«Εμείς έχουμε μια Συμφωνία που το περιεχόμενο της μας θωρακίζει από κακοτοπιές», δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ 1 και αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ενώ χαρακτήρισε “θετικό” τον απολογισμό της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα και, παράλληλα, τόνισε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει την τετραετία και την επομένη των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει πραγματικές προγραμματικές συγκλίσεις σε στέρεες και προωθητικές βάσεις.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αφήνει περιθώρια ούτε για αλυτρωτισμούς, ούτε για μειονότητες εντός του ελληνικού χώρου, που θα πρέπει, όπως φαίνεται ότι είπε ο κ. Ζάεφ, να έχουν δικαίωμα στο να διδάσκεται η γλώσσα τους. Αρα, έχουμε μια Συμφωνία που με το πνεύμα και το γράμμα της αποτελούν την καλύτερη απάντηση απέναντι σε όσα είπε ο κ. Ζάεφ, ο οποίος, βέβαια, αισθάνθηκε την ανάγκη να ανασκευάσει», είπε ο κ. Σκουρλέτης.
Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ
Σε ερώτηση για τις ερμηνείες που δόθηκαν στις δηλώσεις του κ. Ζάεφ απάντησε: «Μπορεί λόγοι σκοπιμότητας που έχουν να κάνουν με το εσωτερικό της ΠΓΔΜ και τον διάλογο που διεξάγεται εκεί να δίνουν μια ερμηνεία στο γιατί ειπώθηκε ότι ειπώθηκε, αλλά σε καμιά περίπτωση αυτή η ερμηνεία δεν είναι εξαγώγιμη και σε καμιά περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει τέτοιου είδους ερμηνείες πάνω στο τραπέζι. Και γι’ αυτό υπήρξε η αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν νομίζω ότι εμείς έχουμε λόγους αυτή τη στιγμή να θεωρούμε ότι κάτι έχει αλλάξει από την άλλη πλευρά. Βεβαίως, είναι πολύ σωστό να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, υπάρχουν μια σειρά δεσμεύσεις, ένας οδικός χάρτης, που είναι η προϋπόθεση να τηρηθεί στο ακέραιο για να έρθει αυτή η Συμφωνία στη Βουλή».
Η Ν.Δ έχει “λερωμένη τη φωλιά της” και είναι πλήρως ανακόλουθη με όσα έλεγαν οι προκάτοχοι του κ. Μητσοτάκη
Για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε πως τα μάτια της αντιπολίτευσης βλέπουν πολλά, αλλά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, και παρατήρησε: «Θα πρέπει να είναι προσεκτική και η αντιπολίτευση, η οποία έχει καταθέσει τη διαφωνία της, όπως την έχει καταθέσει. Η αντιπολίτευση πιάνεται από ένα ζήτημα που αν τελικά το περιεχόμενο της Συμφωνίας οδηγεί σε τέτοιου είδους ερμηνείες, πρέπει να είναι πολύ προσεκτική διότι δίνει λαβές στους ακραίους κύκλους από την άλλη πλευρά να κάνουν μια τέτοια ερμηνεία, ενθαρρύνει τέτοιου είδους τοποποθετήσεις. Πρέπει να είναι πιο προσεκτική η αντιπολίτευση και να μην κινείται με βάση, τελικά, τα ταπεινά αντιπολιτευτικά της κίνητρα».Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε, μάλιστα, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει «λερωμένη τη φωλιά της», διότι «είναι πλήρως ανακόλουθη με τα όσα έλεγαν οι προκάτοχοι του κ. Μητσοτάκη».
Σε ερώτηση για τη δήλωση του Νίκου Κοτζιά στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 ότι αν ήταν υπουργός Εξωτερικών θα τραβούσε με κάθε τρόπο τα αφτιά του κ. Ζάεφ για τις δηλώσεις που έκανε, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω τον κ. Κοτζιά. Θα πρέπει κανείς να μην τοποθετείται με εάν και εφόσον. Και το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το αποτύπωμα της πολύ καλής δουλειάς που έκανε. Αρα, δεν ξέρω, τελικά, αν αυτή η δήλωση αμφισβητεί τη δική του δουλειά ή είναι κριτική για τα όσα έκανε η κυβέρνηση».
Σχετικά με δηλώσεις στελεχών του Ποταμιού για τη στάση τους απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Οι επίσημες ανακοινώσεις του Ποταμιού εξασφαλίζουν την ψήφιση της Συμφωνίας, αν υπάρξουν επανατοποθετήσεις θα το δούμε, ο καθένας αναλαμβάνει την πολιτική του ευθύνη. Δεν είναι ένα οποιοδήποτε νομοσχέδιο. Μιλάμε για μια κορυφαία στιγμή στα εθνικά ζητήματα, για μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και τη Βόρεια Ελλάδα. Δεν γίνεται να εμφανίζονται διάφοροι υπέρ τους κοσμοπολιτισμού, υπέρ της συνανάπτυξης, μιας φιλειρηνικής πολιτικής και την ίδια ώρα η Ελλάδα το μόνο που κάνει είναι να βλέπει προς τα κάτω και να μην έχει σχέση με τους βόρειους γείτονες της».
“Ειδικού σκοπού” η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Σε ερώτηση για τη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνα και προέδρου των ΑΝΕΛ τόνισε πως «ο κ. Καμμένος δεν έχει πει σε καμιά στιγμή ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών» και συνέχισε: «Κατά καιρούς έχουμε ακούσει διάφορες εκδοχές γύρω από τη στάση του, έχουμε ακούσει και πιο “σκληρά” πράγματα. Αλλά έχουμε ακούσει, επίσης, από τον κ. Καμμένο ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα έμπαινε εμπόδιο στην πορεία αυτής της κυβέρνησης. Εγώ κρατάω την καλή εκδοχή των πραγμάτων, βλέποντας τη συμπόρευση που υπήρξε σε αυτή την κυβέρνηση, κάτω από δύσκολες και αντιφατικές συνθήκες». Χαρακτήρισε “ειδικού σκοπού” την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σημείωσε πως το πιο πιθανό είναι πως αυτή κλείνει τον κύκλο της με την ολοκλήρωση της τετραετίας, εκτός κι αν υπάρξουν γεγονότα.
Για τις βουλευτικές εκλογές σημείωσε ότι ο χρόνος διεξαγωγής τους δεν σχετίζεται με το ενδεχόμενο μη ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών και δήλωσε πως σχεδιασμός της κυβέρνησης και η προσωπική του εκτίμηση είναι ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Δεν κάνουμε παροχές, δίνουμε αυτό που μας επιτρέπει η πορεία της οικονομίας
Οι πρόωρες εκλογές δεν συμφέρουν τον ελληνικό λαό, καθώς, όπως είπε, «έχουμε αρχίσει να πίνουμε νερό, βρισκόμαστε στην καλύτερη πορεία των τελευταίων χρόνων, γιατί να τη σταματήσουμε;». Απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί παροχολογίας, λέγοντας ότι «δεν κάνουμε παροχές, δίνουμε αυτό που μας επιτρέπει η πορεία της οικονομίας». «Τι θα έπρεπε να κάνουμε, να εθιστούμε στις περικοπές, στις απολύσεις, στις διαθεσιμότητες; Τι έχουμε πάθει; Ανοσία, μιθριδατισμό στη λιτότητα;» αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση.
Πραγματικές προγραμματικές συγκλίσεις μετά τις εκλογές
Σε ερώτηση σχετικά με το ποιες συνεργασίες θα γίνουν μετά τις εκλογές απάντησε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια αν δεν δει εμπράκτως τη βούληση του ελληνικού στις κάλπες.
Η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πραγματικές προγραμματικές συγκλίσεις σε στέρεες βάσεις και προωθητικές, είπε και για τη στάση του ΚΙΝΑΛ σχολίασε πως αυτή αποτελεί μια “ελληνική παραδοξότητα” σε σύγκριση με την πολύ ενδιαφέρουσα κινητικότητα που παρατηρείται στους χώρους της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη.
Μίλησε για “αμηχανία” και “ετεροκαθορισμό” στελεχών του ΚΙΝΑΛ, για την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά τόνισε πως μιλάει με πάρα πολύ μεγάλη άνεση για ίσες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., και αναρωτήθηκε πως μπορεί είναι είναι, για παράδειγμα, με αυτούς που τσάκισαν τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις.
Αναφερόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο είπε ότι δείχνουν “σαφή προτίμηση” προς τη Νέα Δημοκρατία.
Ο κόσμος θα ξεπεράσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συμμαχίες μέσα στην κοινωνία και αυτές τις εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Άρα το τελικό αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί από την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει στο επίπεδο της κάλπης μια πορεία συνεύρεσης με εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα συνεργασίας της αριστεράς με έναν ευρύτερο προοδευτικό χώρο», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης και υπογράμμισε: «Μπορεί η ηγεσία σήμερα του ΚΙΝΑΛ να πολιτεύεται όπως είπαμε νωρίτερα, αλλά υπάρχει ένας κόσμος από κάτω, που αναφερόταν παλαιότερα σε αυτόν τον χώρο, ο οποίος θα την προσπεράσει και θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίπεδο της κάλπης και θα δημιουργήσει εκείνους τους πολιτικούς όρους που θα δώσουν μια τέτοια δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο θα ανατρέψει τη σημερινή δημοσκοπική εικόνα. Εκεί θα δούμε τη μαγεία που δημιουργεί το αποτέλεσμα της κάλπης και τη βίαιη ωρίμαση που θα επέλθει μετά από αυτό το αποτέλεσμα. Ο κόσμος, κατ αρχήν, αντιλαμβανόμενος τις αγκυλώσεις που έχει αυτή τη στιγμή η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα την προσπεράσει, πρώτα από όλα, διαμορφώνοντας. τα αντίστοιχα ποσοστά των κομμάτων. Το αποτέλεσμα θα είναι τέτοιο ώστε θα λειτουργήσει καταλυτικά στο τι θα κάνει κάθε κόμμα και νομίζω ότι δεν θα υπάρξει αδιέξοδο. Αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι να έχουμε πραγματικές προγραμματικές συγκλίσεις.
Θετικός ο απολογισμός της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα
Σε ερώτηση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι είναι θετικός ο απολογισμός και θα βάλει στην άκρη και τις σκιές που είχαν υπάρξει με το επεισόδιο των απελάσεων. Από το 2015 που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση οι ελληνορωσικές σχέσεις μπήκαν σε μια άλλη πολύ θετική βάση, στο μέτρο που επιτρέπει η διεθνής κατάσταση και το γεωπολιτικό σκηνικό, επισήμανε.
Διακριτός και σημαντικός ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της κυβέρνησης
Σχετικά με τις εκλογικές μάχες που έχει να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ο γραμματέας της Κ.Ε. είπα ότι είναι ένα «συλλογικό στοίχημα» και για τον ρόλο του κόμματος σημείωσε: «Επιδιώκουμε να είμαστε ένα κόμμα το οποίο θα έχει έναν διακριτό σημαντικό ρόλο έναντι της κυβέρνησης, ένα κόμμα που δεν θα λειτουργεί όπως λειτουργούσαν παλιά τα κόμματα του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού, ως ένα μέσο για πρόσβαση στην κυβερνητική εξουσία. Φιλοδοξούμε να ένα κόμμα δημοκρατικό, γειωμένο και όχι προθάλαμος κάποιων για να μπορούν να έχουν μια άκρη προς κάποια κυβερνητική θέση ή να ικανοποιήσουν δικά τους ζητήματα».