Παρά το γεγονός ότι θεωρητικά άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης με την υπερψήφιση από το ελληνικό Κοινοβούλιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας και του Εφαρμοστικού Νόμου, εντούτοις σημειώθηκε διαφωνία μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Ευρωπαίων, μια εξέλιξη η οποία ίσως καθυστερήσει περαιτέρω τις διαδικασίες συμφωνίας επί του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος.
Πληροφορίες από σοβαρές πηγές εντοπίζουν το πρόβλημα στους Ευρωπαίους, όχι στο Ταμείο, οι οποίοι φέρονται να μην αντιλαμβάνονται ότι το Καταστατικό του ΔΝΤ “δεν παραβιάζεται”. Σύμφωνα με τις πηγές, από την Πέμπτη το βράδυ γίνονταν προσπάθειες να ξεπεραστούν οι δυσκολίες ώστε αύριο Κυριακή να δοθούν από την Ε.Ε. οι εγγυήσεις που ζητά το Ταμείο.
Συγκεκριμένα το ΔΝΤ είχε λάβει υπόσχεση ότι οι Ευρωπαίοι θα δεσμευτούν εγγράφως ότι θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τους επόμενους 12 μήνες. Ο δεύτερος όρος που είχε θέσει το Ταμείο και έχει ήδη εκπληρωθεί ήταν η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την ελληνική Βουλή.
Η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να προεδρεύσει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου εάν η Ε.Ε. συμφωνήσει επί των εγγυήσεων που απαιτεί το Ταμείο.
Οι πηγές δήλωσαν στο “Εθνος της Κυριακής” ότι εάν δεν δοθούν οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις, η συνεδρίαση του ΔΝΤ “απλά δεν θα πραγματοποιηθεί”. Στην περίπτωση αυτή η Ευρώπη θα κληθεί να καλύψει όλο το ποσό της πέμπτης δόσης, κάτι που θα περιπλέξει περισσότερα τα πράγματα.
Με δήλωσή της την Πέμπτη το βράδυ, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Κάρολαϊν Ατκινσον, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συζητήσεις μεταξύ της τρόικας και της Ελλάδας για την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος, που είναι συνεχείς, θα οδηγηθούν σε θετική κατάληξη. Τόνισε επίσης ότι “η ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Ελλάδας για να εφαρμόσει το Πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων”.
Χαρακτήρισε την ψηφοφορία “ευπρόσδεκτο και σημαντικό βήμα που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, θα διαφυλάξει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση”.
Τράπεζες
Πρώτα έργα και μετά οι ρυθμίσεις
Σε στασιμοτητα βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των τραπεζών με τον δημόσιο τομέα των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, καθώς τίθεται ανοικτά θέμα υλοποίησης των μέτρων που ψήφισε η ελληνική Βουλή. “Χρειάζονται οπωσδήποτε χειροπιαστά αποτελέσματα από τη νομοθέτηση των μέτρων” δήλωσε πηγή που είναι ενήμερη των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε: “Διαφορετικά δεν θα συμβεί τίποτα”.
Των διαπραγματεύσεων ηγείται η εταιρεία Institute of International Finance, η οποία αντιπροσωπεύει το σύνολο των τραπεζών και η οποία είναι υποστηρικτική της πρότασης για συμμετοχή στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και ιδιωτών.
Η πηγή δήλωσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με αργούς ρυθμούς και όπως είπε υπάρχει διάθεση για υποστήριξη του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας, εννοώντας ότι “θα είναι σε καλό δρόμο τα μέτρα που ψήφισε η ελληνική Βουλή”. Χωρίς την αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα “απλώς δεν θα συμβεί” υποστήριξε η πηγή.
Εξήγησε επίσης ότι όταν και εάν αποφασιστεί η συμμετοχή των ιδιωτών, αυτό θα ισχύσει προς το τέλος του χρόνου, ακριβώς επειδή επιθυμούν να δουν στην πράξη την υλοποίηση των μέτρων. “Εάν δεν υπάρχουν πρόοδος και αποτελέσματα από τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, οι ιδιώτες δεν θα λάβουν μέρος” ισχυρίστηκε η πηγή, η οποία πρόσθεσε: “Είναι κρίσιμο θέμα η υλοποίηση των μέτρων”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα το οποίο συζητείται αφορά “μενού επιλογών” με εξασφαλισμένο κεφάλαιο και δεν τίθεται στη βάση “πάρ’ το ή άφησέ το” (take it or leave it). Επίσης θέτουν ως όρο και τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, “για να δουν πώς θα αφομοιώσουν ταχύτερα τον όγκο του ελληνικού χρέους”.