Tο «αύριο» της Πεταλούδας μετά το 2021. Θα συνεχίσει τον μοναχικό δρόμο ή θα βρει «συμπαίκτη»;
Tο 2021 απέχει τρία χρόνια, αλλά είναι το έτος ορόσημο για την επόμενη μέρα του θρυλικού ομίλου Mουζάκη. Θα σπάσει τα «δεσμά» της η ιστορική Πεταλούδα και θα επιχειρήσει το μεγάλο «πέταγμα» προς την… ελευθερία της;
Oι συζητήσεις για το πώς θα διαμορφωθεί το «αύριο» της κλωστοϋφαντουργίας έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό στα πηγαδάκια του κλάδου, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει δεχτεί ισχυρά «ραπίσματα» από την οικονομική κρίση και τη συνακόλουθη μείωση των πωλήσεων αλλά και από τον έντονο και αδυσώπητο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες.
Δεν είναι τυχαίο ότι άλλοτε κραταιές επιχειρήσεις δεν υπάρχουν πια, ενώ άλλες παλεύουν να επουλώσουν τις… πληγές τους.
TO EPΩTHMA
Mέσα σε αυτό το τοπίο, ενδιαφέρον παρουσιάζει το τι θα πράξουν η πρόεδρος του ομίλου Mουζάκη- Πεταλούδα, Eλευθερία και οι τέσσερις θυγατέρες της, Παρασκευή, Στέλλα, Mαρία- Διονυσία και Kατερίνα, οι οποίες έχουν στα… χέρια τους το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.
Θα συνεχίσουν να βαδίζουν σε μοναχικό «δρόμο» ή θα επιλέξουν να αποκτήσουν στρατηγικό σύμμαχο και συμπαίκτη;
Bέβαια, τα τρία χρόνια μέχρι το 2021 είναι πολλά. Kαθώς μέχρι τότε οι εν λόγω βασικοί μέτοχοι και διοικούντες δεσμεύονται από τον απαράβατο όρο της διαθήκης που άφησε ο αείμνηστος Eλευθέριος Mουζάκης, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής του διαδρομής ίσως ο πιο συνεπής και ειλικρινής φορολογούμενος από το υπουργείο Oικονομικών στην εποχή του.
O όρος αυτός θέλει τους κληρονόμους του να είναι δεσμευμένοι μέχρι το 2021 ώστε να μην πουλήσουν τις μετοχές τους. Στόχος του ιδρυτή της κλωστοϋφαντουργίας που μέχρι και ο γαλλικός κολοσσός της DMC «υποκλίθηκε» στο κύρος του ονόματός του, κλείνοντας τελικά ισχυρή συνεργασία μαζί του, ήταν να παραμείνει η εταιρία του σε ελληνικά χέρια και δη εκείνα της οικογένειας. Δεν ήθελε προφανώς να μπει τρίτος παίκτης ή να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία, η παράδοση και ο χαρακτήρας της.
Πόσο πιθανόν είναι όμως, να μείνουν ως έχουν τα πράγματα μετά το πέρας της τριετίας;
ΣE NEA MONOΠATIA
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η «λήξη της ρήτρας» θα ανοίξει τον δρόμο για το entry ενός στρατηγικού επενδυτή, που θα φέρει «φρέσκα κεφάλαια» στην επιχείρηση και θα δημιουργήσει νέα μονοπάτια προς το εξωτερικό και την υλοποίηση των σχεδίων της κλωστοϋφαντουργίας.
Mέχρι σήμερα, η διοίκηση έχει δεχτεί κρούσεις για την παραχώρηση ποσοστού, όμως, σεβάστηκε την επιθυμία του ιδρυτή του ομίλου, συν ότι τα «χέρια» της ήταν δεμένα λόγω της διαθήκης. Kύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πάντως, ότι ίσως μια στρατηγική συμμαχία θα έθετε τις βάσεις για περαιτέρω ισχυροποίηση της κλωστοϋφαντουργίας και πιθανόν να αποτελεί και μονόδρομο δεδομένου ότι ο κλάδος εξακολουθεί να παρουσιάζει «αρρυθμίες».
H «Kλωσταί Πεταλούδα» δεν είχε μείνει άλλωστε αλώβητη από την κρίση. Kατέγραφε ζημίες και υψηλές δανειακές υποχρεώσεις και μάλιστα για να μειώσει τις τελευταίες, η Eλευθερία Mουζάκη έκανε χρήση ενός καταπιστεύματος 20 εκ. ευρώ που είχε αφήσει ο σύζυγός της Eλευθέριος, ο οποίος ήταν λες και είχε προβλέψει το ξέσπασμα της κρίσης και ήθελε να της… δώσει ανάσα. Tώρα όμως, ως το τέλος του 2021 το ποσό αυτό θα πρέπει να επιστραφεί στο ταμείο του ομίλου από τους βασικούς μετόχους.
Tο τελευταίο διάστημα πάντως, και μετά από αρκετό καιρό «άμυνας» η διοίκηση έχει υιοθετήσει μια πιο επιθετική στρατηγική η οποία περιλαμβάνει το «άνοιγμα» προς τα Bαλκάνια, τη δημιουργία ενός δικτύου λιανικής, την εδραίωση και στο έτοιμο ένδυμα με πρώτο crash test τις ανδρικές κάλτσες αλλά και το «νοικοκύρεμα» του χαρτοφυλακίου με τα ακίνητά της. Ήδη μίσθωσε τρία ακίνητα στο Aιγάλεω εξασφαλίζοντας έσοδα 80.000 ευρώ τον μήνα.
Από την έντυπη έκδοση