Οχι μόνο δεν αναστέλλουν, αλλά προχωρούν σε δυναμική κινητοποίηση της σημερινής απεργίας σε μνημεία κι αρχαιολογικούς χώρους οι Αρχαιοφύλακες για την εκχώρηση μνημείων κι αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο.
Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό κήρυξαν στις 11 Οκτωβρίου απεργιακή κινητοποίηση «ενάντια στην εκποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με το πέρασμα της στο Υπερταμείο», με συγκεντρώσεις στις 10.30 π.μ. στην είσοδο του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, στις 11.00 στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
«… Καμιά κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να εκχωρήσει αρχαιολογικά μνημεία και χώρους σε δανειστές. Επίσης καμιά χώρα στον κόσμο και για κανέναν λόγο δεν έχει υποθηκεύσει την πολιτιστική της κληρονομία. Αν λοιπόν δεν υπάρχει θέμα τότε γιατί δεν ανακαλούνται οι σχετικοί νόμοι που περιέχουν με κωδικούς την εκχώρηση στο Υπερταμείο αρχαιολογικών χώρων και μουσείων;»
Η απάντηση των Αρχαιοφυλάκων στις χθεσινές δηλώσεις της νέας υπουργού, Μυρσίνης Ζορμπά και του υφυπουργού, Κωνσταντίνου Στρατή, ότι ο πλήρης κατάλογος των ακινήτων που εξαιρούνται – και τα οποία αντιστοιχούν σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία, ιστορικούς τόπους κι ακίνητα – θα τεθεί πολύ σύντομα στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ήρθε αναφέροντας:
«Πώς γνωρίζει ο κος Υφυπουργός ότι η Ακρόπολη δεν εκχωρείται; Άρα γνωρίζει ποια μνημεία και μουσεία έχουν εκχωρηθεί. Και αφού δεν υπάρχει θέμα γιατί δηλώνει επισήμως η κυβέρνηση ότι έχει γίνει λάθος ή ότι έχουν γίνει βιαστικές κινήσεις που πρέπει να διορθωθούν».
Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων
«Οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού και ιδιαίτερα οι αρχαιοφύλακες στους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία καταδικάζουν κάθε φορά δηλώσεις που αμφισβητούν τον δημόσιο χαρακτήρα των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας μας.
Αυτό που συμβαίνει τώρα όμως ξεπερνά κάθε όριο. Καμιά κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να εκχωρήσει αρχαιολογικά μνημεία και χώρους σε δανειστές. Επίσης καμιά χώρα στον κόσμο και για κανέναν λόγο δεν έχει υποθηκεύσει την πολιτιστική της κληρονομία. Αν λοιπόν δεν υπάρχει θέμα τότε γιατί δεν ανακαλούνται οι σχετικοί νόμοι που περιέχουν με κωδικούς την εκχώρηση στο Υπερταμείο αρχαιολογικών χώρων και μουσείων; Πως γνωρίζει ο κος Υφυπουργός ότι η Ακρόπολη δεν εκχωρείται ; Άρα γνωρίζει ποια μνημεία και μουσεία έχουν εκχωρηθεί. Και αφού δεν υπάρχει θέμα γιατί δηλώνει επισήμως η κυβέρνηση ότι έχει γίνει λάθος ή ότι έχουν γίνει βιαστικές κινήσεις που πρέπει να διορθωθούν.
Βέβαια τα περί κόστους της απεργίας σε μισό εκατομμύριο ευρώ τα θεωρούμε ανάξια σχολιασμού. Γιατί το κόστος από την εκχώρηση των μνημείων και των μουσείων είναι ανυπολόγιστο.
Το ότι έχουν διάλογο με τους εργαζομένους, ψεύδονται γιατί παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα που έχουμε υποβάλει δεν μας έχει δεχτεί ακόμα η νέα πολιτική ηγεσία.
Όσον αφορά τη δήλωση της κα Υπουργού ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να είναι ανοιχτοί οι χώροι επισημαίνουμε ότι ο τρόπος που διαλέξατε (εκχώρηση και εκμετάλλευση σε ξένους δανειστές αρχαιολογικών χώρων και μουσείων) είναι ο χειρότερος .
Αν υπάρχουν και άλλοι τρόποι πολύ θα θέλαμε να ενημερώσετε τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού».
Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα, κατά την πρώτη συνάντηση με τους δημοσιογράφους από την ανάληψη των καθηκόντων της, η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά δήλωσε για το θέμα ότι «η εξαίρεση του νόμου 4389/2016 για τους αρχαιολογικούς χώρους δεν εγείρει αμφιβολίες» και ότι «η πιστοποιημένη ταυτοποίηση θεωρούμε ότι θα κλείσει τον κύκλο της αμφιβολίας γύρω από το θέμα τελεσίδικα».
Με τη σειρά του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του ΥΠ.ΠΟ υπενθυμίζουν την αυριανή 24ωρη προειδοποιητική απεργία «με θέμα την παραχώρηση Αρχαιολογικών Χώρων ,Μουσείων και Μνημείων ,γενικότερα την πολιτιστική μας κληρονομιά στο Υπερταμείο που ελέγχεται από τους δανειστές της χώρας», και καλούν σε συγκέντρωση στην Ακρόπολη ώρα 10.30 για τον δημόσιο χαρακτήρα «μνημείων, μουσίων κι αρχαιολογικών χώρων».
Υπουργείο Πολιτισμού: Μάταιη η απεργία της Πέμπτης για τους αρχαιολογικούς χώρους
Το υπουργείο Πολιτισμού αντέδρασε με ανακοίνωση στην εξαγγελία των αρχαιοφυλάκων για απεργία την Πέμπτη, ως «απάντηση» στις αναφορές για μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά ότι δεν έχει γίνει, ούτε πρόκειται να γίνει, καμία μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων, μουσείων και εν γένει ακινήτων που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου σκοπού της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ανακύκλωση αβάσιμων επιχειρημάτων και παρερμηνειών, καθιστά την πολιτιστική κληρονομιά αντικείμενο μικροπολιτικής ιδιοτέλειας».
Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφερόμενο στην εξαγγελθείσα για την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, απεργία των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ. «Με τη σημερινή (10-10-2018) ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει επίσης για μία ακόμη φορά ότι αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία και μουσεία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου και της απόφασης του ΥΠΟΙΚ, όπως και κάθε άλλο ακίνητο που εξυπηρετεί δημόσιο σκοπό», συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, με τη συγκέντρωση των διαθέσιμων στοιχείων από όλη τη χώρα. Μέσα από αυτή την ενδελεχή διαδικασία ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), η γενική εξαίρεση των ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς που είναι ρητή και ισχυρή στο νόμο και την υπουργική απόφαση του ΥΠΟΙΚ, θα γίνει ονομαστική και θα γνωστοποιηθεί δημόσια».
Και το ΥΠΠΟΑ καταλήγει: «Συμμεριζόμαστε την ιδιαίτερη ευαισθησία των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ για τα ζητήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ωστόσο το αίτημα ‘να δοθεί ο πλήρης κατάλογος των παραχωρηθέντων μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στον ελληνικό λαό και παραδόθηκαν στο Υπερταμείο’ καθιστά την εξαγγελθείσα απεργία της 11ης Οκτωβρίου άνευ αντικειμένου, υπονομεύοντας κάθε δυνατότητα ειλικρινούς διαλόγου».