Με σύμμαχο τον καλό καιρό πραγματοποιήθηκε η αφή της Μαραθώνιας Φλόγας στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου του Μαραθώνα. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για να τιμηθεί η μνήμη των 99 νεκρών της καλοκαιρινής πύρινης λαίλαπας.
«Είμαστε περήφανοι που διοργανώνουμε τον πιο ιστορικό αγώνα. Ο Μαραθώνιος της Αθήνας για τους Έλληνες δεν είναι απλώς ένας δύσκολος άγωνας είναι μια γέφυρα που συνδέει τον θρύλο με την Ιστορία. Φέτος αναλάβαμε την πρωτοβουλία να αναδασώσουμε τις πληγείσες περιοχές» είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος υποδεχόμενος τους εκατοντάδες παρευρισκομένους τονίζοντας ότι «η συνεργασία είναι το σύγχρονο μήνυμα του Μαραθωνίου της Αθήνας του Αυθεντικού».
Κάτω από τον ηλιόλουστο αττικό ουρανό όπου άναψε η φλόγα στέλνοντας τις αξίες του Μαραθωνίου σε όλο τον κόσμο το ” παρών” έδωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι ” είναι βαριά η ιστορία του αγώνα ώστε κάθε δρομέας γίνεται κοινωνός και πρεσβευτής των αξιών του, της ειρήνης, της αδελφοποίησης, της εξάλειψης του ρατσισμού”, προσθέτοντας ότι ” οι νεκροί θα συνοδεύουν τους δρομείς σε ολόκληρη τη διαδρομή”. Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του δε, εξέφρασε τη στήριξη της Πολιτείας στη διοργάνωση.
Για τον ποιο συναισθηματικά φορτισμένο Μαραθώνιο έκανε λόγο ο πρόεδρος της AIMS, Πάκο Μποράο, επειδή ” μεταφέρει αξίες όπως της ειρήνης και της αλληλοκατανόησης, τις οποίες έχουμε ανάγκη όλοι αυτήν την εποχή” κι ευχήθηκε να τερματίσουν όλοι οι δρόμεις ασχέτως της θέσης που θα λάβουν.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης υποσχέθηκε πως ο φετινός αγώνας θα είναι ο καλύτερος και δήλωσε πως θα είναι αφιερωμένος ” στη μνήμη όσων χάθηκαν με φρικτό τρόπο το καλοκαίρι”, ενώ τη σημασία του Μαραθωνίου για τον πολιτισμό και τον τουρισμό εξήρε και ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Χαράλαμπος Καρίμαλης.
Εν συνεχεία ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, Αλέξης Κωστάλας, έδωσε το σύνθημα για να ξεκινήσει το τελετουργικό, που έχει βασιστεί σε ιδέα και σε σκηνοθεσία του Φωκά Ευαγγελινού. Την αφήγηση έκανε ο Δημήτρης Λιγνάδης. Τη φλόγα άναψε ο Γιώργος Παπαδόπουλος που είχε τον ρόλο του ημεροδρόμου και είναι εκείνος που την παρέδωσε στην καλύτερη μαραθωνοδρόμο για το 2018, η οποία βραβεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο γκαλά της ΑIMS, Γκλάντις Τσερόνο.
Λόγω της φονικής πυρκαγιάς του Ιουλίου δεν πραγματοποιήθηκε λαμπαδηδρομία. Πριν το άναμμα του βωμού δίπλα στην ιστορική αφετηρία, όπου αύριο το πρωί θα ξεκινήσουν για τον αγώνα 18.500 δρομείς, έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός εντυπωσιακού γλυπτού, μιας αψίδας που δώρισε η μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Κίνας, το Ναντσίνγκ η οποία έχει αδελφοποιηθεί με τον Μαραθώνα.
Το μεταλλικό γλυπτό, έργο των Κονγκ Μα και Μπίλιν Χου, παρουσιάστηκε επισήμως από τον πρόεδρο του Κογκρέσου της Ναντσίνγκ, Τσιανγκ Λονγκ, παρουσία της νέας πρεσβευτού της Κίνας στην Αθήνα, Τσιγιουέ Τσανγκ. Ο πρόεδρος του Κογκρέσου στην ομιλία του έκανε λόγο για την αμοιβαία εκτίμηση και την ιδιαίτερη σημασία που έχουν για την παγκόσμια κοινότητα ο ελληνικός και ο κινεζικός πολιτισμός. Το έργο τέχνης τοποθετήθηκε δίπλα στην αφετηρία και τον βωμό ώστε η φλόγα να περνά κάτω από τη νέα αψίδα πριν παραδοθεί σε επόμενους μαραθωνίους. Τον βωμό άναψαν η Γκλάντις Τσερόνο μαζί με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Μαραθωνίου, Μαρία Πολύζου και Σπύρο Ανδριόπουλο.
Φέτος τη φλόγα παρέλαβαν ο Μαραθώνιος της Λάρνακας και ο Μαραθώνιος Midnight Sun της Νορβηγίας.