Μετά το «φαγοπότι» στη σίτιση φαίνεται πως πληθαίνουν τα »γκρίζα» σημεία στη διαχείριση των κονδυλίων στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, αυτή τη φορά στον τομέα της Υγείας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Όπως επισημαίνει, από την απάντηση του υπουργείου Υγείας, που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά τη σχετική ερώτηση των βουλευτών του Ποταμιού, προκύπτει ότι «τη διετία 2016-18 έχουν δοθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ πάνω από 40 εκατ. ευρώ (!), χωρίς να διευκρινίζεται για το πού ακριβώς αξιοποιήθηκαν τα χρήματα αυτά, τη στιγμή που οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στα hotspots των νησιών είναι απάνθρωπες. Άλλωστε, εικόνες ντροπής ακόμα και με μικρά παιδιά να ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες καταγράφονται καθημερινά από ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης».
Σύμφωνα με το Ποτάμι, τα μεγαλύτερα ποσά από τα κονδύλια σε ποσοστό από 69% έως ακόμα και 92% ανάλογα με το πρόγραμμα, διατίθενται για δαπάνες προσωπικού, ενώ παράλληλα θέλει τα εξής ερωτήματα:
Ποιος είναι ο αριθμός & οι κατηγορίες του προσωπικού;
Πρόκειται για υπάρχον προσωπικό ή νέες προσλήψεις;
Αν πρόκειται για νέες προσλήψεις, πόσες είναι αυτές και ποιες διαδικασίες έγιναν;
Και όλα αυτά, ενώ υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες και πάρτι προσλήψεων στα hotspots μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ» υπογραμμίζει το Ποτάμι.
Όπως σημειώνει, έχουν διατεθεί και ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 794.000 ευρώ για νοσήλια και εξετάσεις προσφύγων σε νοσοκομεία των νησιών του Αν. Αιγαίου, χωρίς περαιτέρω στοιχεία για το πού και πώς αξιοποιήθηκαν αυτά.
Το Ποτάμι, μαζί με το υπόλοιπο υλικό για τις συμβάσεις στις δομές και τη σίτιση, είχε ζητήσει και την κατάθεση των συμβάσεων ιατρικού σκοπού. Ωστόσο, όπως αναφέρει, οι μόνες συμβάσεις που επισυνάπτονται στη σχετική απάντηση που έλαβε αφορούν στην προμήθεια πέντε φωτοτυπικών μηχανημάτων, οκτώ υπολογιστών, οκτώ οθονών, 12 laptop, τριών εκτυπωτών και τεσσάρων σκάνερ, καθώς και η αμοιβή των ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης.
Για όλα αυτά τώρα ζητεί συγκεκριμένες απαντήσεις με στοιχεία, «όχι γενικόλογες περιγραφές κι αποσπασματικά νούμερα».