Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ψάχνει τρόπο να γλιτώσει από την κρίση
Μπορεί η επενδυτική σύνοδος του Ριάντ να απέχει πολύ από τον χαρακτηρισμό «Νταβός της ερήμου», που θέλει να του προσδώσει η διοργανώτρια χώρα, όμως, για την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, είναι μια καλή ευκαιρία να προκαλέσει ένα distraction με το οποίο θα… ξορκίσει το «φάντασμα» του Jamal Kasoghi.
Γι’ αυτό και (προσπαθεί να) επικεντρώσει το ενδιαφέρον σε επιχειρηματικά deals ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία έκλεισαν κατά την έναρξη της συνόδου.
Βέβαια, στον πρίγκιπα-διάδοχο Mohammed bin Salman ο οποίος έδωσε το «παρών», εν μέσω θερμής υποδοχής, αλλά με χαμηλούς τόνους (αφού δεν εκφώνησε λόγο), είναι πασιφανές πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα περιγράφει ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Hallid al Fatih («η χώρα περνάει κάποιου είδους κρίση»).
Αρκεί, για να το καταλάβει κανείς, πέρα από την οργή της διεθνούς κοινότητας για την δολοφονία του Kasoghi, να δει τους συμμετέχοντες της συνόδου, σε σχέση με πέρυσι.
Ηχηρές απουσίες, εκτός από 25 κορυφαία επιχειρηματικά στελέχη που αρνήθηκαν να παρευρεθούν, μεταξύ αυτών οι CEOs των JPMorgan, HSBC, Uber, αυτές του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Steven Mnuchin και της επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde.
Απουσίες οι οποίες δείχνουν την έναρξη μιας περιόδου απομόνωσης για τη Σαουδική Αραβία.
Απομόνωση σημαίνει και κυρώσεις, οι οποίες είναι αρκετά πιθανό να επιβληθούν στη Σαουδική Αραβία, κάτι που, με τη σειρά του, προκαλεί… άγχος για την αγορά του πετρελαίου, την οποία «διαφεντεύει» η χώρα ως το κυρίαρχο μέλος του ΟΠΕΚ και ο μεγαλύτερος πετρελαιοπαραγωγός του κόσμου.
Τις ανησυχίες ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα καταφέρει να καλύψει την αγορά προμηθεύοντάς τη με επιπλέον πετρέλαιο ώστε να καλύψει την αποχώρηση του Ιράν από την παγκόσμια αγορά, εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων διασκέδασε ο al Fatih.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια της συνόδου, ότι η χώρα που έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή της κατά 1 με 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα.
Η διαβεβαίωση αυτή έφερε την υποχώρηση του Brent κατά 4,21% στα 76,47 δολάρια το βαρέλι και του West Texas Intermediate κατά 4,67% στα 66,12 δολάρια το βαρέλι.
«Θα εξετάσουμε αν υπάρχουν προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς, ιδιαίτερα με τις επικείμενες κυρώσεις κατά του Ιράν.
Στη συνέχεια θα πορευτούμε με το ίδιο σκεπτικό που έχουμε σήμερα, δηλαδή να καλύπτουμε όποια ζήτηση προκύψει ώστε να διασφαλίσουμε πως είναι ικανοποιημένοι οι πελάτες», εξήγησε ο Al Fatih, ο οποίος είναι και διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco.
Από την έντυπη έκδοση