Οι διεθνείς τεχνολογικοί κολοσσοί καταγγέλλουν τη χώρα και το ρούβλι πιέζεται
Αν η ανησυχία σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, αφορούσε κατά κύριο τις κυρώσεις εις βάρος της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό φαίνεται να αλλάζει. Όπως απέδειξε η πτώση στο ρούβλι από την Τετάρτη, τον μεγαλύτερο μοχλό πιέσης (και) στην οικονομία της, μπορούν να τον βάλουν οι καταγγελίες των αμερικανικών διαδικτυακών κολοσσών, καθώς και η πορεία της έρευνας για την εμπλοκή της χώρας στις αμερικανικές εκλογές.
Λίγο αφότου ο συνήγορος του πρώην δικηγόρου του Donald Trump, Michael Kohen (ομολόγησε ένοχος για παραβιάσεις οικονομικών στην προεκλογική καμπάνια του νυν προέδρου) άναψε φωτιές λέγοντας ότι ο πελάτης του «έχει γνώση συγκεκριμένων θεμάτων που θα «ενδιαφέρουν τον Robert Muller», τον ειδικό εισαγγελέα που ερευνά την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ, η φωτιά «θέριεψε».
Ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, είπε πως οι Ρώσοι χάκερς που φέρονται να συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση, «στοχοποιούν όλο το πολιτικό φάσμα» και πως η εταιρία του «δεν έχει καμία αμφιβολία» ότι η ομάδα των Ρώσων χάκερ που βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, γνωστοί με το προσωνύμιο Fancy Bear, είναι η ίδια που στοχοθέτησε «κάθε υποψήφιο μεγάλων κομμάτων στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας την περασμένη Άνοιξη». Η εταιρία, νωρίτερα, έκανε λόγο για χάκερς που συνδέονται με τον ρωσικό στρατό και οι οποίοι έβαλαν στόχο ρεπουμπλικανικές πολιτικές ομάδες, ενόψει των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών.
Η Facebook, λίγο αργότερα, κατήγγειλε ότι η GRU, η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών του στρατού, χρησιμοποιούσε το κοινωνικό δίκτυο για να «τρέχει» παραπλανητικές εκστρατείες. Και ανακοίνωσε πως κατήργησε 652 λογαριασμούς και ομάδες από τη Ρωσία και το Ιράν που είχαν στοχοποιήσει τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και χώρες της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής. Το ίδιο, έκαναν, όπως ανέφεραν σε δικές τους δηλώσεις και η Twitter Inc, αλλά και η μητρική της Google και της YouTube, Alphabet Inc.
Η αντίδραση της Ρωσίας ήταν η αναμενόμενη, αλλά δεν έπεισε τους επενδυτές. Ο Dmitry Peskov, δήλωσε πως οι κατηγορίες δεν έχουν νόημα για τη Μόσχα και σύγκρινε τις δηλώσεις κάθε τεχνολογικής εταιρίας με της άλλης, χαρακτηρίζοντάς τις αβάσιμες. «Προσπαθούν η μία να ξεπεράσει την άλλη με τις δηλώσεις τους, που μοιάζουν σα να έχουν γίνει με καρμπόν. «Δεν υπάρχει εξήγηση και δεν καταλαβαίνουν σε τι βασίζονται», είπε.
Αποτέλεσμα αυτών, ήταν το ρούβλι να τεθεί υπό νέα πίεση και να υποστεί ευρύτερες απώλειες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι όλα τα παραπάνω μπορεί να οδηγήσουν σε νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες…
Από την έντυπη έκδοση