Οι μέλισσες αναπτύσσουν μια προτίμηση στην τροφή που εμπεριέχει φυτοφάρμακα που μπορεί να συγκριθεί με τον εθισμό στη νικοτίνη στους καπνιστές, αναφέρει μαι πρόσφατη επιστημονική έρευνα.
Όσο περισσότερες από τις χημικές ουσίες που μοιάζουν με νικοτίνη καταναλώνουν, τόσο περισσότερο φαίνεται ότι θέλουν, παρατήρησαν οι ερευνητές. Τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι ο κίνδυνος από την εισαγωγή στις αποικίες των μελισσών ενδεχομένως επιβλαβούς μολυσμένου με φυτοφάρμακα νέκταρ είναι υψηλότερος από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί.
Το πείραμα το οποίο διενέργησε η βρετανική ερευνητική ομάδα του Imperial College του Λονδίνου συνίστατο στην χορήγηση για μια περίοδο δέκα ημερών σε δέκα διαφορετικές αποικίες μελισσών δύο καθαρών διαλυμάτων ζάχαρης, ένα εκ των οποίων περιείχε νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα. Μετά από εκτεταμένη έκθεση, οι μέλισσες προτιμούσαν όλο και περισσότερο τη ζάχαρη με τα φυτοφάρμακα από ό,τι την φυσική εναλλακτική λύση.
“Σε περίπτωση που έχουν δυνατότητα επιλογής, οι αφελείς μέλισσες φαίνεται να αποφεύγουν την τροφή που εμπεριέχει νεονικοτινοειδή. Ωστόσο, καθώς μεμονωμένες μέλισσες δοκιμάζουν όλο και περισσότερο την επεξεργασμένη τροφή, αναπτύσσουν μια προτίμηση γι ‘αυτήν”, δήλωσε ο Δρ Richard Gill, από το Τμήμα Βιοεπιστημών στο Imperial College του Λονδίνου. “Είναι ενδιαφέρον, τα νεονικοτινοειδή στοχεύουν νευρικούς υποδοχείς στα έντομα που είναι παρόμοιοι με τους υποδοχείς που στοχεύει η νικοτίνη στα θηλαστικά”, πρόσθεσε.
Η έρευνα ίσως έχει σημαντικές επιπτώσεις για την γεωργική πολιτική στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Αν και ο ο Δρ. Gill επισημαίνει ότι χρειάζεται παραπάνω έρευνα για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, τα πορίσματα του πειράματος στο οποίο προχώρησαν προκρίνει σε σχέση με τα αμφιλεγόμενα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα ότι ίσως είναι προτιμότερη “η καθοδήγηση για την υπεύθυνη χρήση τους, αντί για μία άμεση ολοκληρωτική απαγόρευση”, όσο τουλάχιστον “δεν είναι κατανοητές οι επιπτώσεις των υποκατάστατών τους σε έντομα που δεν είναι στόχοι τους”.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει μερική απαγόρευση των νεονικοτινοειδών από το 2013, μετά από στοιχεία που αποκάλυψαν ότι μπορεί να έχουν δυσμενείς συνέπειες για τις μέλισσες. Η απαγόρευση επεκτάθηκε σε όλες τις καλλιέργειες εκτός θερμοκηπίων. Ο Καναδάς έχει ήδη κινηθεί για την απαγόρευση των φυτοφαρμάκων αυτό το έτος, με τις ΗΠΑ πιθανότατα να ακολουθούν στο εγγύς μέλλον.