Λόγω Σκοπιανού και ΗΠΑ
Μια άσχημη εικόνα της κυβέρνησης εντός και εκτός της χώρας δείχνει η σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον εταίρο του Πάνο Καμμένο, αφενός για την διαφωνία σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και αφετέρου για τις βάσεις των ΗΠΑ.
Την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο ότι αμετακίνητος στόχος της είναι η έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας εκφράζει την ευχή αλλά και την βεβαιότητα ότι ο Ζάεφ θα ξεπεράσει τις δυσκολίες που προέκυψαν στην χώρα του μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο υπουργός Άμυνας, απασφάλισε και μάλιστα επί αμερικανικού εδάφους.
Η «πρωτοβουλία Καμμένου» να προτείνει στην Ουάσινγκτον ένα νέο… δικό του «Plan B» στο ονοματολογικό, αλλά και η σχεδόν… επίσημη πρόσκληση στις ΗΠΑ να εγκαταστήσουν και άλλες βάσεις στην Ελλάδα, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα, τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στην κυβέρνηση.
Αίσθηση προκάλεσε το «Plan B» του υπουργού Άμυνας για τα Σκόπια και σχεδόν καθόλου για το θέμα των αμερικανικών βάσεων…
Όπως ανέφεραν πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι, η επίσκεψη του κ. Καμμένου στην Ουάσινγκτον, ήταν επίσημη κατόπιν προσκλήσεως του Αμερικανού ομολόγου του. Ο υπουργός Άμυνας, μετέβη στην αμερικανική πρωτεύουσα ως μέλος της ελληνικής κυβέρνησης, εκπροσωπώντας και εκφράζοντας την πολιτική της. Δεν νοείται υπουργός σε επίσημη αποστολή και μάλιστα τόσο υψηλού επιπέδου να εκφράζει… «προσωπικές απόψεις».
Ο Καμμένος σε ρόλο… ΥΠΕΞ!
Ο κ. Καμμένος, όχι μόνο δήλωσε στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας και τον υφυπουργό Εξωτερικών ότι η συμφωνία, με την οποία αυτός διαφωνεί κάθετα και δεν θα επιτρέψει να εγκριθεί στην ελληνική Βουλή, δεν θα προχωρήσει στα Σκόπια, αλλά παρουσίασε και «ανέλυσε» στους συμμάχους οικοδεσπότες του, ένα… δικό του σχέδιο, ένα «Plan B», όπως το χαρακτήρισε, το οποίο, χωρίς να αγγίζει το θέμα του ονόματος, και τα δυτικά (και κυρίως ΝΑΤΟΙκά) γεωπολιτικά συμφέροντα θα διασφαλίζει στα Βαλκάνια «με τρόπο που θα τα θωρακίζει από την ρωσική διείσδυση…», αλλά και θα εγγυάται την σταθερότητα στα Σκόπια!
Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και -σε μεταγενέστερο επίπεδο- τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρα
Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας ξεπέρασε σε… φιλοαμερικανισμό ακόμη και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, προτείνοντας ανοικτά και επίσημα στον Αμερικανό ομόλογό του Τζέϊμς Μάτις, να εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ στρατιωτικές βάσεις, εκτός της Σούδας, και σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Λάρισα και στην Κάρπαθο!
Η αντίδραση της κυβέρνησης
Η πρώτη αντίδραση με το που έγιναν γνωστές οι δηλώσεις Καμμένου εκπορεύθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, κύκλοι του οποίου σημείωσαν ότι «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».
Ο κ. Κοτζιάς, δεν έκανε καμιά δήλωση. Αντ’ αυτού, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος, όταν ερωτήθηκε για το εναλλακτικό σχέδιο Καμμένου είπε με ελαφρώς ειρωνικό ύφος: «Μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Με αυτά τα λόγια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ουσιαστικά όσα είχε πει ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς στην πρόσφατη διαμάχη του με τον Πάνο Καμμένο, πως εξωτερική πολιτική κάνουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών.
Η αμηχανία του Βούτση
Πιο σαφής, ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε «έκπληξη και απορία» για την ρητορική Καμμένου τόσο σε σχέση με το plan B που πρότεινε όσο και με την πρόσκληση σε ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές βάσεις και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, πέραν της Σούδας.
«Δεν γνωρίζω πού κατατείνει» είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Όσα είπε ο κ. Καμμένος είναι πολύ πέρα από τη διατυπωμένη θέση των ΑΝΕΛ για τη διαφωνία τους στο Σκοπιανό. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι πρότεινε ο – καθ’ όλα συνεπής επί τρία χρόνια στη συνεργασία του με μας – Πάνος Καμμένος».
Ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε: «Εμείς έχουμε ανοικτή πολιτική στα Βαλκάνια, ενώ ο κ. Καμμένος έβαλε θέμα βάσεων και διαμόρφωσης μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Η δική μας πολιτική είναι αντίθετη με τη διαμόρφωση αξόνων για την αποτροπή των εθνικιστικών δογμάτων και στερεοτύπων που εκφράζονται είτε από εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας, είτε της Τουρκίας» για να συμπληρώσει: «Εργαζόμαστε να μην διαμορφώνονται τέτοια τόξα (όπως το μουσουλμανικό) και άξονες. Άρα δεν αντιλαμβάνομαι τι θα εξυπηρετούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων σε σχέση με άλλες χώρες όπως αυτές που είπε ο Π. Καμμένος».