Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θεωρεί βιώσιμο το πρόγραμμα βοήθειας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθεί και ρίχνει βάρος στο σκέλος της ανάπτυξης, την ενίσχυση της οποίας θα συζητήσει και με τον ομόλογό του Ε. Βενιζέλο όταν επισκεφθεί το Βερολίνο.
“Το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είναι βιώσιμο, αν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα αυτά που αποφάσισε. Αυτή δεν είναι μόνο δική μου άποψη, αλλά και του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός αυτή την ασυνήθιστη πρόκληση”, τονίζει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα (Δευτ. 4.7.11). “Δεν θα είναι εύκολο, αλλά οι Έλληνες αποφάσισαν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. Και είμαι πεπεισμένος ότι θα κάνουν τα πάντα, ώστε να βγουν από τη δεινή τους κατάσταση”, λέει ο κ. Σόιμπλε.
Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχυθεί το σκέλος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας καλώντας και την Ευρώπη “να προθυμοποιηθεί περισσότερο απ’ ό,τι μέχρι σήμερα και να στηρίξει την Ελλάδα στη δημιουργία ανάπτυξης”. Προαναγγέλλει δε πως “όταν τις επόμενες ημέρες έλθει ο Έλληνας ομόλογός μου στο Βερολίνο, θα συζητήσω μαζί του πώς μπορούμε να προωθήσουμε αυτή τη διαδικασία”.
Ο κ. Σόιμπλε εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της. “Πάρτε για παράδειγμα το ποσοστό συμμετοχής του κράτους στην ελληνική οικονομία, που σήμερα είναι σχεδόν όσο και σε μια πρώην κομμουνιστική χώρα”, λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι με την εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων “δεν θα εισρεύσουν μόνο χρήματα στα κρατικά ταμεία, αλλά θα απελευθερωθούν και σημαντικές αναπτυξιακές δυνάμεις”.
Ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει σθεναρά την εκδοχή πτώχευσης της Ελλάδας προειδοποιώντας για συνέπειες ανάλογες της Λίμαν Μπράδερς. Αναφέρει ότι “ως υπεύθυνη κυβέρνηση, φυσικά και προετοιμαζόμαστε για την απίθανη περίπτωση που θα προέκυπτε, πέραν πάσης προσδοκίας, στάση πληρωμών της Ελλάδας. Ωστόσο, θα ήταν εντελώς λάθος να σπρώξουμε την Ελλάδα ελαφρά τη καρδία σε πτώχευση. Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία και οι κίνδυνοι μετάδοσης στις χρηματαγορές θα ήταν υπερβολικά μεγάλοι”.
Για την επιδιωκόμενη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε σημειώνει ότι “θέλουμε να πετύχουμε ένα ουσιαστικό ποσό σε ευρωπαϊκό επίπεδο”. Το ποσό που υποσχέθηκαν γερμανικές τράπεζες και πιστωτές περιλαμβάνει όλα τα ομόλογά του, που λήγουν το 2014.
“Τα υπόλοιπα ποσά θα προέλθουν από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και από διεθνείς επενδυτές”, λέει ο κ.Σόιμπλε. Επισημαίνει πάντως ότι δεν θα είναι “λευκή επιταγή” η βοήθεια προς την Ελλάδα. “Λευκή επιταγή. Όχι. Η Ελλάδα πρέπει τώρα να γυρίσει σελίδα και να εφαρμόσει ένα άνευ προηγουμένου φιλόδοξο πρόγραμμα λιτότητας. Σίγουρα είναι σκληρό. Οι περικοπές, για τα γερμανικά δεδομένα, αντιστοιχούν σε 400 δις. Ευρώ, περισσότερα από τον συνολικό γερμανικό προϋπολογισμό. Αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος να καλυφθούν οι παραλείψεις πολλών ετών”.