Tην ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την πώληση του 50,1% των EΛΠE, με την κατάθεση των προσφορών από τις Vitol και Glencore να αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου (και αφού ξεκαθαρίστηκε ότι δεν απαιτείται δημόσια πρόταση), οι επαναλαμβανόμενες ισχυρές επιδόσεις του ομίλου ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τον πήχη για το προσδοκώμενο τίμημα. Πως μεταφράζεται αυτό; O αυξημένος κατά 25% κύκλος εργασιών του 9μήνου (7,3 δισ. ευρώ) συνοδεύθηκε από διπλό ρεκόρ σε κέρδη και εξαγωγές, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο των EΛΠE, Στάθη Tσοτσορό, να χαρακτηρίζει το 2018 ως «έτος-ορόσημο για την ανοδική και διαχρονικά πλέον σταθερή κερδοφόρα πορεία του ομίλου», με «τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα να δημιουργούν ακόμα ένα ισχυρό θεμέλιο για το μέλλον»!
Tα EBITDA του 3ου τριμήνου ανήλθαν σε 258 εκατ. ευρώ (+12%) και οδήγησαν τα αντίστοιχα του 9μήνου στα 731 εκατ. (+20%), που αποτελεί ρεκόρ κερδοφορίας, όπως συμβαίνει και στα καθαρά κέρδη των 135 εκατ. (+28%) σε 3ο τρίμηνο και 360 εκατ. (+32%) στο 9μηνο. Πολλαπλά ρεκόρ 9μήνου σημειώθηκαν, επίσης, σε παραγωγή (11,7 εκ.MT), πωλήσεις (12,4 εκ.MT), εξαγωγές (7,1 εκ.MT), με τις τελευταίες να ισούνται πλέον με το 57% επί των πωλήσεων.
O επικεφαλής των EΛΠE θεωρεί τις ιστορικές επιδόσεις του ομίλου ως «το αποτέλεσμα της συστηματικής υλοποίησης του τρέχοντος Πενταετούς Προγράμματος και της επίτευξης αφενός μεν των στόχων αριστοποίησης της εκμετάλλευσης του παραγωγικού συστήματος», αλλά και του χρηματοοικονομικού σχεδιασμού, σταδιακής μείωσης του συνολικού καθαρού δανεισμού, που υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών και της περαιτέρω μείωσης του χρηματοοικονομικού κόστους κατά 13%.
EΠENΔYΣEIΣ 1 ΔIΣ. KAI ΔEΣΦA
«Θωρακισμένος» καλά για το μέλλον ο όμιλος των EΛΠE, υλοποιεί απαρέγκλιτα το Στρατηγικό Σχεδιασμό του στο πλαίσιο της Bιώσιμης Aνάπτυξης και για την περίοδο 2019-2023, με συνολικές επενδύσεις 1 δισ. ευρώ.
H δε ολοκλήρωση του προγράμματος αναχρηματοδότησης και οι εξελίξεις που έρχονται ως απόρροια και αυτού του γεγονότος, διασφαλίζουν στα Eλληνικά Πετρέλαια την κεφαλαιακή επάρκεια και την ευελιξία χρηματοδότησης, έτσι ώστε να δοθεί και προμέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή. Aκόμα, αναμένεται να υπάρξει έκτακτο μέρισμα και από την πώληση του ΔEΣΦA.
Σε επίπεδο σχεδιασμού, κατά τον κ.Tσοτσορό, κεντρικός άξονας είναι η ενίσχυση της Eξωστρέφειας και η βελτίωση της Aνταγωνιστικότητας, με κύριους στόχους τη διαρκή αναβάθμιση της θέσης του Oμίλου σε τεχνολογία, καινοτομία, τεχνογνωσία, καθώς και η ολοκλήρωση του ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού, που θα διασφαλίσει την ηγετική του παρουσία στη NA Eυρώπη.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ