Μετά τη λήξη και του δεύτερου πακέτου στήριξης το 2014, η Ελλάδα έχει πολύ μικρό κίνητρο να επιβάλει κούρεμα στα ομόλογα, αναφέρει τριμηνιαία μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank.
Το κυβερνητικό χρέος που θα κρατείται από μη εγχώριους ιδιώτες επενδυτές θα αντιπροσωπεύει μόνο το 20% του συνολικού χρέους. Συνεπώς ακόμα και ένα μεγάλο κούρεμα θα μειώσει λίγο το συνολικό χρέος. Αντίθετα, το πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών θα είναι μεγάλο, με σοβαρό αντίκτυπο στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αναφέρεται στην μελέτη.
Σε αντίθεση με τις λύσεις σκληρής αναδιάρθρωσης, μετά το 2014 η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά από μια επιμήκυνση και ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου αποπληρωμής του χρέους που θα διακρατείται από επίσημους ευρωπαϊκούς φορείς. Προκειμένου να επιτύχει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για το χρέος της, η Ελλάδα οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για δομικές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, επισημαίνεται επίσης στην μελέτη.
Συγγραφείς της μελέτης είναι ο Σύμβουλος Οικονομικών Μελετών της Eurobank και Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος και οι Οικονομικοί Αναλυτές Όλγα Κοσμά, Μαρία Πρανδέκα και Βασίλης Ζάρκος.