Στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας
Την εβδομάδα της 10ης Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες με αφορμή την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος στήριξης.
Ο Γάλλος επίτροπος ξεκαθάρισε ότι η ενισχυμένη εποπτεία θα είναι σε κάθε περίπτωση «πολύ ελαφρότερη» από ένα πρόγραμμα και δεσμεύτηκε πως η Επιτροπή θα φροντίσει να εφαρμοστεί με «ομαλό» τρόπο με τέσσερις αποστολές το χρόνο -δυο εκ των οποίων θα συμπίπτουν με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο- και σεβόμενη την «ακεραιότητα και την κυριαρχία» της Ελλάδας.
«Δεν θα υπάρχει πια η τρόικα, δε θα υπάρχει τίποτα παρόμοιο, ποιοτικά η διαφορά θα είναι μεγάλη», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι δε θα επιβληθεί κανένα νέο μέτρο και η Ελλάδα θα είναι «ελεύθερη να ορίζει τη δική της οικονομική πολιτική».
Ερωτηθείς σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου για τις περικοπές των συντάξεων, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται και πως σε κάθε περίπτωση, το δημοσιονομικό περιθώριο ή μη της Ελλάδας θα εξεταστεί πλέον στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου με την αξιολόγηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.
Επιπλέον, ο Γάλλος επίτροπος εξέφρασε την άποψη ότι σήμερα είναι μια «πολύ σημαντική ή και ιστορική» μέρα πρώτα για τον ελληνικό λαό αλλά και για την Ευρώπη. «Μετά από δύσκολα και επίπονα χρόνια, τώρα γυρνάμε σελίδα», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι «έχουμε πίσω μας τα πιο δύσκολα» και ότι σήμερα σηματοδοτείται το «τέλος της κρίσης και της περιόδου των προγραμμάτων».
Ο Γάλλος επίτροπος έκανε λόγο όμως και για την αρχή «ενός νέου κεφαλαίου» για τη χώρα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό σημαίνει «μια καινούργια αρχή» για την Ελλάδα, για τους πολίτες της, τις επιχειρήσεις και τις σχέσεις της με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Ο ίδιος τόνισε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους πολιτικούς ιθύνοντες και καθήκον της Επιτροπής και των Ευρωπαίων είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα, ενώ επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις γιατί «εάν σταματήσουν, θα γυρίσουμε πίσω».
Ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε επίσης στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής διοίκησης και της οικονομίας που πέτυχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, «περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα». Υπογράμμισε ότι όλα αυτά που έγιναν έφεραν αποτελέσματα, όπως η μετατροπή του ελλείμματος 15% το 2009 σε πλεόνασμα το 2017, η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, η βελτίωση του περιβάλλοντος των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας, η εξυγίανση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος περίθαλψης και κοινωνικών παροχών, μέσα από τη δημιουργία ενός «μόνιμου και οικουμενικού αλληλέγγυου κοινωνικού εισοδήματος».
«Πάντα κατακρίνουμε τη λιτότητα, όμως δεν προκάλεσε η λιτότητα την κρίση αλλά το αντίθετο», σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί, αναγνωρίζοντας ότι για πολλούς στην Ελλάδα το τέλος της κρίσης δεν έχει φανεί. «Ωστόσο, σήμερα οι οικονομικές δείκτες είναι στη σωστή κατεύθυνση», είπε ενώ προσέθεσε πως μέσα από τα προγράμματα έχουν μπει οι «βάσεις για μια βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη, για υγιή οικονομικά και για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».
«Η ανάκαμψη δεν είναι ένα γεγονός. Είναι μια διαδικασία», δήλωσε ο επίτροπος, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για τα «δισεκατομμύρια που δανείστηκε η Ελλάδα» αλλά και για τα «εκατομμύρια των Ελλήνων που έζησαν τη δική τους προσωπική κρίση».
Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι οι μεταρρυθμίσεις ήταν αναγκαίες και ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα εάν η Ελλάδα είχε αφεθεί να χρεοκοπήσει και να βγει από την ευρωζώνη.