H ζωή του Paul Allen και η σχέση με τον Gates
Στο ευρύ κοινό, το όνομα της Microsoft είναι συνδεδεμένο με τον Bill Gates. Οι έχοντες γνώση όμως, γνωρίζουν πως ο κολοσσός της πληροφορικής, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν σήμερα οι υπολογιστές, ως προϊόν (και) για τις μάζες, δεν είναι μόνο δικά του έργα. Είναι και του παιδικού φίλου του, Paul Allen, που πέθανε αυτή την εβδομάδα, στα 65 του χρόνια.
Του ανθρώπου που έγινε γνωστός ως «ο άλλος της Microsoft», ως ο «κύριος Gatsby», για τα ξέφρενα πάρτι που έκανε, τις διάσημες –και μη- ερωμένες του, την απεριόριστη σπατάλη, αλλά και τις τεράστιες αγαθοεργίες που άλλαξαν το πρόσωπο της γενέτειράς του.
Ο Allen, γνωρίστηκε με τον Gates όταν αυτός ήταν 14 και ο Bill 12. Ήταν συμμαθητές στο Lakeside School του Seattle. Η αγάπη τους για την τεχνολογία, σε μια εποχή που δεν είχε γίνει η «έκρηξή» της ακόμα και τα κοφτερά μυαλά τους, τους έκαναν αχώριστους. Και το 1975, όταν η ΙΒΜ είχε πρωτοπαρουσιάσει τους υπολογιστές, με τη δύναμη των οποίων ο άνθρωπος πάτησε το φεγγάρι, εγκατέλειψαν το σχολείο, για να βάλουν μπρος ένα μεγαλόπνοο σχέδιο: Να βάλουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσα σε κάθε σπίτι. Γεγονός δύσκολο, αφού η τεχνολογία αυτή, τότε, φάνταζε… εξωγήινη και αδιανόητα δύσκολη για να τη χειριστεί ο καθημερινός άνθρωπος.
Με τη Microsoft, ο Allen και ο Gates, κατάφεραν να απλοποιήσουν τα πράγματα και να αντιπαρατεθούν απέναντι σε τεχνολογικούς κολοσσούς της εποχής. Δημιούργησαν ένα δικό τους πρόγραμμα, το MS/DOS και έναν δικό τους τύπο υπολογιστή: Τον personal computer (PC) που ήταν φιλικότερος στο ευρύ κοινό και ευκολότερος στη χρήση, ενώ είχε και άπειρες δυνατότητες και προοπτικές εξέλιξης. Ο Allen, στις συζητήσεις του με τον Gates, πριν αποφασίσουν εάν θα κάνουν κάτι, απαντούσε: «Εάν θα κάνει καλό σε ανθρώπους, ας το κάνουμε».
Όμως, η μοίρα στάθηκε ιδιαίτερα σκληρή στον Allen. Μόλις 8 χρόνια μετά από την ίδρυση της Microsoft, η εταιρία δεν είχε γίνει ακόμα «παντοκράτορας» της τεχνολογίας και ο Paul Allen αποχωρούσε. To 1983, δίνει ήδη μάχη με τον καρκίνο και αφήνει τη Microsoft. Κρατά κάποιες μετοχές σε αυτή και γίνεται μεγιστάνας, γεγονός που τον κάνει 22ο πλουσιότερο Αμερικανό, σύμφωνα με το Forbes.
Κάνοντας πράξη όσα έλεγε ότι πρεσβεύει πριν γίνει πλούσιος, επιστρέφει στην πατρίδα του, το Seat-tle και ρίχνει δισεκατομμύρια, προσπαθώντας να κάνει την πόλη πολιτιστικό προορισμό και να ανυψώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Μεταξύ άλλων αγόρασε και τρεις επαγγελματικές ομάδες της πόλης: Τους Seattle Seahawks (στο NFL, με πλήρη ιδιοκτησία), τους Portland Trailblazers (ΝΒΑ, πλήρη ιδιοκτησία), και τους Seattle Sounders (MLS, μερίδιο).
Με τη μετοχή της Microsoft να εκτοξεύεται σε αξία, ο Allen μαζεύει χρήματα. Πολλά. Όχι όσα τα 92,1 δισεκατομμύρια δολάρια του Gates, αλλά 21 δισ. Και με αυτά, κάνει τη ζωή του… Gatsby. Κρυμμένος από τα φώτα της δημοσιότητας, ζει αντισυμβατική ζωή. Δεν παντρεύεται και δεν κάνει παιδιά ποτέ, ενώ διοργανώνει πάρτι στην έπαυλή του, στα οποία οι παρευρισκόμενοι υπογράφουν συμφωνίες εμπιστευτικότητας. Οι σχέσεις του με τις σταρ και τις στάρλετς διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ οι ανερχόμενες στο χώρο του μόντελινγκ «στριμώχνονται» για μια θέση στη θαλαμηγό “Octopus” του Allen.
Το 2011, ήταν μια σημαδιακή χρονιά. Ο Allen εκδίδει ένα βιβλίο, στο οποίο «ξεμπροστιάζει» τον Gates. Αποκαλύπτει ότι ο Gates συμπεριφέρεται δυναστικά στους συνεργάτες του, αλλά και τον λόγο για τον οποίο βγάζει στο φως τις «πιπεράτες λεπτομέρειες». Είχε ακούσει μια συνομιλία του Gates με τον CEO της Microsoft, Steve Ballmer, στην οποία συζητούσαν το πώς θα μειώσουν το μερίδιό του στην εταιρία, για να τον πετάξουν εκτός. Στα 65 του, έφυγε με αυτό το παράπονο, μαλωμένος με τον φίλο του…
Από την έντυπη έκδοση