SOS εκπέμπουν κορυφαίοι κλιματολόγοι παγκοσμίως ότι η ανθρωπότητα έχει μόνο δώδεκα χρόνια περιθώριο για να δράσει άμεσα ώστε να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε
Οι συντάκτες της έκθεσης ορόσημο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC) που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, λένε ότι απαιτούνται επείγουσες και χωρίς προηγούμενο αλλαγές για την επίτευξη του στόχου, ο οποίος λένε ότι είναι προσιτός και εφικτός, αρκεί να ξεπερασθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015 για διατήρηση της θερμοκρασίας μεταξύ
Ακόμα και μια διαφορά μισού βαθμού θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική σε σχέση με την εξάλειψη των κοραλλιών, το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και την αποδοτικότητα σημαντικών γεωργικών καλλιεργειών (ρυζιού, σταριού κ.ά.). Το φράγμα του ενάμιση βαθμού μπορεί να ξεπερασθεί κάπου το 2030 και τότε θα είναι αργά για να συγκρατηθούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Η βαρυσήμαντη 33σέλιδη έκθεση των επιστημόνων του ΟΗΕ εγκρίθηκε σε μια τελική ολομέλεια και από τις 195 χώρες που συμμετείχαν στο πάνελ του ΟΗΕ στο Incheon της Νότιας Κορέας, με κάποιους από τους αντιπροσώπους να αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλο, με δάκρυα στα μάτια. “Πρόκειται για το μεγαλύτερο σήμα κινδύνου από την επιστημονική κοινότητα και ελπίζω να κινητοποιήσει τους ανθρώπους και να τη πλήξει την αίσθηση εφησυχασμού”, δήλωσε η Ντέμπρα Ρόμπερτς, μια εκ των επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
“Οι επιστήμονες θα ήθελαν να γράψουν με κεφαλαία γράμματα ‘ΔΡΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΗΛΙΘΙΟΙ’, αλλά πρέπει να το πουν με γεγονότα και αριθμούς – και το έκαναν” δήλωσε η εκπρόσωπος της Greenpeace Κάιζα Κοζόνεν. “Ήδη, με μια αύξηση ενός βαθμού, βρισκόμαστε στην επικίνδυνη ζώνη” πρόσθεσε.
Αυτό που εκτιμάται ότι θα χρειασθεί σε ετήσια βάση από τις κυβερνήσεις και τους ιδιώτες είναι μαζικές επενδύσεις της τάξεως του 2,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ (γύρω στα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως) μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, προκειμένου ο πλανήτης να μείνει κάτω από το “κατώφλι” του ενάμιση βαθμού.
Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν κατά 45% έως το 2030.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να παρέχουν το 85% της ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως έως το 2050 και η χρήση άνθρακα πρέπει σχεδόν να μηδενισθεί. Έως επτά εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης -μια έκταση σχεδόν όσο η Αυστραλία- θα χρειασθούν για ενεργειακές καλλιέργειες (βιοκαύσιμα), ενώ οι παγκόσμιες καθαρές εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» πρέπει να μηδενισθούν έως το 2050.