Καταργείται το χαρτόσημο
Ως τροχοπέδη στην εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος στην αγορά ακινήτων χαρακτήρισε τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο 10ο Thessaloniki Tax Forum. Από το ίδιο βήμα ο κ Πιτσιλής προανήγγειλε και την κατάργηση του χαρτοσήμου, επισημαίνοντας ότι πλέον είναι απαρχαιωμένος.
«Στόχος της Α.Α.Δ.Ε. είναι να αντικατασταθεί το απαρχαιωμένο πλέον και δύσχρηστο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο προκαλεί τριβές και πληθώρα δικαστικών αντιδικιών με τους φορολογουμένους, με ένα σύγχρονο φόρο στις συναλλαγές ο οποίος θα προσδιορίζεται και θα υπολογίζεται εύκολα και θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά», υπογράμμισε ο κ. Πιτσιλής.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ τόνισε ότι έχει αναζητηθεί η ευρωπαϊκή εμπειρία στο ζήτημα αυτό, ώστε η πρότασή μας να λαμβάνει υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές στα άλλα κράτη της Ε.Ε. «Η συνεργασία με την τεχνική βοήθεια έχει προχωρήσει, έχουμε δουλέψει εντατικά το τελευταίο διάστημα και έως το τέλος του έτους το αργότερο θα είμαστε σε θέση να υποβάλουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση προς την πολιτική ηγεσία για την αναμόρφωση της νομοθεσίας», σημείωσε.
Σημείωσε ακόμη ότι η ΑΑΔΕ κινείται εντός στόχων στο μέτωπο των εσόδων ενώ όσον αφορά στις επιστροφές φόρου, το συνολικό εκκρεμές ποσό υποχώρησε κάτω από το 1 δισεκ. ευρώ (περίπου 950 εκ. όλα τα αιτήματα, άνω και κάτω των 90 ημερών, περιλαμβανομένων αυτών που υποβλήθηκαν εχθές).
«Από τις επιστροφές που είναι πάνω από 90 ημέρες, για 300 εκ. περίπου έχουν σταλεί ειδοποιήσεις σε φορολογουμένους», ανέφερε.
Όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, η Α.Α.Δ.Ε. με πρωτοβουλία της, και αναγνωρίζοντας ότι το νομικό πλαίσιο του Ειδικού Φόρου Ακινήτων αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις τροχοπέδη για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος στην αγορά ακινήτων, βρίσκεται σε συνεννόηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε το πλαίσιο εξαιρέσεων από τον ΕΦΑ για τους φορείς της κεφαλαιαγοράς να προσαρμοσθεί στην ισχύουσα νομοθεσία περί κεφαλαιαγοράς και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αποσταλεί σχέδιο προτεινόμενων ρυθμίσεων προς την πολιτική ηγεσία.
«Διαπιστώσαμε», τόνισε ο κ. Πιτσιλής, «ότι στο σημείο αυτό υπάρχει έλλειμμα, με αποτέλεσμα, χαρακτηριστικό παράδειγμα, πολλοί αλλοδαποί οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες ακινήτου στην Ελλάδα και επιθυμούν να το εκμεταλλευθούν επιχειρηματικά, να πρέπει να κάνουν έναρξη επαγγέλματος στην Ελλάδα και να χαρακτηρίζονται αυτομάτως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Αρκετές από τις περιπτώσεις αυτές προσέφυγαν στη ΔΕΔ και δικαιώνονται, όταν αποδεικνύεται ότι αυτοί παρά την άσκηση της δραστηριότητας αυτής στην Ελλάδα, παραμένουν φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής. Οι υπηρεσίες μας επεξεργάζονται σχέδιο απόφασης για την διευθέτηση του ζητήματος αυτού».