Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπαίνουν οι εταιρείες – κολοσσοί του διαδικτύου, όπως Facebook, Apple, Google και Amazon.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει οι εταιρίες με υψηλά ψηφιακά έσοδα στην Ευρώπη να καταβάλουν φόρο 3% επί του τζίρου από τις διαδικτυακές υπηρεσίες στην ΕΕ. Αυτό αναμένεται να εισφέρει περίπου 5 δισ. ευρώ.
Με την πρόταση όμως δεν συμφωνούν όλοι. Από τη μία μεριά η Γαλλία δηλώνει ότι δεν θα ησυχάσει εάν δεν επιβληθεί ο φόρος μέχρι τα τέλη της χρονιάς, από την άλλη μεριά χώρες, όπως η Γερμανία, τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναθεωρήσει το σχέδιό της.
Τρία: Ετοιμη η Ιταλία για εθνικό φόρο
Η Ιταλία θα εφαρμόσει έναν εθνικό φόρο για τις εταιρίες διαδικτύου, εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο έως τα τέλη του έτους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία.
Ο Τρία δήλωσε σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών ότι η Ρώμη έχει ήδη εισαγάγει έναν εθνικό φόρο αλλά τον ανέστειλε αναμένοντας μια πιθανή συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εάν δεν υπάρξει τέτοια συμφωνία έως τα τέλη του έτους, η Ιταλία θα προχωρήσει αυτόνομα, δήλωσε ο Τρία.
Σολτς: Να αναθεωρηθεί το σχέδιο της Κομισιόν
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε από την πλευρά του, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναθεωρήσει το σχέδιό της. Τόνισε ότι ο νέος φόρος θα πρέπει να επιβληθεί μόνο εάν δεν υπάρχει μια παγκόσμια συμφωνία έως το καλοκαίρι του 2020.
Μιλώντας στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, ο Σολτς δήλωσε επίσης ότι η αναθεωρημένη πρόταση θα πρέπει να μειώνει το εύρος του φόρου και να εξαιρεί την πώληση δεδομένων και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) – κλάδοι που εάν περιληφθούν θα μπορούσαν να οδηγήσουν και στη φορολόγηση των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.
Λεμέρ: Σαφής κόκκινη γραμμή για τη Γαλλία
Η Γαλλία δεν θα ησυχάσει εάν δεν εγκριθεί το σχέδιο της για ευρωπαϊκό ψηφιακό φόρο πριν τα τέλη της χρονιάς, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.
Η γαλλική κυβέρνηση πιέζει για το νέο φόρο, με στόχο να αναγκάσει τις εταιρείες να πληρώσουν έναν πιο δίκαιο φόρο στην περιοχή.
Το μέτρο αναμένεται να κερδίσει τη συμπάθεια των ψηφοφόρων ενόψει των ευρωεκλογών την άνοιξη. Ωστόσο, κάποιες τεχνικές διαφορές ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν επιτρέψει ουσιαστική πρόοδο στο θέμα. Από την πλευρά τους, οι επικριτές του νέου φόρου υποστηρίζουν ότι θα υποχωρήσει η καινοτομία.
«Θέλουμε να υιοθετηθεί η οδηγία για την ψηφιακή φορολογία μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς. Αυτή είναι σαφής κόκκινη γραμμή για τη γαλλική κυβέρνηση», τόνισε ο Μπρούνο Λεμέρ, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα και τεχνικές ανησυχίες, αλλά αυτές οι ανησυχίες δεν αποτελούν πολιτικά προβλήματα, οπότε έχουμε ακόμη τρεις ή τέσσερις εβδομάδες πριν το επόμενο Ecofin για να διορθώσουμε τα τεχνικά ζητήματα», είπε ο Λεμέρ.
«Θα περάσω νύχτα-μέρα με τους Γερμανούς φίλους μου για να βρω έναν συμβιβασμό και μία λύση για αυτά τα τεχνικά ζητήματα. Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται αυτές τις τεχνικές δυσκολίες για να αποφύγει την πολιτική ευθύνη», κατέληξε.