Κινέζοι επιστήμονες σχεδιάζουν να βάλουν έναν δορυφόρο-τεχνητή σελήνη σε τροχιά μέχρι το 2020 για να φωτίζουν τους δρόμους μιας κινέζικης πόλης μετά το ηλιοβασίλεμα.
Οι επιστήμονες ελπίζουν να “κρεμάσουν” το ανθρωπογενές φεγγάρι πάνω από την πόλη Τσενγκντού, πρωτεύουσα της νοτιοδυτικής επαρχίας Σιτσουάν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κινεζικής εφημερίδας “Λαϊκή Ημερησία”. Το τεχνητό ουράνιο σώμα – ουσιαστικά ένας φωτιστικός δορυφόρος – θα φέρει μια ανακλαστική επίστρωση για να εκπέμπει το ηλιακό φως πίσω στη Γη, όπου θα συμπληρώνει το φωτισμό του δρόμου και της Σελήνης το βράδυ.
Την αποκάλυψη έκανε ο Γου Τσουνφένγκ, πρόεδρος του Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute σε εκδήλωση σχετικά με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, στο Τσενγκντού στις 10 Οκτωβρίου. Η φωτεινότητά του θα είναι οκταπλάσια της Σελήνης και η τροχιά του πολύ πιο κοντά στη Γη, περίπου 500 χιλιόμετρα μακριά, σε σύγκριση με τα 380.000 χλμ του “αυθεντικού” φεγγαριού. Έτσι θα είναι σε θέση να φωτίζει μια περιοχή διαμέτρου 10-80 χιλιομέτρων, με δυνατότητες ελέγχου της εμβέλειας αυτής με ακρίβεια μερικών δεκάδων μέτρων.
Σύμφωνα πάντα με την κινεζική εφημερίδα, η ιδέα για το «τεχνητό φεγγάρι», προέκυψε από έναν Γάλλο καλλιτέχνη, ο οποίος φαντάστηκε ένα «περιδέραιο» καθρεφτών πάνω από τη Γη, που θα μπορούσαν να αντανακλούν φως στους δρόμους του Παρισιού όλον τον χρόνο. Ο Γου αναφέρει ότι οι δοκιμές του δορυφόρου είχαν αρχίσει εδώ και χρόνια και πλέον η τεχνολογία έχει «ωριμάσει», ενώ έχουν υπάρξει διαβεβαιώσεις πως το φως του δορυφόρου θα είναι παρόμοιο με το φυσικό φως κατά το σούρουπο, έτσι ώστε να μην επηρεαστούν οι ρουτίνες των ζώων της περιοχής.
“Η αναμενόμενη φωτεινότητα του, στα ανθρώπινα μάτια, θα είναι περίπου το ένα πέμπτο των κανονικών συστημάτων φωτισμού στους δρόμους”, δήλωσε ο Γου Τσουνφένγκ. Ο ίδιος εκτιμά ότι το νέο φεγγάρι θα βοηθούσε στην εξοικονόμηση περίπου 1,2 δισεκατομμύριων γιουάν (173 εκατομμύρια δολάρια) από το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ενώ θα ήταν πολύτιμη η συνεισφορά του κατά τη διάρκεια των διακοπών ρεύματος και των φυσικών καταστροφών. Αν το έργο αποδειχθεί επιτυχές, θα μπορούσε να συνδυαστεί με άλλες τρεις προσθήκες στο νυχτερινό ουρανό το 2022, δήλωσε.
Σύμφωνα με τον Guardian, δεν είναι ξεκάθαρο εάν το σχέδιο αυτό έχει την έγκριση της πόλης ή της κινεζικής κυβέρνησης, ενώ παρόμοια σχέδια και εγχειρήματα έχουν υπάρξει και στο παρελθόν: Το 2013 τρεις μεγάλοι, ελεγχόμενοι από υπολογιστές καθρέφτες είχαν εγκατασταθεί σε βουνό πάνω από τη νορβηγική πόλη Ρουκάν, για να ακολουθούν την κίνηση του ήλιου και να αντανακλούν τις ακτίνες του στην πόλη, ενώ τη δεκαετία του 1990 ομάδα Ρώσων αστρονόμων και μηχανικών είχε εκτοξεύσει σε τροχιά δορυφόρο που αντανακλούσε φως του ήλιου στη Γη. Το πείραμα “Znamya” αποδείχτηκε επιτυχές επί της αρχής, αλλά μια δεύτερη προσπάθεια, με τον δορυφόρο Znamya 2.5, κατέληξε σε αποτυχία, οδηγώντας το εγχείρημα σε ακύρωση.