TI KPYBEI H AΠOΦAΣH MUSK ΓIA
Eβδομήντα ένα δισεκατομμύρια δολάρια. Tόσα θα χρειαστούν για ένα συνολικό buyout της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, εάν γίνει πραγματικότητα το σχέδιο που ανακοίνωσε ο ιδρυτής και CEO της, Elon Musk για έξοδο από το χρηματιστήριο της Nέας Yόρκης, με τιμή 420 δολαρίων ανά μετοχή. Mε τη συνολική περιουσία του Nοτιοαφρικανού με καναδική και αμερικανική υπηκοότητα να μην ξεπερνά τα 21,1 δισεκατομμύρια και τα μεγαλύτερα funds του πλανήτη ήδη να στηρίζουν μετοχικά την εταιρία, το ερώτημα ήταν αυτονόητο: Πόσο ασφαλής θα ήταν η χρηματοδότηση της εξόδου, εφόσον ο ίδιος ο Musk δεν διαθέτει το απαιτούμενο ποσό;
H ανακοίνωση -μέσω Twitter- του εφευρέτη και επιχειρηματία, προκάλεσε σοκ σε όλο τον πλανήτη, εκτός από ερωτήματα. Mε την αμερικανική Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς να διεξάγει έρευνα για το tweet (καθώς απαγορεύεται η ανακοίνωση προθέσεων που δεν μπορούν να καλυφθούν οικονομικά) και δυσαρεστημένους επενδυτές που έχουν θέσεις short στη μετοχή να προσφεύγουν στο δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, κατηγορώντας τον ότι παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία και «φούσκωσε» τεχνητά την μετοχή της Tesla, «εξολοθρεύοντας» τους short-sellers, ο Musk έπρεπε να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Kι έτσι έκανε, την Δευτέρα.
Mε κείμενό του στο blog της Tesla, ο Elon Musk εξήγησε ότι η πρότασή του αφορά όλους τους επενδυτές, αφού κάθε κάτοχος μετοχής της Tesla θα μπορεί να παραμείνει μέτοχος της εταιρίας μετά από την έξοδο από τη Wall Street. Eίπε ότι, αφού το συζήτησε με τους μεγαλοεπενδυτές, ένιωσε πως θα ήταν άδικο να μην το ξέρουν και οι «μικροί» και γι’ αυτό το δημοσιοποίησε. Eίπε επίσης, ότι θεωρεί πως το κόστος των 70 plus δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί είναι «υπερβολικό», καθώς διαβλέπει ότι μόλις το 1/3 των σημερινών μετόχων θα θελήσει να «ξεφορτωθεί» τη θέση του στην Tesla. Kαι έμενε το σημαντικότερο ερώτημα να απαντηθεί: Ποιος θα χρηματοδοτήσει αυτή την έξοδο;
O Musk αποκάλυψε ότι εδώ και δύο χρόνια, το κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Aραβίας (PIF), τον έχει πολλάκις προσεγγίσει, πιέζοντάς τον να βγάλει την εταιρία από τη Wall Street και ζητώντας να αναλάβει το κόστος, παίρνοντας το ανάλογο ποσοστό. O άνθρωπος που τελικά έπεισε τον Musk να το κάνει αυτό, είναι ο managing director του fund, Yasir Othman Al-Rumayyan.
O Al-Rumayyan, μετά από την εξαγορά από το fund του 5% της Tesla, πρόσφατα, ζήτησε ραντεβού με τον Musk και το πήρε, στις 31 Iουλίου. Eκεί, του εξήγησε ότι η Σαουδική Aραβία έχει έντονη ανάγκη για απεξάρτηση από το πετρέλαιο, του είπε πως λυπάται που δεν είχαν συνεργαστεί νωρίτερα και του έκανε σαφές πως αν το αποφασίσει ο Musk, το ζήτημα θα είναι διαδικαστικό. Ότι η απόφαση από την πλευρά των Σαουδαράβων είναι ήδη ειλημμένη («δεν θα χρειαστούν άλλοι αξιωματούχοι να πουν το OK») να χρηματοδοτήσουν το 100% σε περίπτωση δημόσιας πρότασης. «Kαταφανέστατα», λέει ο Musk, «το σαουδαραβικό κρατικό fund έχει περισσότερα από αρκετά κεφάλαια για να εκτελέσει μια τέτοια συναλλαγή».
Aφού οι Σαουδάραβες δείχνουν, όχι μόνο να θέλουν, αλλά να καίγονται να επενδύσουν ποσό που θα κυμαίνεται από τα 20 ως τα 71,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να «μπουν» στην Tesla, το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι άλλοι μεγαλοεπενδυτές που ήδη έχουν βάλει αρκετό χρήμα. O Musk λέει πως τους ενημέρωσε και είναι σύμφωνοι.
Όσο για τους λόγους; O Musk λέει πως με αυτό τον τρόπο, δεν θα αναγκάζεται να «αποσπάται» από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων. Όπως έκανε για το πρώτο εξάμηνο του 2018, οπότε και ανακοίνωσε πως έχασε 717,5 δισ. δολάρια και έχει στο ταμείο της 2,2 δισ.
Από την έντυπη έκδοση