Υπέρ των θέσεων του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά τάσσεται με άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal , μία ημέρα μετά την συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα.
«Επιτέλους μιας πρόταση υπέρ της ανάπτυξης στην Ελλάδα» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του άρθρου το οποίο ξεκινά με μια αναφορά στον Διογένη και την αναζήτηση με το … φανάρι τίμιου πολιτικού, ενώ συνεχίζει «Λέγεται, ότι ο Διογένης διέσχιζε την αρχαία Ελλάδα, κρατώντας ένα φανάρι, μέρα μεσημέρι, αναζητώντας έναν τίμιο άνθρωπο. Σήμερα, για να βρεις έναν τίμιο Έλληνα πολιτικό, του οποίου η ατζέντα να περιλαμβάνει μια αναπτυξιακή πολίτική είναι εξίσου δύσκολο» ισχυρίζεται η εφημερίδα.
Κατά την WSJ, στη χθεσινή του συνέντευξη ο Αντώνης Σαμαράς «μίλησε με απόλυτη ειλικρίνεια όσον αφορά την παρούσα στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία βασίζεται στην φοροεπιδρομή για να σταθεί η Ελλάδα πάλι στα πόδια της. Πρόκειται για μια αποτυχία είπε και ” σε τρεις μήνες θα ζητούν περισσότερα χρήματα”. Διογένη, επικοινώνησε με το γραφείο σου»… αναφέρει στο ίδιο πνεύμα η εφημερίδα.
Η εφημερίδα εκτιμά ότι όλοι εκτός ΔΝΤ και Βρυξελλών γνωρίζουν πως ο κ. Σαμαράς έχει δίκιο αλλά «όταν καταψήφισε την νέα φοροεπιδρομή της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα, το μόνο που εισέπραξε, ήταν τον χλευασμό των αρχιτεκτόνων της διάσωσης της Ελλάδος» και ζητά «να του δοθεί η ευκαιρία να εφαρμόσει τον σκεπτικισμό του» για τις παρούσες πολιτικές επί του πρακτέου, κάτι που ακούγεται καλό».
Η WSJ παραθέτει τις προτάσεις Σαμαρά για τη μείωση της φορολογίας και δηλώνει ότι την βρίσκουν σύμφωνη, ενώ υπενθυμίζει τις προτάσεις του οικονομολόγου Steve Hanke για την δραστική μείωση της φορολογίας των εργοδοτών, ώστε να μειωθεί το εργατικό κόστος και να ενισχυθεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
«Λαμβάνοντας υπόψη την κουλτούρα φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, η συνεχόμενη αύξηση της φορολογίας δεν πρόκειται ποτέ να επιφέρει τα απαιτούμενα έσοδα στην Αθήνα προκειμένου να πληρώσει τις τρέχουσες δαπάνες της… Οι προτάσεις του κ. Σαμαρά προσφέρουν , τουλάχιστον, την προοπτική να υπάρξει και πάλι ανάπτυξη στην Ελλάδα» καταλήγει η Wall Street Journal στο άρθρο της.