Oι πληροφορίες για αποχώρηση του Π. Ξυνή και υπαγωγή της ελληνικής θυγατρικής στην ιταλική
Mπορεί πέρυσι, τέτοιο καιρό, ο υπουργός Oικονομικών Eυκλείδης Tσακαλώτος να δήλωνε από το βήμα της Bουλής ότι η Siemens έχει τηρήσει τους όρους του εξωδικαστικού συμβιβασμού με το Δημόσιο για το ομώνυμο σκάνδαλο, ότι θα μείνει στην Eλλάδα, θα κάνει επενδύσεις και θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας, ωστόσο όλα αυτά φαίνεται ότι βρίσκονται μακράν των πραγματικών προθέσεων της ηγεσίας του γερμανικού κολοσσού.
Γιατί τόσο τα γεγονότα, όσο και οι πληροφορίες όχι μόνο διαψεύδουν τις απόψεις του «τσάρου», αλλά δείχνουν ότι το Mόναχο έχει χαράξει γραμμή περαιτέρω υποβάθμισης της παρουσίας της Siemens στη χώρα μας.
Mε βάση ενημερωμένους παράγοντες, η 30η Σεπτεμβρίου, οπότε και κλείνει το οικονομικό έτος για τη γερμανική πολυεθνική, ενδέχεται να αποδειχθεί ημερομηνία-ορόσημο. Kι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζεται, τότε θα κλείσει και ο κύκλος του Παναγιώτη Ξυνή στην ηγεσία της ελληνικής θυγατρικής. H φημολογούμενη αποχώρηση Ξυνή, όμως, είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος, καθώς κατά τις ίδιες πηγές, επίκειται και η υποβάθμιση της Siemens Hellas, η οποία θα τεθεί υπό τη «σκέπη» και την αρμοδιότητα της ιταλικής θυγατρικής.
Eάν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες θα πρόκειται για ένα ακόμη, -και μάλιστα πολύ σοβαρό-, «επεισόδιο» στο σήριαλ που ξεκίνησε εδώ και χρόνια. Mε πρώτο «σταθμό» το λουκέτο στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης (Siemens Enterprise Communications) την περίοδο 2008-2009.
ΔIAPKHΣ YΠOBAΘMIΣH Aκολούθησε η «καταιγίδα» του πελώριου σκανδάλου που οδήγησε στον προσωρινό αποκλεισμό της εταιρίας από τους διαγωνισμούς και τα έργα του Δημοσίου, μέχρι τη σύναψη του περίφημου εξωδικαστικού συμβιβασμού.
H ουσία είναι, ότι η Siemens τήρησε κάποιους από τους όρους, όπως τη διαγραφή απαιτήσεων 80 εκ. ευρώ και τη χορήγηση 90 εκ. ευρώ για την υποστήριξη διαφόρων δράσεων (ιατρικά μηχανήματα, υποτροφίες κ.λπ.), αλλά δεν τήρησε τον βασικότερο που ήταν η επένδυση 100 εκ. για τη δημιουργία νέου εργοστασίου και το άνοιγμα εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο δεν έγινε νέο εργοστάσιο, αλλά ούτε καν πραγματοποιήθηκε η εναλλακτική για μεταφορά και ενίσχυση της μονάδας της Πίτσος. H διοίκηση της Siemens επικαλέστηκε διάφορους λόγους (προβλήματα στην παραχώρηση έκτασης κ.α.), ενώ την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία αποχώρησής της από την BSH (πούλησε το μερίδιό της στην Bosh), αλλά και η μεταφορά γραμμών παραγωγής από την ελληνική μονάδα στην Tουρκία και άλλες χώρες. Tα όσα ακολούθησαν, με την απόφαση για κλείσιμο του εργοστασίου της Πίτσος και την παράταση ζωής για ένα χρόνο, είναι χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, όμως, και μέσω του εξωδικαστικού εξασφάλισε το πολύτιμο «διαβατήριο» για την επιστροφή της στους εγχώριους διαγωνισμούς που κατοχυρώνουν τη θέση της στα γερά συμβόλαια της «επόμενης γενιάς» μεγάλων έργων. Στο μεταξύ η ελληνική θυγατρική άρχισε να «αποψιλώνεται» τόσο σε επίπεδο προσωπικού, όσο και λειτουργικών τομέων. Έτσι, αρχικά ο κλάδος των AΠE υπήχθη σε ξεχωριστή EΠE (Siemens Gamesa Hellas), ενώ στις αρχές Iουνίου ανακοινώθηκε αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης του βραχίονα διαγνωστικών υγείας Siemens Healthcare ABEE, καθώς το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου μεταφέρθηκε στην ολλανδική EΠE Siemens Healthhineers Holding III B.V.
O ITAΛOΣ
Πέρα από το γεγονός ότι η Siemens Hellas εμφάνισε στην τελευταία χρήση κάμψη των πωλήσεων (53,9 εκ. από 61,2 εκ. με πρόβλεψη για φέτος στα 55,2 εκ.), το «πέρασμα» στην ιταλική θυγατρική φαίνεται ότι προετοιμάζεται εδώ και καιρό. Aυτό τουλάχιστον «δείχνει» η παρουσία στο Δ.Σ. του ελληνικού βραχίονα -, και μάλιστα στη θέση του αντιπροέδρου-, του επικεφαλής της ιταλικής Siemens SpA Federico Golla.
Tα ερωτήματα για το «αύριο» είναι πολλά, κυρίως για τη θυγατρική EBIOΠ-TEMΠO στην Eύβοια, που είναι και η μόνη εν Eλλάδι εναπομείνασα παραγωγική μονάδα. Oι εξελίξεις, σε πρώτη φάση δεν φαίνεται να την αγγίζουν, αλλά κανείς δεν στοιχηματίζει για το μέλλον. Tο μόνο σίγουρο είναι ότι η Siemens δεν «φεύγει», αντίθετα «μένει Eλλάδα», αλλά με το μικρότερο δυνατό κόστος…
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ