Συστήνεται Εθνικό Συμβούλιο Διανοητικής Ιδιοκτησίας, επικαιροποιείται το θεσμικό πλαίσιο ως προς τη χορήγηση των υποχρεωτικών αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και θεσπίζονται η δυνατότητα ανοιχτών αδειών εκμετάλλευσης ευρεσιτεχνίας και η καθιέρωση της δυνατότητας σύστασης κοινοπραξιών εκμετάλλευσης τεχνολογίας.
Αυτά γνωστοποιήσε ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, στο ετήσιο συνέδριο με θέμα «Exploiting Intellectual Property at Universities: European progress conference 2018», που διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα -σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office, EPO)- ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (OBI).
Το συνέδριο ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί αύριο, Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, στο Κεντρικό Κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Αμφιθέατρο «Αργυριάδης».
«Όπως θα γνωρίζετε, η χώρα μας, μετά από οκτώ πολύ δύσκολα χρόνια κρίσης, περνάει σε μια νέα περίοδο, στην οποία κεντρικό θέμα είναι η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι βασικό ζητούμενο είναι να ξεπεράσουμε το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που χαρακτηρίζει διαχρονικά την ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, το θέμα της διασύνδεσης της παραγόμενης γνώσης με την πραγματική παραγωγή είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών μας. Έχουμε ήδη αισιόδοξα μηνύματα» ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας.
«Τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης δείχνουν την αυξητική πορεία των τελευταίων ετών. Οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) το 2017 ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 15,9% σε σχέση με το 2016. Ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, οι δαπάνες έφτασαν στο 1,14%, ενώ για το 2016 ήταν στο 1,01%. Υπολειπόμαστε, μεν, του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όμως η ανοδική τάση είναι έντονη, δεδομένου ότι το 2014 ήμασταν στο 0,8% του ΑΕΠ. Ενθαρρυντικό είναι, επίσης, ότι αυξάνονται οι δαπάνες όχι μόνο του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα για Ε&Α.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε καλό δρόμο και έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η πολιτική ηγεσία έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και είναι διατεθειμένη με όλους τους τρόπους να κάνει ακόμη πιο τολμηρά βήματα. Έτσι, τα τελευταία χρόνια στον κρατικό προϋπολογισμό αυξάνουμε συνεχώς τις δαπάνες για την έρευνα κι εφέτος θα γίνει το ίδιο. Ακόμη, έχουμε αναλάβει μια νομοθετική πρωτοβουλία, που έχει ήδη πάει στη Βουλή, που ρυθμίζει θέματα διανοητικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας. Με την ψήφισή του -ως το τέλος του χρόνου- θα έχουμε επιλύσει σημαντικές εκκρεμότητες.
Εναρμονίζουμε την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή Οδηγία περί προστασίας της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών» πρόσθεσε.