Δέκα κορυφαία στελέχη του παραιτήθηκαν φέτος, ενώ μειώνονται οι χρήστες
Η αληθινή δύναμη μιας επιχείρησης, λένε, είναι οι άνθρωποί της. Για το Facebook, αυτό θα πρέπει να ισχύει εις… διπλούν, καθώς στηρίζει τη δύναμή του, εκτός από τα στελέχη που πλαισιώνουν τον ιδρυτή του, Mark Zuckerberg και στους χρήστες του. Το 2018 όμως, έχει αποδειχθεί μια πολύ δύσκολη χρονιά για την εταιρία, καθώς «αιμορραγεί» σχεδόν… ακατάσχετα.
Έχοντας βρεθεί στη δίνη σκανδάλων που αφορούν την ασφάλεια των στοιχείων των χρηστών, την ιδιωτικότητά τους και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, η μετοχή της Facebook έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της τον Ιούλιο, όταν ανακοίνωσε τα οικονομικά στοιχεία του τετραμήνου, προειδοποιώντας για επιβράδυνση των κερδών.
Συνολικά, από την αρχή του έτους, η μετοχή της Facebook έχει πέσει περισσότερο από 10%, όμως, ακόμα σημαντικότερη είναι η μείωση των νέων σε ηλικία χρηστών. Σύμφωνα με έρευνα της Piper Jaffray, μόλις το ένα τρίτο των teenagers χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του Facebook πάνω από μια φορά το μήνα, ποσοστό που είναι πολύ κάτω από το 52% που καταγραφόταν πριν από δύο χρόνια. Τουλάχιστον, οι ίδιοι χρησιμοποιούν το «αδελφό» app της εταιρίας, Instagram.
Ενός κακού βέβαια, μύρια έπονται. Και έτσι, στα σκάνδαλα και την εκροή χρηστών προς άλλα κοινωνικά δίκτυα, προστίθεται ένα άλλο, αρκετά σημαντικό πρόβλημα. Πρόκειται για τη σχεδόν μαζική φυγή κορυφαίων στελεχών. Το ένα μετά από το άλλο, τα σημαντικότερα στελέχη του αμερικανικού κολοσσού και θυγατρικών του, ανακοινώνουν την αποχώρησή τους, ανοίγοντας… πανιά προς αλλού.
Η αρχή, φέτος, έγινε από τον Jan Koum, συνιδρυτή της WhatsApp, ο οποίος ανακοίνωσε την έξοδό του από την εταιρία τον περασμένο Απρίλιο.
Ο Ουκρανοαμερικανός προγραμματιστής που, το 2014 είχε πουλήσει στον Zuckerberg το WhatsApp για 19 δισεκατομμύρια δολάρια, παραιτήθηκε από το ΔΣ της Facebook, λόγω «διαφωνιών με την εταιρία» και για την ακρίβεια, λόγω διαφωνίας με τον Zuckerberg ως προς την ανάπτυξη του WhatsApp. Σήμερα, ακολουθεί τη μέθοδο “rest and vest”, κάνοντας… διακοπές και βγάζοντας περίπου μισό δισ. το χρόνο από τις μετοχές.
Τον Ιούνιο, ο επικεφαλής επικοινωνιών και δημόσιας πολιτικής του Facebook, Elliot Schrage, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την εταιρία, στην οποία δούλευε περισσότερο από 10 χρόνια, αφού δεν μπορούσε να διαχειριστεί τη δημόσια υπεράσπιση της Facebook σε ό,τι αφορά τα κενά στην ασφάλεια διαχείρισης δεδομένων των χρηστών.
Τον Ιούλιο ήρθε η σειρά του αντιπροέδρου και γενικού συμβούλου (επικεφαλής δικηγόρου) της εταιρίας, Colin Stretch. Εδώ, επρόκειτο για «απόνερα» μιας άλλης παραίτησης που είχε προγραμματιστεί νωρίτερα: Του Ελληνοαμερικανού Chief Security Officer, Alex Stamos, ο οποίος βρισκόταν σε έντονες διαφωνίες με άλλους executives της εταιρίας, για τον τρόπο διαχείρισης της ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές του ’16.
Ο Stamos παραιτήθηκε τελικά τον Αύγουστο και, τον ίδιο μήνα, έφυγε και ο αντιπρόεδρος, υπεύθυνος των συνεργασιών της εταιρίας, Dan Rose. Ο Αύγουστος ήταν κακός μήνας, καθώς τότε αποχώρησε και η executive των επικοινωνιών, Rachel Whetstone, για να μεταβεί στη Netflix, καθώς και η επικεφαλής της ανάπτυξης news products, Alex Hardiman.
Τον Σεπτέμβριο, φέτος, έγινε μεγαλύτερο «μπαμ» με την έξοδο των Kevin Systrom και Mike Krieger. Οι ιδρυτές του Instagram, αποχώρησαν από τη μητρική, Facebook, «αγανακτισμένοι» με τον Zuckerberg, ο οποίος άλλαξε πλήρως τον τρόπο αλληλεπίδρασης του Instagram με το Facebook και… κατέλυσε την ανεξαρτησία του. Σαν «κερασάκι», ο Systrom δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι «κανείς, ποτέ δε φεύγει από μια δουλειά επειδή όλα είναι καταπληκτικά». Η φυγή των executives και των ιδρυτών ελπιδοφόρων startups που απέκτησε το Facebook, συνεχίζεται. Τελευταίος, αποχώρησε ο πρώην CEO και συνιδρυτής της Oculus, Brendan Iribe. Μέχρι τον επόμενο…
Από την έντυπη έκδοση