Παράλογο χαρακτήρισε η Μόσχα το να κατηγορείται η Ρωσία για ψέματα, μετά τη συνέντευξη των δύο ανδρών που το Λονδίνο υποπτεύεται ότι ήταν οι Ρώσοι πράκτορες που δηλητηρίασαν τον Ρώσο πρώην κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του.
«Το να κατηγορείται η Ρωσία για ψέματα μετά τις δηλώσεις των δύο Ρώσων πολιτών είναι παράλογο. Είναι απλοί πολίτες. Δεν έχουν καμία σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους καθώς το Λονδίνο έκανε λόγο μετά τη συνέντευξη για «ψέματα» και «προσβολή της νοημοσύνης».
Οι Ρουσλάν Μποσίροφ και Αλεξάντρ Πετρόφ κατηγορούνται από το Λονδίνο ότι είναι πράκτορες της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU) αλλά παρουσίασαν τους εαυτούς τους ως απλούς τουρίστες που βρίσκονταν κατά τύχη στο Σάλσμπερι την ημέρα της δηλητηρίασης.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ρωσία θα δεχόταν να μεταβούν στη Βρετανία για να ανακριθούν, ο εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορώ να απαντήσω γιατί δεν γνωρίζουμε» αν οι Βρετανοί θέλουν να τους ανακρίνουν ή όχι.
«Χωρίς αμφιβολία αν υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα θα εξεταστεί από τη ρωσική πλευρά σε αυστηρή συμφωνία με τη ρωσική νομοθεσία. Δεν παραβίασαν κανέναν νόμο στο ρωσικό έδαφος και δεν γνωρίζουμε επισήμως αν παραβίασαν κάποιον νόμο οπουδήποτε στον κόσμο» πρόσθεσε.
Όπως υπενθυμίζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Βρετανία κατηγορεί τη Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση αυτή, που έχει προκαλέσει μεγάλη διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τη Δύση. Η Μόσχα πάντως αρνείται κάθε ανάμιξη.
Οι Σκριπάλ επιβίωσαν από τη δηλητηρίαση, καθώς και ένας αστυνομικός που μολύνθηκε όταν τους βοήθησε. Τον Ιούνιο, άλλοι δύο άνθρωποι μολύνθηκαν από την ίδια ουσία, τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ. Η 44χρονη Ντον Στέρτζες, μητέρα τριών παιδιών, νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση και υπέκυψε τελικά στις 8 Ιουλίου. Ο σύντροφός της Τσάρλι Ρόουλι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μερικές ημέρες αργότερα.