Καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στον Αραβικό Κόλπο συνεχίζει να αυξάνεται με υψηλό ρυθμό, εξετάζεται ένα σχέδιο σύνδεσης του ηλεκτρικού δικτύου του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) με υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Αιθιοπίας, που βρίσκεται υπό κατασκευή.
Ο Οργανισμός διασύνδεσης του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCCIA) μελετά τη δυνατότητα εφαρμογής ενός καλωδίου – που θα περάσει από τη μαστιζόμενη από εμφύλιες συγκρούσεις Υεμένη – ως μέρος των προσπαθειών για μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας.
Ο επικεφαλής του GCCIA Ahmed Ali Al-Ebrahim δήλωσε ότι οι Συνδέσεις με την Αφρική και την Ευρώπη, καθώς και τα προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση πετρελαίου για εξαγωγή. “Είμαστε πλούσιοι σε ενέργεια, εξαρτώμενοι από ορυκτά καύσιμα, από φυσικό αέριο και πετρέλαιο στις χώρες του ΣΣΚ”, ανέφερε.
“Αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας μας, επειδή είναι επίσης μία από τις κύριες πηγές εισοδήματός μας. Υπάρχει μια γενική προσέγγιση για τη διαφοροποίηση των νεργειακών πόρων μας. Αυτός είναι ο λόγος που εξετάζουμε την ανανεώσιμη ενέργεια, την πυρηνική ενέργεια και ακόμη και την υδροηλεκτρική ενέργεια σε αυτή την περίπτωση”, πρόσθεσε.
Μια αντιπροσωπεία από τη Σαουδική Αραβία επισκέφθηκε το εργοτάξιο του “Μεγάλου Αιθιοπικού Αναγεννησιακού Φράγματος” το 2016, ενώ τον Μάιο, ο νέος πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Αμπία Αχμέτ, έκανε το Ριάντ το πρώτο του σημείο επαφής μετά τις γειτονικές χώρες Σουδάν, Κένυα και Τζιμπουτί. Με δυναμικότητα 6,45 γιγαβάτ, το μεγάλο φράγμα της Αιθιοπίας θα είναι το μεγαλύτερο έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Αφρική. Η κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019, και η πλήρης χωρητικότητα νερού θα καλυφθεί μέσα σε 5-15 χρόνια.
Οι χώρες του Κόλπου εξετάζουν την δυνατότητα ένα καλώδιο να περνάει κάτω από την Ερυθρά Θάλασσα και μέσω της Υεμένης να συνδέσει το φράγμα με τη Σαουδική Αραβία. Η αξιολόγηση της βιωσιμότητας θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια. Το συμβούλιο εξετάζει επίσης τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με την Ιορδανία, την Αίγυπτο και το Ιράκ, και μέσω αυτών την Τουρκία και την Κύπρο ή την Ελλάδα.
Η υδροηλεκτρική ενέργεια της Αιθιοπίας είναι ελκυστική επειδή θα μπορούσε να εξισορροπήσει τη διακεκομμένη παραγωγή ηλιακής ενέργειας και να σταθεροποιήσει το δίκτυο, εξήγησε ο Al-Ebrahim. Την ίδια στιγμή, μια σύνδεση με την Ευρώπη θα μπορούσε να εξυπηρετεί τόσο εισαγωγές όσο και εξαγωγές ενέργειας ανάλογα με την εποχιακή ζήτηση.
Ωστόσο, το μεγάλο φράγμα συνοδεύεται επίσης από γεωπολιτικές εντάσεις. Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της εμπλέκονται στον πόλεμο στην Υεμένη από το 2015, έχοντας σκοτώσει χιλιάδες πολίτες σε αεροπορικές επιθέσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι αξιωματούχοι της χώρας πιστεύουν ότι οι συγκρούσεις θα τερματιστούν σύντομα και τότε θα υπάρξει μεγάλη ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια στην Υεμένη και την υπόλοιπη Αραβική Χερσόνησο.
Τέλος, από την Αίγυπτο ιδιαίτερα εκφράζονται ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει στη ροή του Νείλου. Ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι τα πολλά φράγματα υπό κατασκευή στην ανατολική και νότια Αφρική κινδυνεύουν από την ξηρασία, καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά τις βροχοπτώσεις πιο μεταβλητές.