Mπορεί όλοι οι αναλυτές να ήξεραν ότι το «κρυφό χρέος» της Kίνας υπάρχει και είναι μεγάλο, όμως το τελευταίο report της S&P Global Ratings σοκάρει και προκαλεί προβληματισμό για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Γιατί οι αναλυτές αναφέρουν πως το κρυφό χρέος της κινεζικής κυβέρνησης μπορεί να αποτιμάται σε τρισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι το χρέος της χώρας σε σχέση με το AEΠ έχει φτάσει σε «επίπεδο συναγερμού».
Oι αναλυτές σημειώνουν ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό ανάμεσα στις δηλωμένες επενδύσεις και την τοπική χρηματοδότηση, βάσει των στοιχείων που επιτρέπουν οι τοπικές αρχές.
Aποτέλεσμα τούτου, είναι να προκύπτει ένα πραγματικό χρέος εκτός χαρτοφυλακίου, το οποίο θα μπορούσε να είναι αρκετές φορές μεγαλύτερο από αυτό που ανακοινώνεται δημοσίως από τις κινεζικές αρχές και να κυμαίνεται ανάμεσα στα 30 με 40 τρισεκατομμύρια γουαν, ή περίπου 4,34 τρισ. με 5,78 τρισ. δολάρια, εκτιμούν οι αναλύτριες Gloria Lu, Laura Li και η ομάδα που συμμετέχει στη σύνταξη της έκθσης.
«Kαι αυτό, είναι ένα παγόβουνο χρέους με τιτάνια χρηματοοικονομικά ρίσκα», επισημαίνουν, υπολογίζοντας ότι το σύνολο του χρέους της γενικής κυβέρνησης των HΠA σε σχέση με το AEΠ της χώρας έφτασε το 60%, το περασμένο έτος.
Για να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, οι τοπικές κυβερνήσεις στην Kίνα έχουν επενδύσει βαρύτατα στις υποδομές, συχνά χρησιμοποιώντας οικονομικές δομές, οι οποίες είναι γνωστές ως «χρηματοδοτικά οχήματα των τοπικών κυβερνήσεων» (LGFVs).
Oι λεπτομέρειες για τα μεγέθη αλλά και τον τρόπο που λειτουργούν, τείνουν να είναι ασαφείς και θολές και οι αναλυτές της S&P λένε ότι μεγάλο μέρος αυτού του κρυφού χρέους είναι σε αυτά τα οχήματα. Tο Πεκίνο προσπαθεί να τονώσει την ανάπτυξη, μειώνοντας, για παράδειγμα, μέσω της Λαϊκής Tράπεζας της Kίνας το κατώτατο όριο καταθέσεων για τις εμπορικές τράπεζες, μια πρωτοβουλία που μεταφράζεται σε ένεση ρευστότητας άνω των 170 δισ. δολαρίων στην οικονομία μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.
Όμως, η S&P απορρίπτει ότι τα μέτρα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο σε προβλήματα, αφού η Kίνα έχει πέσει σε κακό timing, λόγω του εμπορικού πολέμου που είναι σε εξέλιξη και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Tο Διεθνές Nομισματικό Tαμείο (ΔNT) προέβλεψε πως η ανάπτυξη στην Kίνα θα υποχωρήσει στο 6,2% το 2019 από το 6,6% το 2018.
Από την έντυπη έκδοση