Στην εκτίμηση ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια σύγκλισης στον προοδευτικό χώρο, κυρίως στη βάση του προγράμματος για την επόμενη μέρα, προέβη η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
Όπως είπε, παρόλο που μέρος της ελληνικής Κεντροαριστεράς επιδιώκει στο μέλλον συνεργασία με την ΝΔ, «υπάρχουν και πολλές άλλες δυνάμεις, προοδευτικές, ριζοσπαστικές, που προβληματίζονται, που τις ενδιαφέρει να υπάρχει συζήτηση, διάλογος, μία προσέγγιση».
Η κ. Ξενογιαννακοποόλου πρόσθεσε πως «υπάρχει μεγάλο περιθώριο σύγκλισης και διαλόγου, κατ’ αρχήν σε κοινωνικό επίπεδο. Ήδη πολύ μεγάλο κομμάτι στον εκλογικό χώρο έχει ήδη μετακινηθεί και πιστεύει σε μία τέτοια διαδικασία, σαφώς υπάρχουν και δυνάμεις που πρεσβεύουν κάτι τέτοιο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνεται πολιτικός διάλογος, πολλές φορές ο δημόσιος λόγος εξαντλείται σε ατάκες και πόλωση από την Κεντροαριστερά, αντικυβερνητισμού προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να γίνει στην βάση ιδεών, αξιών, πολιτικής, κυρίως με πρόγραμμα για το μέλλον».
Σύμφωνα με την ίδια, «δεν έχει σημασία απλώς ότι πάμε σε μία νέα ημέρα, σημασία έχει τι πρόσημο θα δώσουμε. Θα είναι προοδευτικό σε αυτό το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας; Θα έχει αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα; Ή θα είναι ένα πισωγύρισμα σε μία υπερσυντηρητική δεξιά αντίληψη και σε ένα νεοφιλελευθερισμό νέου τύπου;»
Αναφερόμενη στην επιλογή της να αποδεχτεί την πρόταση του πρωθυπουργού για να ενταχθεί στην κυβέρνηση, η νέα υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης σημείωσε ότι «ήταν ώριμη η στιγμή, τώρα που υπάρχει η αλλαγή, η πρώτη μεταμνημονιακή κυβέρνηση, που γυρίζει σελίδα η χώρα. Ήταν πολύ μεγάλη πρόκληση και τιμή να συμμετέχω σε αυτή την συλλογική προσπάθεια».
Για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της από την Όλγα Γεροβασίλη, η κ. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε πως βρήκε «μία πολύ σημαντική δουλειά που έχει ήδη γίνει … έχει ξεκινήσει μία μακροπρόθεσμη στρατηγική διοικητικής ανασυγκρότησης».
«Η παραγωγική και κοινωνική στρατηγική ανασυγκρότησης της χώρας δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την αντίστοιχη στήριξη μίας αναβαθμισμένης δημόσιας διοίκησης, η ανασυγκρότηση της χώρας πρέπει να είναι και θεσμική και διοικητική και παραγωγική και κοινωνική. Δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία και θεσμική λειτουργία χωρίς ανεξάρτητη, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση», τόνισε.