Οι εκστρατείες από υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζωών φέραν αποτέλεσμα και πλέον θα απαγορεύεται η μεταφορά παχύσαρκων τουριστών από τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, στα πλαίσια δέσμης μέτρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το φετινό καλοκαίρι το ζήτημα της εκμετάλλευσης των συμπαθών τετράποδων ήρθε στο φως της δημοσιότητας, με τις εικόνες γαϊδουριών που ανέβαιναν στα στενά σκαλοπάτια του ελληνικού νησιού υπερφορτωμένα με υπέρβαρους τουρίστες να βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα παγκοσμίως. Ακτιβιστές στο νησί διαμαρτύρονται ότι τα γαϊδουράκια εξαναγκάζοντας στη μεταφορά ακόμα βαρύτερων φορτίων για πολλές ώρες την ημέρα, καθημερινά, χωρίς καταφύγιο, ξεκούραση και νερό. Η κατάσταση αυτή προκάλεσε τραυματισμούς και πληγές στα ζώα.
Η παγκόσμια κατακραυγή ανάγκασε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δημοσιεύσει ένα νέο σύνολο κανονισμών σχετικά με την αρμόζουσα μεταχείριση των γαϊδουριών. Πλέον τα γαϊδουράκια που μεταφέρουν τουρίστες στη Σαντορίνη δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν βάρος άνω των 100 κιλών ή άνω του ενός πέμπτου του βάρους τους.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο υγείας για τα ζώα ενώ υποχρεούνται να διαθέτουν υλικά απολύμανσης. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ζώα ακατάλληλα για εργασία, δηλ., ασθενή, τραυματισμένα, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη καθώς και ζώα με κακή διατήρηση πέταλου. Προβλέπει ακόμα ότι τα ζώα πρέπει να τρέφονται καθημερινά με επαρκή ποσότητα τροφής και καθαρό πόσιμο νερό, σε δοχεία που δεν μπορούν να μολυνθούν και καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
Η Σαντορίνη είναι γνωστή για το λοφώδες της έδαφος και τα γαϊδούρια παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ανθρώπων στην 20λεπτη διαδρομή από το λιμάνι στα Φηρά μέσα από τα σκαλάκια τα οποία εμποδίζουν την πρόσβαση οχημάτων. Τον Ιούνιο, ακτιβιστικές οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν ότι η αύξηση των υπέρβαρων τουριστών στη Σαντορίνη, σήμαινε ότι οι ντόπιοι που επιθυμούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα ζώα τους, αναγκάστηκαν να διασταυρώσουν τα ζώα για να δημιουργήσουν μουλάρια, τα οποία είναι μεγαλύτερα και ψηλότερα και μπορούν να μεταφέρουν βαρύτερα φορτία με μεγαλύτερη αντοχή.
“Είμαστε ικανοποιημένοι με την απόφαση γιατί ο σκοπός ήταν να φέρουμε πράγματα στο φως και να ξεκινήσουμε μία συνομιλία. Ωστόσο ο στόχος μας δεν είναι να βελτιώσουμε την ζωή των ‘δούλων’, είναι να τα απελευθερώσουμε εξ’ ολοκλήρου”, ανέφερε η Μαρία Σκούρτα, επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης Direct Action Everywhere. “Ενώ αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσουν να μεταφέρουν παχύσαρκους τουρίστες, τα γαϊδουράκια εξακολουθούν να αναγκάζονται να μεταφέρουν τσιμέντο, συσκευές και όλων των ειδών τα βαριά αντικείμενα”, πρόσθεσε.