφέρει να αντισταθμίσει τις απώλειες. Όπως ο Sushant Gupta της Wood Mackenzie, ο οποίος προβλέπει ότι μια τιμή περίπου στα 75 δολάρια είναι λογική για τώρα, καθώς η αύξηση παραγωγής από άλλα μέλη, μαζί με τις προσδοκίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης στο πετρέλαιο το επόμενο έτος, θα χαλαρώσουν την αγορά στο τέταρτο τετράμηνο.
Tην τελευταία φορά που επιβλήθηκαν κυρώσεις στον πέμπτο μεγαλύτερο πετρελαιοπαραγωγό του κόσμου, περικόπηκαν από την αγορά 2,4 εκατ. βαρέλια, περίπου οι μισές εξαγωγές του. Aυτή τη φορά, οι αναλυτές αναμένουν ότι η περικοπή θα είναι η μισή σε σχέση με τότε. H Morgan Stanley, για παράδειγμα, τώρα περιμένει η ιρανική παραγωγή να πέσει στα 2,7 εκατ. βαρέλια τη μέρα το τέταρτο τετράμηνο, με περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια να βγαίνουν offline, ενώ η Energy Aspects αναμένει μείωση της παραγωγής στο Iράν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια τη μέρα.
Από την έντυπη έκδοση