Για τρίτη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο τα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου σε πολλά σημεία πήραν ένα αποκρουστικό καφέ χρώμα, που θύμιζε περισσότερο βαλτώδες έδαφος παρά θαλασσινά νερά.
Πρόκειται για το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας έκανε την εμφάνισή του από το απόγευμα της Παρασκευής, και προκάλεσε την αντίδραση του υφυπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, που με εντολή της Κατερίνας Νοτοπούλου έστειλε δύο απορρυπαντικά σκάφη για να περιορίσουν το φαινόμενο.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Μουστάκα, “ο καθαρισμός των επιφανειακών νερών βοήθησε, διότι μέσα στη βλεννώδη μάζα ήταν ‘κρυμμένο’ το δινομαστιγωτό Οστρεόψις που είναι δυνητικά τοξικό και σε περιοχές της Ιταλίας όπου έχει αναπτυχθεί, έχει δημιουργήσει αναπνευστικά προβλήματα”.
“Δεν είναι η θερμοκρασία που ευνοεί το φαινόμενο του ευτροφισμού αλλά η κίνηση του νερού, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας” προσέθεσε η καθηγήτρια Βιολογίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο και εύτροφο σύστημα που παρακολουθείται από τους επιστήμονες. “Πρόβλεψή μας αποτελεί το γεγονός ότι, εφόσον υπάρχουν ακόμη τα αίτια που προκαλούν την ερυθρά παλίρροια, θα εμφανιστεί και πάλι” κατέληξε.
Ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Κώστας Φυτιάνος, εκτιμά ότι τα φαινόμενα θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στην παραλία της Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι ο Θερμαϊκός είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος και τα λύματα αποτελούν πρώτης ποιότητας τροφή για το φυτοπλαγκτόν, καθώς είναι πλούσια σε ενώσεις φωσφόρου και αζώτου.
Ο κ. Φυτιάνος τονίζει ότι αιτίες της κακής κατάστασης του κόλπου, που προκαλούν και το φαινόµενο του ευτροφισµού, είναι τα φυτοφάρµακα και τα λιπάσµατα που χρησιµοποιούνται ανεξέλεγκτα στις αγροτικές καλλιέργειες πέριξ του κόλπου, τα κάθε λογής απόβλητα που χύνονται από την τάφρο του Δενδροποτάµου στη θάλασσα και οι συχνές υπερχειλίσεις του παντορροϊκού αποχετευτικού συστήµατος της Θεσσαλονίκης που σε κάθε ισχυρή νεροποντή αφήνει τα ανεπεξέργαστα οικιακά λύµατα να πέφτουν στον Θερµαϊκό.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΜΑΘ, το υπουργείο παρακολουθεί “με ιδιαίτερο προβληματισμό” τα περιβαλλοντικά φαινόμενα που εξελίσσονται στον Θερμαϊκό κόλπο και μεριμνά για τον καθαρισμό των επιφανειακών υδάτων, αλλά η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού πρόληψης και αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών φαινομένων στον Θερμαϊκό “είναι μείζονος σημασίας για την κυβέρνηση, υλοποιούμενος με την ενεργοποίηση του φορέα διαχείρισης”.