Οι επενδυτές έχουν αισθανθεί σε μεγάλο βαθμό τον ρίσκο που ελλοχεύει η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και τα συνεχιζόμενα προβλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς αντιλαμβάνονται το ενδεχόμενο του ρίσκου κρατικής χρεοκοπίας στις αναπτυγμένες αγορές, σύμφωνα με νέο report της BlackRock, η οποία προτείνει και νέες μεθόδους.
Σύμφωνα με το report, μια χρεοκοπία μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τους επενδυτές, καθώς πολλοί από αυτούς παραδοσιακά έχουν αρκετά κρατικά ομόλογα, ως μια πολύ χαμηλού ρίσκου επένδυση, με σχετικά χαμηλή απόδοση.
«Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια δεν είναι μόνο τα μεγέθη που έχουν αλλάξει, είναι επίσης η συνειδητοποίηση ότι το κρατικό ρίσκο, και ιδίως το ρίσκο για μια αναπτυγμένη οικονομία, είναι υπαρκτό, καθώς οι περισσότερες αναπτυγμένες χώρες βασικά μεταχειριζόταν ως εντελώς risk free», σχολιάζει ο Benjamin Brodsky, επικεφαλής της BlackRock στο τμήμα σταθερού εισοδήματος.
«Πλέον, μπορούμε να πούμε πως ποτέ δεν ήταν άνευ κινδύνου, απλώς ζούσαμε σε πιο ήρεμες εποχές τα τελευταία 20 χρόνια», πρόσθεσε. Τονίζει ακόμη πως οι άνθρωποι πίστευαν ότι το κρατικό ρίσκο ήταν κάτι που αφορούσε μόνο τις αναπτυσσόμενες αγορές και αυτό ήταν εμφανές και από την κατανομή των περισσότερων χαρτοφυλακίων στη βιομηχανία των hedge funds και των ασφαλιστικών ταμείων.
Η BlackROck έχει αναπτύξει ένα δείκτη κρατικού ρίσκου, που συγκεντρώνει τη δημοσιονομική δυναμική των χωρών, την εξωτερική χρηματοοικονομική τους θέση, την υγεία του χρηματοοικονομικού κλάδου, καθώς και την «προθυμία να πληρώσουν», έναν συνδυασμό ποιοτικών και θεσμικών χαρακτηριστικά που αποδεικνύουν τόσο την ικανότητα όσο και την προθυμία να αποπληρώσουν τα πραγματικά χρέη.
Στο δείκτη αυτό των 44 χωρών, η Ελλάδα φαίνεται πως είναι η πιο πιθανή για να χρεοκοπήσει, και ακολουθεί η Πορτογαλία, η Βενεζουέλα και η Αίγυπτος. Η Νορβηγία είναι η λιγότερο πιθανή, και ακολουθούν η Σουηδία και η Ελβετία.