Συνεχίζονται τις αντιστάσεις οι δανειστές
Την πρόταση για τη νέα ρύθμιση οφειλών, των 120 δόσεων ολοκληρώνει η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι οι δανειστές προβάλουν ακόμη αντιστάσεις. Η νέα ρύθμιση θα είναι πιο ευέλικτη καθώς θα προβλέπει υπό προϋποθέσεις ακόμη και «κούρεμα» της αρχικής οφειλής, εκτός από τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι είναι αναγκαία μια ακόμη ρύθμιση που θα εντάσσει σε ευνοϊκές ρυθμίσεις -που ήδη υπάρχουν για την πλειοψηφία των οφειλετών- για όσους δεν μπορούν να ενταχθούν σε αυτές. Ξεκαθαρίζουν άλλωστε ότι πρόκειται για την ύστατη ευκαιρία, καθώς το ευνοϊκό πλαίσιο με τις νέες ρυθμίσεις δεν θα υπάρχει για πάντα. Και αυτό γιατί από το 2020 αναμένεται να αλλάξουν όλα, σε εφαρμογή Κοινοτικής Οδηγίας που ήδη συζητείται και θα ψηφιστεί εντός του 2019.
Με βάση αυτήν, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καθορίσουν ένα συγκεκριμένο και μόνιμο σύστημα ρυθμίσεων που δεν θα αλλάζει. Παράλληλα, κομβικό σημείο στην επιδιωκόμενη συμφωνία, εκτιμάται πως είναι η ύπαρξη δικλείδας ασφαλείας που θα «κρατά» μέσα στις υπάρχουσες ρυθμίσεις όσους έχουν στο παρελθόν ενταχθεί σε αυτές και συνεχίζουν να τις εξυπηρετούν.
Οι επιτελείς των υπουργείων προσανατολίζονται σε χαμηλή ελάχιστη μηνιαία δόση, έως 50 ευρώ. Οι οφειλέτες θα έχουν μόνο μία φορά δικαίωμα υπαγωγής, ενώ η συνολική ρύθμιση αναμένεται να είναι πιο διευρυμένη και απλούστερη σε σχέση με παλιότερες, με σκοπό να εισρεύσουν περισσότερα έσοδα.
Η ρύθμιση ωστόσο θα αφορά αποκλειστικά και μόνο αυτούς που έκλεισαν βιβλία και μπλοκάκια και έχουν από παλιά οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία. Και αυτό διότι μέχρι τώρα αυτοί οι πολίτες δεν είχαν τη δυνατότητα να υπαχθούν, είτε στο νόμο Κατσέλη, είτε στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ως προς τις οφειλές, θα αφορά αυτές που έχουν δημιουργηθεί στην εφορία ή στα ταμεία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017 και εκτιμάται ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, θα μπορέσει να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, με στόχο να παραμείνει ανοικτή το πολύ έως 6 μήνες.
Παράλληλα, στη ρύθμιση θα προβλέπεται ξεκάθαρα ότι βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή των οφειλετών σ’ αυτή θα είναι η εξόφληση ή η ρύθμιση των τρεχουσών οφειλών, δηλαδή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, του φετινού ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος για το 2018 (χρήση 2017) και του ΦΠΑ.