Χιλιάδες δέντρα ελιάς έχουν κοπεί στην Ιταλία, σε μια προσπάθεια πρόληψης της εξάπλωσης μιας καταστροφικής ασθένειας που προκαλείται από ένα βακτήριο το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ και για το οποίο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής γνωστή θεραπεία για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
Το βακτήριο ξυλέλλα (Xylella fastidiosa) προσβάλλει μια σειρά από φυτά και είδη δέντρων, αλλά στην παρούσα φάση δημιουργεί έντονες ανησυχίες μεταξύ των ελαιοκαλλιεργητών στην Απουλία, μια περιοχή της νότιας Ιταλίας. Με τη Μεσόγειο να παράγει το 90% του παγκόσμιου ελαιολάδου, εκφράζονται φόβοι ότι η έλευση του βακτηρίου θα ήταν καταστροφική, προκαλώντας ανυπολόγιστες οικονομικές και περιβαλλοντικές ζημίες.
Όπως μεταδίδει το ρώσικο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο Τόμας Σίμπσον, έχει ένα blog αφιερωμένο στο συγκεκριμένο ζήτημα και παρακολουθεί τις εξελίξεις ήδη από το 2014. Εκεί σημειώνει ότι αν και η κάλυψη από τα ΜΜΕ είναι επιφανειακή, η ασθένεια θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, καθώς όπως τονίζει, εάν η ασθένεια εξαπλωθεί πέρα από τα όρια της Απούλια προς τη Μεσόγειο, η αγροτική καταστροφή θα ήταν σημαντική.
“Το Xylella περιλαμβάνεται στον κατάλογο των “οργανισμών καραντίνας” στην ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι, όπου εντοπίζεται, πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα απομόνωσης για να σταματήσει η εξάπλωσή του, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των μολυσμένων φυτών. Το σχέδιο ελέγχου της περιοχής της Απουλίας και της ΕΕ απαιτεί επίσης την καταστροφή κάθε φυτού ευαίσθητου στο Xylella σε απόσταση 100 μέτρων από οποιαδήποτε μολυσμένο είδος. Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια ζώνη επικράτειας στη χερσόνησο της Απουλίας, η οποία εκτείνεται από το Ιόνιο έως την Αδριατική, που είναι πολύ μεγάλη για να διασχίσει το έντομο- φορέας”, δήλωσε ο Σίμπσον.
Από το 2013, η ξυλέλλα έχει εντοπιστεί επίσης στη Γαλλία και στην Ισπανία, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις, έχουν αναφερθεί περιστατικά στη Γερμανία και στο Βέλγιο. Το βακτήριο μεταφέρεται με μικρά ιπτάμενα έντομα και προσβάλλει τόσο το ξύλο, όσο και τα κύτταρα, εμποδίζοντας τα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν στο φυλλώδες τμήμα του φυτού, προκαλώντας τον θάνατό του.