Ένα πρωτόγνωρο και αρκούντως εντυπωσιακό θέαμα αντικρίζουν εδώ και αρκετές ώρες κάτοικοι και περαστικοί στην περιοχή του Αιτωλικού και συγκεκριμένα στην ανατολική παραλία της λιμνοθάλασσας, πριν την γέφυρα.
Όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες του agrinionews.gr ένα τεράστιο “πέπλο” από ιστούς αράχνης έχει καλύψει την βλάστηση της περιοχής (φοίνικες, αρμυρίκια και ποώδη βλάστηση) σε μήκος τουλάχιστο 300 μέτρων.
Οι κάτοικοι αρχικά, κάνοντας λόγο για πρωτοφανές γεγονός, συσχέτισαν το φαινόμενο με την εμφάνισή τις τελευταίες μέρες σμηνών κουνουπιών στην περιοχή. Οι αράχνες, σύμφωνα με αυτήν την εξήγηση άπλωσαν το τεράστιο πέπλο, με σκοπό να εγκλωβιστούν τα κουνούπια, σε μία αντίδραση της φύσης ώστε να υπάρξει ισορροπία στο σύστημα με τον περιορισμό των κουνουπιών.
Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων μέσα στον τεράστιο ιστό δεν κρύβονται υπερπληθυσμός κουνουπιών αλλά σκνιπών. Πρόκειται για το είδος της οικογένειας με την επιστημονική ονομασία CHIRONOMIDAE. Τα αυγά του είδους αυτού εκκολάπτονται στο ανώτερο στρώμα του βυθού, οι προνύμφες δεν παραμένουν πολύ εντός του νερού, βγαίνουν στην επιφάνεια σχεδόν τέλεια έντομα και πετούν τριγύρω.
Μέσα στις 2-3 το πολύ ημέρες ζωής τους αναπαράγονται αμέσως, αφήνοντας αυγά πάλι στο νερό. Όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για πολύ καιρό, αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται διαρκώς και οι πληθυσμοί τους αυξάνονται υπέρμετρα. Μια τέτοια υπερανάπτυξη μπορεί να εμποδιστεί από τον άνθρωπο με τη χρήση ψεκασμών, ενώ από την φύση με την υπερανάπτυξη πληθυσμών αραχνών. Αυτές έπλεξαν ιστούς σε κάθε δυνατή επιφάνεια (παρόχθια μικρά δέντρα και θάμνοι) κοντά στις περιοχές πτήσης των σκνιπών και τούτο προφανώς λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας τροφής για τις αράχνες.
Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, αυτό είχε ξανασυμβεί προ ετών υπό ανάλογες συνθήκες και αναμένεται ότι όταν θα πέσουν οι θερμοκρασίες και θα μειωθεί η αναπαραγωγή της σκνίπας θα εκλείψουν βαθμιαία και οι αράχνες. Οι τόσο εντυπωσιακοί ιστοί τους θα ξεπλυθούν μετά από τις πρώτες δυνατές βροχές, με το πότε θα γίνει αυτό να εξαρτάται από την διακύμανση του καιρού.