Υπέτ της δημιουργίας μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, τάχθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Ν. Νανόπουλος, ενώ έθεσε ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμού και του Εφαρμοστικού Νόμου.
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων ο κ. Νανόνοπουλος τόνισε ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση στο τραπεζικό σύστημα, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις και με βάση σωστό σχεδιασμό και εκτέλεση, πιστεύουμε ότι θα μπορούσε πράγματι να πετύχει σημαντικές συνέργιες και να είναι επωφελής για τους μετόχους, τους πελάτες και την οικονομία ευρύτερα, τόνισες ο κ. Νανόπουλος.
Είναι μια διαδικασία που ασφαλώς ενέχει κινδύνους και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να αποφασίζεται «ελαφρά τη καρδία» και με κάθε κόστος. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αξιολογούμε πολύ προσεκτικά όλα τα ενδεχόμενα.
Δεν θα πρέπει όμως να μετακινηθούμε από τις βασικές στρατηγικές και επιχειρησιακές μας προτεραιότητες με γνώμονα πάντα το συμφέρον των μετόχων και τις προοπτικές του οργανισμού μας.
Ναι στο Μεσοπρόθεσμο
Σχολιάζοντας τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις, ο κ. Νανόπουλος τόνισε ότι το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, θα συμβάλλει στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα, ώστε να ανακτήσουμε την χρονική αλλά και ουσιαστική δυνατότητα, για να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές και προσαρμογές. Έτσι, θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας και να διαμορφώσουμε ένα νέο πλαίσιο διατηρήσιμης ανάπτυξης, με άξονα την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, πρόσθεσε.
Από την άλλη πλευρά όμως, η παροχή αυτής της βοήθειας έχει ως απολύτως αναγκαία προϋπόθεση την υπεύθυνη και αποφασιστική στάση μας με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του Εφαρμοστικού Νόμου, και στη συνέχεια, με τη συνεπή εφαρμογή του, χωρίς άλλες καθυστερήσεις ή ολιγωρία, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Οι ενέργειες που απαιτούνται στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος περιλαμβάνουν, τη ριζική αναμόρφωση στη δομή και τη λειτουργία του δημόσιου τομέα, μεγάλες θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς και μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης για τη σταθεροποίηση του ελλείμματος και του χρέους. Τα μέτρα θα είναι επώδυνα, ίσως και άδικα πολλές φορές, όμως η εναλλακτική πορεία της απραξίας ή της άρνησης, όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά οδηγεί σε ανεξέλεγκτες περιπέτειες και απαξίωση.
Το επόμενο βήμα, μετά τη σταθεροποίηση της οικονομίας μας, θα πρέπει να είναι η επανεκκίνηση της ανάπτυξης, με άξονες τις αποκρατικοποιήσεις, τις ξένες επενδύσεις, την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, την ώθηση που θα μας δώσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, και την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, με σύμμαχο τον τραπεζικό τομέα της χώρας.
Για την ευόδωση ενός τέτοιου δύσκολου σχεδίου θα ήταν εξαιρετικά σημαντική η διαμόρφωση ευρύτερης πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης. Η εικόνα μιας χώρας που συστρατεύεται στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, ενισχύει τη διαπραγματευτική μας δύναμη και αξιοπιστία, και αποτελεί την πιο σοβαρή απάντηση σε όσους μας αμφισβητούν, προεξοφλώντας την αποτυχία μας.
Πιστεύουμε ότι τελικά, και η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό μας σύστημα αντιλαμβάνονται το μέγεθος του διακυβεύματος, και με αίσθημα ευθύνης θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, προσφέροντας τη μοναδική διέξοδο για την χώρα, υπογράμμισε ο κ. Νανόπουλος.