Ένα πανεπιστήμιο στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, εξελίσσεται σε μια μεγάλη πύλη της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα φιλοδοξεί να αναπτύσσεται και να συμβαδίζει με την κοινωνία. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Άγγελος Κότιος, βασικές επιδιώξεις του Πανεπιστημίου Πειραιά είναι από την μια πλευρά «να ακολουθήσουμε κι εμείς τον δρόμο της διεθνοποίησης και των εξωτερικών συνεργασιών, αλλά και να μην είναι ένα απομονωμένο πανεπιστήμιο, ένας θύλακας μακριά από την κοινωνία. Θέλω ένα πανεπιστήμιο που να αναπτύσσεται και να συμβαδίζει με την κοινωνία – τον μανάβη, τον μπακάλη, τον εφοπλιστή».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κότιος διαβεβαίωσε, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλη Ψύλο, ότι το Πανεπιστήμιο Πειραιά θα στηρίξει τη σχολή δημοσιογραφίας που θα δημιουργήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε λίγες εβδομάδες. Μίλησε για μια συμφωνία- ομπρέλα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ και όπως δήλωσε, «θα θέλαμε να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία με τη συμμετοχή μας σε αυτό το πρόγραμμα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης».
Ο κ. Κότιος αναφερόμενος στον εορτασμό του Πανεπιστημίου για τα 80 χρόνια από την ίδρυσή του, – στις εκδηλώσεις του οποίου θα είναι χορηγός επικοινωνίας το ΑΠΕ-ΜΠΕ – τόνισε: «Το πανεπιστήμιό μας ξεκίνησε ως βιομηχανική σχολή η οποία ιδρύθηκε από τις παραγωγικές επιχειρήσεις της περιοχής. Στην πορεία εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε και σήμερα αποτελείται από δέκα πανεπιστημιακά τμήματα με περίπου 11.000 προπτυχιακούς φοιτητές και γύρω στους 3.500 μεταπτυχιακούς στο πλαίσιο 31 μεταπτυχιακών προγραμμάτων, ενώ διαθέτουμε και 61 ερευνητικά εργαστήρια. Θεωρούμε ότι κάνουμε περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι επιτρέπει θεωρητικά το μεσαίο μέγεθός μας. Αυτό μας κάνει χαρούμενους. Όπως και το γεγονός ότι έχουμε εδώ ένα πρότυπο κλίμα συνεργασίας. Καθηγητές, εργαζόμενοι της διοίκησης και φοιτητές είμαστε πάρα πολύ κοντά μεταξύ μας και συζητούμε όλα τα θέματα και με όλες τις φοιτητικές παρατάξεις, δεν ξεχωρίζουμε τα παιδιά, είναι όλα παιδιά μας. Επίσης, επειδή είμαστε ένα πανεπιστήμιο στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας που εξελίσσεται σε μια μεγάλη πύλη της Ευρώπης, θεωρούμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε κι εμείς τον δρόμο της διεθνοποίησης και των εξωτερικών συνεργασιών. Γι’ αυτό, έχουμε αναπτύξει σχέσεις με πάνω από εξήντα χώρες – πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα είτε μέσω προγραμμάτων όπως το Erasmus, είτε με διμερείς συμφωνίες.
Στις 5 Οκτωβρίου θα υπογραφεί και μια συμφωνία με το πανεπιστήμιο του Σικάγου, η οποία προβλέπει ανταλλαγή καθηγητών και φοιτητών. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη και προσπαθούμε να αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει η πολιτεία αλλά και όλες τις δυνατότητες μέσω συνεργασιών που μπορούμε να αναπτύξουμε με παραγωγικούς φορείς».
Μάλιστα, ο πρύτανης, κ. Κότιος χαρακτήρισε το Πανεπιστήμιο Πειραιά «πανεπιστήμιο των υπηρεσιών», καθώς «παράγει δυναμικό σε μεγάλους τομείς της χώρας όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, η βιομηχανία, οι νέες τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, μπορεί να θεωρηθεί και ένα πανεπιστήμιο των υπηρεσιών. Οι τομείς αυτοί, μην ξεχνάμε, προσφέρουν το 75% του ΑΕΠ και της απασχόλησης. Καλύπτουμε επομένως ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας με στελέχη και παραγωγή γνώσης. Θέλουμε σε αυτό το πλαίσιο να ενισχύσουμε την τεχνολογική κατεύθυνση του πανεπιστημίου και συζητούμε το ενδεχόμενο της συγχώνευσης με την ΑΣΠΑΙΤΕ ώστε να αποκτήσουμε ισχυρότερη τεχνολογική διάσταση, ενώ μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να συνεχίσουμε την έρευνα στο πλαίσιο ενός πανεπιστημιακού ερευνητικού ινστιτούτου, του οποίου οι ερευνητικές μονάδες θα συνεργάζονται απευθείας με τους παραγωγικούς κλάδους της χώρας και τις επιχειρήσεις, στόχος που για να επιτευχθεί απαιτείται καλύτερη σύμπραξη του πανεπιστημίου με την αγορά στο πεδίο της εφαρμοσμένης έρευνας. Έτσι, θα βελτιωθούμε στην καινοτομία και θα αποκτήσουμε υγιή επιχειρηματικότητα, εξωστρέφεια και βιώσιμες θέσεις εργασίας. Παράλληλα επιδιώκουμε να φέρουμε νέους και καλούς επιστήμονες στο πανεπιστήμιο με μια πολιτική προσέγγισης καλών διδασκόντων και από Έλληνες του εξωτερικού. Ανάμεσα στις φιλοδοξίες μας είναι να αναπτυχθούμε και χωροταξικά.
Είμαστε και θα παραμείνουμε πανεπιστήμιο του Πειραιά αλλά επειδή ασφυκτιούμε ως έναν βαθμό και δεν μας εξυπηρετούν τα ενοικιαζόμενα κτίρια, φιλοδοξούμε να αξιοποιήσουμε το κάμπους της Νίκαιας – το ολυμπιακό γυμναστήριο της Άρσης Βαρών είναι ένα στολίδι -, αλλά και μέσω της συνεργασίας με την ΑΣΠΑΙΤΕ να επεκταθούμε στα βόρεια προάστια. Και φυσικά και μέσα στον ιστό της πόλης αξιοποιώντας την αρχιτεκτονική της και την ιστορική της κληρονομιά. Μιλάμε για εμβληματικά κτίρια του Πειραιά που ενδεχομένως δεν έχουν τη σωστή χρήση. Έτσι θα συμβάλλουμε και στην αισθητική αναγέννηση της πόλης. Εγώ δεν θέλω ένα απομονωμένο πανεπιστήμιο, έναν θύλακα μακριά από την κοινωνία. Θέλω ένα πανεπιστήμιο που να αναπτύσσεται και να συμβαδίζει με την κοινωνία – τον μανάβη, τον μπακάλη, τον εφοπλιστή. Ως πανεπιστήμιο οφείλουμε να έχουμε άριστες σχέσεις με όλους τους φορείς και της κοινωνίας και της πολιτείας».
Από την πλευρά του, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΑΠΕ ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος, σε λίγες εβδομάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του ΑΠΕ θα δημιουργηθεί μια σχολή δημοσιογραφίας. Συγκεκριμένα είπε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε δίπλα σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Ιδιαίτερα με το πανεπιστήμιο του Πειραιά, ο οποίος όπως είπατε και εσείς, είναι πύλη όλου του υπόλοιπου κόσμου στην Ευρώπη, θεωρώ ότι η συνεργασία θα είναι σημαντική. Εμείς ξεκινάμε σε λίγες εβδομάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του ΑΠΕ να φτιάξουμε μια σχολή δημοσιογραφίας όχι για να βγάλουμε άλλους δημοσιογράφους αλλά για τους ήδη αποφοίτους των πανεπιστημιακών σχολών δημοσιογραφίας. Ο στόχος μας είναι να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν τι σημαίνει πρακτικά να είσαι δημοσιογράφος. Άρα εμείς θα εκπαιδεύουμε κάθε χρόνο περίπου εκατό απόφοιτους των τριών πανεπιστημίων σε συνεργασία πάντα με τον ΟΑΕΔ. Ο ΟΑΕΔ θα καλύψει μάλιστα όλο το κόστος. Θα πληρώνονται οι εκπαιδευτές για τις ώρες που θα ασχολούνται αλλά θα πληρώνονται και οι πτυχιούχοι. Μοναδική προϋπόθεση, να είναι άνεργοι και να γνωρίζουν μια ξένη γλώσσα, ενώ η επιλογή θα γίνει αυστηρά με τον βαθμό του πτυχίου. Να πω επίσης ότι θα ενισχύσουμε όσο μπορούμε το πανεπιστήμιο του Πειραιά για τον εορτασμό των 80 χρόνων, θα καλύψουμε όλες τις εκδηλώσεις. Θέλουμε καθηγητές του πανεπιστημίου του Πειραιά να έρθουν να διδάξουν στη σχολή μας».
Για μια συμφωνία- ομπρέλα με το ΑΠΕ ΜΠΕ έκανε λόγο ο κ. Κότιος. Όπως δήλωσε, «θα θέλαμε να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία με τη συμμετοχή μας σε αυτό το πρόγραμμα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Εμείς έχουμε δημιουργήσει μια νέα δομή, το κέντρο δια βίου μάθησης και αυτή είναι στη διάθεση των στελεχών σας γιατί θα προσφέρουμε πάρα πολλά εξειδικευμένα προγράμματα, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους ανθρώπους και για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Κι επειδή παρατηρώ ότι επεκτείνεστε πολύ και στα θέματα πολιτισμού, διεθνών σχέσεων κλπ θεωρώ ότι και εδώ υπάρχουν πάρα πολλά πεδία συνεργασίας και, επανερχόμενοι στην αρχική μας ιδέα, κάποια στιγμή θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε, όπως έχουμε κάνει και με άλλους φορείς, σε μια συμφωνία – ομπρέλα, ένα μνημόνιο συνεργασίας».
Στις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα στην ρομποτική δημοσιογραφία εστίασε ο κ. Ψύλος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «μιας και έχετε επενδύσει στα θέματα των νέων τεχνολογιών, θα θέλαμε τη βοήθειά σας στο πλαίσιο αυτού του μνημονίου. Η ρομποτική δημοσιογραφία για παράδειγμα είναι ένα θέμα που απασχολεί διεθνώς. Πώς μπορούμε δηλαδή σε δύσκολες ώρες, τη νύχτα, με την ανάπτυξη ρομποτικών λογισμικών συστημάτων να επεξεργάζονται και μεταδίδονται έκτακτες ειδήσεις».
Από την πλευρά του, ο κ. Κότιος διευκρίνισε ότι «στα τμήματα πληροφορικής έχουμε κορυφαίους συναδέλφους που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη» και κατέληξε λέγοντας ότι «η συνάδελφος Κωνσταντίνα Κοτταρίδη έχει στήσει ένα μεταπτυχιακό για την βιο-οικονομία, το οποίο είναι και το πρώτο στην Ελλάδα με αυτό το αντικείμενο και ανάμεσα στα δέκα στην Ευρώπη».