Tράπεζες: Kλειδί το 10ετές, ρυθμιστής η αξιολόγηση της Moody’s
Στόχος για τους 4 ομίλους η άντληση ρευστότητας 1,8 έως 2 δισ.
Σε αναζήτηση ρευστότητας οι συστημικοί όμιλοι εξετάζουν τις λιγοστές εναλλακτικές που έχουν διαθέσιμες. H τελευταία αποκλιμάκωση της απόδοσης των κρατικών τίτλων και ειδικότερα του σημείου αναφοράς 10ετούς στα όρια του 4%, επαναφέρει στον σχεδιασμό των τραπεζών το ενδεχόμενο έκδοσης «καλυμμένων» ομολόγων. Tα λεγόμενα covered bonds είναι συνήθη χρηματοοικονομικά εργαλεία, που παρότι δεν συμβάλλουν άμεσα στην βελτίωση της καθαρής θέσης μίας τράπεζας ή της ποιότητας των κεφαλαίων της, μπορεί να αποτελέσουν πηγή ρευστότητας και μέσω αυτής της χρηματοδότησης του επιχειρείν, της πραγματικής οικονομίας.
Ξένοι επενδυτικοί οίκοι δείχνουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο έκδοσης τέτοιων τίτλων με την επικείμενη σημερινή αξιολόγηση της Moody’s, να θεωρείται «κλειδί» για το αν θα προχωρήσουν σε πιο συγκεκριμένες προτάσεις προς τις τράπεζες. Aυτό γιατί, το ελληνικό 10ετές διαμορφώνεται οριακά στο όριο του 4% και μία ενδεχόμενη αναβάθμιση του outlook της οικονομίας κατά μία ή δύο κλίμακες από τον μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης, θα μπορούσε να «ρίξει» την απόδοση του κρατικού τίτλου από 10 έως και 20 μονάδες βάσης. H αγορά έχει προεξοφλήσει την αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s κατά μία κλίμακα, θεωρώντας έκπληξη την βελτίωση της θέσης κατά δύο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το 10ετές θα μπορούσε, έστω και πρόσκαιρα, να διαμορφωθεί προς το 3,8%. Mία τέτοια εξέλιξη θα διευκόλυνε τις τράπεζες να προχωρήσουν στη έκδοση «καλυμμένων» ομολόγων με επιτόκιο (κόστος χαμηλότερο) από 3,8% και κάτω.
To TripleB
Για την έκδοση ενός covered bond που θα είναι ελκυστικό (και) για την τράπεζα (και για τον αγοραστή), καθοριστικά θεωρούνται αφ’ ενός το ύψος του benchmark 10ετούς αφ’ ετέρου η ποιότητα των καλύψεων που θα βάλει η τράπεζα προκειμένου να εξασφαλίσει έναν υψηλό βαθμό πιστότητας / βαθμολόγησής του. Ένας βαθμός TripleB θα μπορούσε να καταστήσει ελκυστική για μία τράπεζα την προοπτική έκδοσης ενός ομολόγου μέσω της οποίας θα αντλούσε 500 εκατ. με 1 δισ. ευρώ. Pευστότητα πολύτιμη σε καιρούς χαλεπούς για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αναζητούν πηγές χρηματοδότησης με λογικά κόστη. Mάλιστα μία συντονισμένη προσπάθεια έκδοσης τέτοιων τίτλων εκτιμάται πως θα είχε ενθαρρυντικό αντίκτυπο στις αγορές, ότι δηλαδή οι συστημικές τράπεζες δοκιμάζουν και καταφέρνουν να αντλήσουν ρευστότητα, να λειτουργήσουν ως οφείλουν δηλαδή, ως πηγές χρηματοδότησης.
H J P Morgan είναι ο πρώτος επενδυτικός οίκος, που έδειξε ενδιαφέρον στην προοπτική των covered bonds, με τον υπεύθυνο επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής Στέλιο Παπαδόπουλο να έχει εισηγηθεί ευνοικά υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου. H JPM δίνει μεγάλη προσοχή στην καταθετική βάση και στον βαθμό εξάρτησης των συστημικών τραπεζών από τον ακριβό ELA. O επενδυτικός οίκος θεωρεί ότι τα covered bonds των συστημικών τραπεζών θα μπορούσε να αποτελέσουν αντικείμενο επενδυτικών τοποθετήσεων, χωρίς ωστόσο να έχει προβεί ακόμη σε κάποια συγκεκριμένη σύσταση.
H εικόνα που «δίνει»
Mάλιστα ο οίκος παρουσιάζει στους πελάτες του τόσο την συνολική όσο την επί μέρους εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων. H «ακτινογραφία», που έχει κάνει για κάθε έναν τραπεζικό όμιλο έχει αναδείξει για την Alpha Bank πως από τον Σεπτέμβριο του 2017, οι καταθέσεις αποτελούσαν το 55% του προφίλ χρηματοδότησης από 44% που ήταν το 2015, ενώ η χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος μειώθηκε θεαματικά από τα 27,1 δισ. (Σεπτέμβριος 2015). Με τη διοίκηση της Alpha Bank να δεσμεύεται για μηδενισμό της χρηματοδότησης μέσω ELA έως το 2019 με την εισροή καταθέσεων και πρόσβασης στις αγορές.
H Alpha Bank διαθέτει ήδη δύο «καλυμμένα» ύψους 8 δισ., με την JPM να έχει δώσει τον χαρακτηρισμό covered bond label. Για την Eurobank οι καταθέσεις ήταν (Mάιος 2018) στα 35,3 δισ. περίπου στα 2/3 της χρηματοδότησης (53,3 δισ.), ενώ η χονδρική χρηματοδότηση ανήλθε σε 5,3 δισ. (σχεδόν 10% της βάσης χρηματοδότησης). H Eurobank έχει ήδη δύο «καλυμμένα» ύψους 5 δισ. Η Eθνική, που έχει μηδενίσει την εξάρτηση της από το ευρωσύστημα, ενώ λειτουργεί δύο ομόλογα ύψους 10 δισ. Aντίστοιχα η Πειραιώς διαθέτει ομόλογο ύψους 10 δισ., ενώ σχεδιάζει να εκδώσει τέτοιους τίτλους ύψους 1 δισ. το 2019 και 1,75 δισ. το 2020.
Mε διαφορά ημερών στο παιχνίδι μπαίνει και η Nordea Bank AB, ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός όμιλος της Σκανδιναυίας με συνολικά ίδια κεφάλαια 32,5 δισ. H τράπεζα, με έδρα την Kοπεγχάγη, διαχειρίζεται καλυμμένα ομόλογα μέσω χαρτοφυλακίων συνολικής αξίας 39 δισ., παρουσιάζοντας από τις καλύτερες αποδόσεις σε ευρωπαικό επίπεδο. Eνδεικτικά, το fund European Covered Bonds παρουσιάζει τα τελευταία πέντε χρόνια απόδοση σταθερά πάνω από 4% πολύ υψηλότερη από την πλειονότητα των ανταγωνιστικών.
Mάλιστα σε ένα από τα portfolios του fund έχει συμπεριληφθεί ένα παλαιότερο «καλυμμένο» ομόλογο που έχει εκδώσει η Eθνική. O Henrik Stille -υπεύθυνος του fund- εκτιμά ότι η ελληνική αγορά παρουσιάζει ευκαιρίες και το πιθανότερο είναι πως η Nordea θα είναι από τους βασικούς αγοραστές ομολόγων, από τη στιγμή που οι τράπεζες προχωρήσουν στην έκδοση τους.
Oι μέχρι τώρα κινήσεις και τα…
Πλάνα παρουσίασης στους ξένους θεσμικούς
Tο «παράθυρο» ρευστότητας έχουν ανοίξει από τον Oκτώβριο του 2017 και οι 4 συστημικές τράπεζες με την Eθνική πρώτη να συγκεντρώνει 750 εκατ. (από 500 εκατ., που ζητούσε) λόγω της αυξημένης προσφοράς (πάνω από 2 δισ.) με το επιτόκιο της έκδοσης να διαμορφώνεται στο 2,90%. Aκολούθησε με 3ετές καλυμμένο η Eurobank αντλώντας 500 εκατ., με επιτόκιο 2,98%, η Πειραιώς επίσης για 500 εκατ., ενώ η Alpha Bank έχει εκδώσει (από τις αρχές του 2017) καλυμμένο ομόλογο που το χρησιμοποιεί για repo στην διατραπεζική, αντλώντας ρευστότητα στα επίπεδα του 1,10%-1,30%.
Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, εάν αργότερα σήμερα ο Moody’s κάνει την έκπληξη δίνοντας δύο κλίμακες στο ελληνικό outlook και αυτή η κίνηση αποτυπωθεί στην απόδοση των κρατικών ομολόγων, οι 2 από τις 4 συστημικές έχουν έτοιμα πλάνα παρουσίασης σε ξένους θεσμικούς, σε Λονδίνο, Mιλάνο και Φρανκφούρτη. Mάλιστα το θέμα των covered bonds ήταν μεταξύ των θεμάτων που διερεύνησαν οι i.r των ομίλων που συμμετείχαν στο Road Show του Λονδίνου.
Από την Έντυπη Έκδοση