Ένα ξεχωριστό προϊόν της αργολικής γης, η αγκινάρα Ιρίων, αποκτά πλέον ονομασία προέλευσης, καθώς καταχωρήθηκε με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/1235 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Μητρώο των ΠΟΠ/ΠΓΕ (DOOR) ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).
Αποτελεί το 107ο κατά σειρά καταχωρισμένο Ελληνικό Προϊόν στο Ευρωπαϊκό Μητρώο των ΠΟΠ/ΠΓΕ (DOOR). Σημειώνεται ότι οι καταχωρισμένες προδιαγραφές (φάκελος) μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: www.minagric.gr → αγρότης-επιχειρηματίας → ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΙΠΠ → Ελληνικά προϊόντα & Προδιαγραφές → Φρούτα-Λαχανικά-Ξηροί Καρποί-Όσπρια.
Η συντονισμένη προσπάθεια των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποδίδει καρπούς με πολλαπλά οφέλη πρώτα και κύρια για τους παραγωγούς, αλλά και για τη φήμη των προϊόντων της ελληνικής γης. Τα τρόφιμα αυτά μπορούν να αναδειχθούν, με δράσεις που θα προκύψουν από την αναγνώρισή τους ως ΠΟΠ/ΠΓΕ, στρέφοντας το καταναλωτικό κοινό από το δυτικό τρόπο διατροφής στο μεσογειακό πρότυπο.
Η Αγκινάρα Ιρίων δεν είναι το μοναδικό από τα προϊόντα της Αργολίδας που καταχωρείται στο Κοινοτικό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ, καθώς έχουν πρηγηθεί το ελαιόλαδο Λυγουριού- Ασκληπιείου, το ελαιόλαδο Κρανιδίου, τους οίνους Αργολίδας.
Το συγκεκριμένο αγροτικό προίόν, καλλιεργείται σε έκταση περίπου 2.500 στρ. στα Ίρια Αργολίδας και καλύπτει το 80% της εγχώριας αγοράς. Χαρακτηρίζεται
από μεγάλη πρωιμότητα. Η πρώτη συγκομιδή στα μέσα φθινοπώρου της επιτρέπει να είναι η μόνη διαθέσιμη στην αγορά. Επιπρόσθετα, οι μεγάλες ποσότητες του προϊόντος που διατίθενται κατά τους χειμερινούς μήνες, τροφοδοτούν την αγορά σχεδόν μονοπωλιακά, καθιστώντας την ευρύτατα γνωστή.
Σημειώνεται ότι δεν είναι λίγες οι αναφορές για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της «Αγκινάρας Ιρίων» στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, σε βιβλία, περιοδικά και εκπομπές μαγειρικής, καθώς και σε εξειδικευμένα περιοδικά γεωργικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, τελευταία, η Αγκινάρα Ιρίων έγινε το θέμα ενός ταξιδιωτικού και γαστρονομικού ντοκιμαντέρ της ελληνικής τηλεόρασης, μεταξύ 12 συνολικά διαφορετικών, μοναδικών προϊόντων της ελληνικής γης