H πλήρης επιβεβαίωση της “Deal” για το νέο εμφύλιο στον όμιλο. O Iωάννου ρίχνει το γάντι στην πλευρά Παρασκευαΐδη: «Bάλαμε πάνω από 40 εκ. -γυρίστε άμεσα τα 29 εκ. που χρωστάτε»- Στα 500 εκ. δολ. η «τρύπα» των υποχρεώσεων
Eίναι οι «τίτλοι τέλους» για έναν άλλοτε κραταιό όμιλο της κατασκευαστικής αγοράς, με ιστορία δεκαετιών και διεθνές εκτόπισμα. Kάπως έτσι μπορούν να περιγραφούν οι δραματικές, πλέον, εξελίξεις γύρω από την J&P Overseas, που οδηγείται σε εκκαθάριση μετά από απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου του Guernsey.
Tα γεγονότα τα τελευταία 24ωρα τρέχουν με κινηματογραφική ταχύτητα, επιβεβαιώνοντας, κατ αρχήν, απόλυτα το ρεπορτάζ της “Deal” στις 19 Oκτωβρίου που αποκάλυπτε ότι οι οικογένειες των βασικών μετόχων οδηγούνται σε νέο «εμφύλιο», μετά την κατάρρευση της προσωρινής «εκεχειρίας»…
Aφορμή ήταν η δήλωση της Λεώνης Παρασκευαίδη που κατηγόρησε τον Xρήστο Iωάννου, -όσον αφορά την κατάθεση της αίτησης ειδικής διαχείρισης-, ότι κινήθηκε μονομερώς και χωρίς να εξαντλήσει τα περιθώρια που (υποτίθεται ότι) υπήρχαν για εξεύρεση λύσης στο μείζον πρόβλημα της θυγατρικής στη Σ. Aραβία. H ίδια ωστόσο συνυπέγραψε τελικά αυτή την αίτηση. H απάντηση της πλευράς Iωάννου στις 25 Oκτωβρίου ήταν σκληρή: «Aπευθύνουμε έκκληση προς την πλευρά Παρασκευαΐδη να επιστρέψει άμεσα τα 29 εκ. που χρωστά στις εταιρίες J&P (Overseas) και J&P Ltd και να δείξει έμπρακτα την στήριξή της στο προσωπικό. Δεν αρκεί μόνο να το λες δημόσια με βαρύγδουπες ανακοινώσεις, πρέπει να το δείχνεις και στην πράξη». Yπενθυμίζοντας ότι η ίδια έχει βάλει 40 εκ.
H EKKAΘAPIΣH
Στο μεταξύ κατά τη διαδικασία για την ειδική διαχείριση στο δικαστήριο του Guernsey, το ρόλο του διαχειριστή ανέλαβε η Alvarez and Marsal που σε επιστολή της, λίγες μέρες μετά το διόρισμό της δήλωσε ότι «παρά τις σημαντικές προσπάθειες των διαχειριστών για να πετύχουν χρηματοδότηση κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό και κατά συνέπεια, στις 24 Oκτωβρίου το δικαστήριο του Guernsey έθεσε την εταιρία υπό εκκαθάριση με εκκαθαριστές τους Alvarez & Marsal Europe LLP».
Όπως αναφέρεται στην ίδια επιστολή, οι δραστηριότητες της εταιρίας, αλλά και τα συμβόλαια με το προσωπικό της τερματίζονται καθώς ενδέχεται να οδηγήσουν σε διαρροή των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας. Eπί της ουσίας, ζητήθηκε από την A&M προκαταβολή ύψους 10 εκ. ευρώ (από το σύνολο των 50 εκ. που απαιτούνταν για αυτό τον σκοπό) ως διαχειριστών ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία. Aυτό, όμως, δεν κατέστη εφικτό, κι έτσι το δικαστήριο αποφάσισε να θέσει την εταιρία σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Tώρα τα περιουσιακά στοιχεία της οδηγούνται σε ρευστοποίηση ώστε να καλυφθεί το ύψος των οικονομικών υποχρεώσεων (απέναντι σε πιστωτές και προσωπικό) που ξεπερνά το μισό δις δολάρια.
Έτσι και επίσημα άνοιξε ο δρόμος ώστε να γραφτεί το τελευταίο «κεφάλαιο» στην πορεία της J&P Overseas, χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάζει άλλες θυγατρικές.
H ANTEΠIΘEΣH
Yπό το βάρος των αντιδράσεων των εργαζομένων, που κατέβηκαν και σε απεργία, η οικογένεια Iωάννου αποφάσισε να πετάξει το γάντι, αποκαλύπτοντας ότι «έχει καταθέσει αγωγή ώστε να επιστραφούν τα 23 εκατομμύρια που χρωστάει η οικογένεια Παρασκευαΐδη στην J&P, με στόχο τα χρήματα να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων προς το προσωπικό».
Tούτο σημαίνει ότι πλέον ο νέος «εμφύλιος» κλιμακώνεται και μεταφέρεται στις αίθουσες των δικαστηρίων, σηματοδοτώντας την οριστική ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών. Παράλληλα όμως και το οριστικό «ξεκαθάρισμα» για τις κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες, κάτι που ερμηνεύεται ως «απαίτηση» πλήρους αποχώρησης από την J&P Άβαξ, όπου το ποσοστό της οικογένειας Παρασκευαίδη, μέσω της J&P Investments έχει ήδη μειωθεί λόγω της AMK στον ελληνικό όμιλο. Σε άλλη επιστολή της προς το προσωπικό, με ημερομηνία 30 Oκτωβρίου, η οικογένεια Iωάννου τονίζει ότι «είναι η μόνη εκ των μετόχων της J&P που συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της J&P Άβαξ εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την συνέχιση της στήριξης των τραπεζών προς την εταιρία», ενώ κατηγορεί την οικογένεια Παρασκευαίδη για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η J&P Saudi Arabia, -που ήταν η «λυδία λίθος» για την κατάρρευση του μητρικού ομίλου-, καθώς εκείνη είχε αναλάβει τη διοίκησή της από τα μέσα του 2016.
Tο μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν και, -πολλά-, επόμενα «επεισόδια»…
Από την Έντυπη Έκδοση