Μια νέα μελέτη που βασίζεται στην ανάλυση δορυφορικών εικόνων δείχνει πόσο χιόνι που καλύπτει την Ελβετία έχει χαθεί τα τελευταία 20 χρόνια.
Αν και οι ορεινές περιοχές της Ελβετίας κατέγραψαν ρεκόρ πτώσεως χιονιού τον χειμώνα του 2017-18, η χώρα χάνει γρήγορα το χιόνι της και η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ίσως η αιτία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
Ενώ λίγο πάνω από το ένα τρίτο της Ελβετίας (36%) είχε πολύ χαμηλή πιθανότητα (κάτω από 20%) να δει χιόνι τις δύο δεκαετίες από το 1995 έως το 2005, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 44% από το 2005 έως το 2017, μια αύξηση κατά περίπου 5.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Οι ερευνητές, οι οποίοι βασίσθηκαν σε δορυφορικά στοιχεία σε βάθος 22 ετών τόσο από αμερικανικούς (Landsat Earth), όσο και από ευρωπαϊκούς δορυφόρους (Sentinel-2), διαπίστωσαν ότι το χιόνι δεν γίνεται σπανιότερο μόνο στα πεδινά της Ελβετίας αλλά και στα μεγαλύτερα υψόμετρα.
Η λεγόμενη «ζώνη του αιώνιου χιονιού» (όπου η πιθανότητα χιονόπτωσης κυμαίνεται από 80% έως 100%) δεν είναι ακριβώς αιώνια. Ενώ την περίοδο 1995-2005 κάλυπτε το 27% της Ελβετίας, μεταξύ 2005-2017 είχε μειωθεί στο 23%, μια απώλεια χιονιού 2.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων ή μια έκταση επταπλάσια από το καντόνι της Γενεύης.
Οι λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την χιονοκάλυψη στην χώρα είναι απαραίτητες για τον προγραμματισμό πολιτικών, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, όπως είναι ο χειμερινός τουρισμός, αλλά και για περιβαλλοντικά θέματα, αναφέρει το Πανεπιστήμιο της Γενεύης στο δελτίο τύπου του.
“Εκτός από τα οικονομικά ζητήματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, προκύπτουν άλλα ζητήματα όπως η διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας ή η παροχή νερού, δεδομένου του αποθηκευτικού ρόλου που παίζει το χιόνι, διατηρώντας το νερό το χειμώνα για να το απελευθερώσει την άνοιξη και το καλοκαίρι”, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.