«Είναι η πρώτη φορά στα οκτώ χρόνια της κρίσης, που καταθέτουμε ως κανονική πια χώρα της ευρωζώνης τον προϋπολογισμό μας και αυτός ο προϋπολογισμός εγκρίνεται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας, για τη θετική εισήγηση του Euroworking Group, σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη του ελληνικού προϋπολογισμού για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και του πρωτογενούς πλεονάσματος, χωρίς την περικοπή των συντάξεων.
«Είναι ένα μεγάλο γεγονός και δεν αναφέρομαι μόνο στο θέμα των συντάξεων. Αυτό απαντά σε όλους όσοι βλέπουν με καχυποψία την Ελλάδα, δείχνει ότι κινούμαστε σταθερά, με σύνεση και βεβαίως ικανοποιούμε τις ανάγκες, που είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε και τίποτε παραπάνω», είπε ο κ. Πιτσιόρλας, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί προεκλογικής παροχολόγιας από την πλευρά της κυβέρνησης.
«Είναι ένας προϋπολογισμός μετρημένος, ένας προϋπολογισμός, που δεν μπορούσε παρά να έχει μέτρα ανακούφισης για κατηγορίες, οι οποίες έχουν πληγεί πάρα πολύ από την κρίση, ταυτόχρονα όμως είναι ένας προϋπολογισμός που διατηρεί τη δημοσιονομική πειθαρχία και βάζει τις βάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας», εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιό του ο αν. υπουργός παρατήρησε ότι υπάρχουν δομικές αδυναμίες, για την αντιμετώπιση των οποίων η κυβέρνηση προχωρά σε μεγάλες αλλαγές «διαρθρωτικές αλλαγές στα θέματα της χωροταξίας, στα θέματα του κτηματολογίου, των δασικών χαρτών, του περιβάλλοντος, του εμπορικού δικαίου, των κινήτρων, παντού».
Γνωστοποίησε, δε, ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που ρυθμίζει τα θέματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας, διανοητικής ιδιοκτησίας, θέματα επιχειρηματικών πάρκων και θέματα κινήτρων για πολλές κατηγορίες επιχειρήσεων «μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχει ψηφιστεί». «Είναι ένα μεγάλο νομοσχέδιο, το έχουμε καταθέσει στη Βουλή, απλώς υπάρχει μεγάλος όγκος νομοθετημάτων που περιμένουν. Επιδίωξή μας είναι μέχρι το τέλος του χρόνου -σε κάθε περίπτωση αρχές του επομένου- να έχει ψηφιστεί», διευκρίνισε.
Σε σχέση με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων σημείωσε πως «έχουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των κόκκινων δανείων και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο και η εικόνα που έχουμε είναι ότι το 2018 κλείνει με έναν καλύτερο τρόπο από ό,τι οι προηγούμενες χρονιές». Ο κ. Πιτσιόρλας εκτίμησε πως «το 2019 θα είναι ουσιαστικά η πρώτη χρονιά που θα υπάρχει πιστωτική επέκταση στη χώρα μας, οι τράπεζες δηλαδή θα αρχίσουν να τροφοδοτούν την οικονομία ξανά με δάνεια, θα αλλάξει η εικόνα και το κλίμα».
Ερωτηθείς, εξάλλου, για τη συμφωνία Εκκλησίας- Πολιτείας, παρατήρησε ότι «είναι η πρώτη φορά που με συναίνεση ρυθμίζονται μεγάλα θέματα και πιστεύω ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις να επιλυθούν ιστορικές εκκρεμότητες με τον καλύτερο τρόπο, άρα λοιπόν είναι μια συμφωνία πάρα πολύ σημαντική και δεν χρειάζονται μιζέριες σε αυτά τα θέματα -και η αντιπολίτευση δυστυχώς το αντιμετωπίζει πάρα πολύ μίζερα και πάρα πολύ πολιτικάντικα».
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη σύστασης κοινού ταμείου για την αξιοποίηση της αμφισβητούμενης περιουσίας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «είναι προς όφελος όλων, είναι μεγάλα τμήματα περιουσίας, τα οποία ρημάζουν και μένουν αναξιοποίητα λόγω των αμφισβητήσεων εκατέρωθεν και αυτό βλάπτει και την Πολιτεία και την Εκκλησία και βλάπτει κυρίως την ελληνική κοινωνία – και το γεγονός ότι επιλύονται αυτά τα θέματα και θα μπούμε σε διαδικασία αξιοποίησης καλό για όλους είναι».
Κληθείς να σχολιάσει την παρεμπόδιση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν στεφάνι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο ο κ. Πιτσιόρλας είπε: «Αυτό που πρέπει να κρατάμε πάντα από το Πολυτεχνείο είναι το κεντρικό μήνυμα εκείνης της περιόδου που θα παραμείνει διαχρονικό. Τα γεγονότα είναι συνήθη, έχουν γίνει λίγο φολκλόρ, κάθε χρόνο επαναλαμβάνονται τα ίδια, να μη δίνουμε ιδιαίτερη σημασία».