Την αισιοδοξία τους για το μέλλον αλλά και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίζουν κατέθεσαν οι τραπεζίτες που μετείχαν στα πανελ του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη.
Η χώρα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει την βελτίωση της διεθνούς εμπιστοσύνης, την δημοσιονομική σταθερότητα και την αυξημένη οικονομική δραστηριότητα επεσήμανε ο Χρήστος Μεγάλου, ενώ παράλληλα διατηρεί την θετική δυναμική στις δομικές μεταρρυθμίσεις και την απαραίτητη στροφή προς ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
Κατά τον CEO της Πειραιώς η ολοκλήρωση του προγράμματος δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις για τη χώρα μας.
Στο γεγονός ότι οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται στάθηκε ο Νίκολαος Καραμούζης προέδρος της Eurobank. Οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες ταχύτατα μετατρέπουν τα επιχειρηματικά και λειτουργικά τους μοντέλα, επενδύουν πολύ στην τεχνολογία αλλά και τα εναλλακτικά κανάλια συναλλαγών.
Σύμφωνα με τον Παύλο Μυλώνα, διευθύνων σύμβολο της Εθνικής, με τη βελτίωση των δομικών στοιχείων της οικονομίας οι τράπεζες μειώνουν τα NPEs, προστατεύουν τα κεφάλαια και τονώνουν τα μαξιλάρια ρευστότητας, ενώ παράλληλα καταγράφεται αυξανόμενη ζήτηση για εταιρική δανειοδότηση.
Ο Martin Czurda από την πλευρά του ΤΧΣ σημείωσε ότι οι εξελίξεις στο πλαίσιο εσωτερικής διαχείρισης των NPLs από τις τράπεζες σε συνδυασμό με την βελτίωση της οικονομικής εικόνας της χώρας και την τόνωση της ανάπτυξης θα βοηθήσουν τις τράπεζες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές αλλά και να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Κατά το στέλεχος της Goldman Sachs, Julien Retit, ενώ οι τράπεζες χειρίζονται τα ανοίγματά τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να τους δοθούν περαιτέρω μέσα ώστε να αντιμετωπίσουν τις «κληρονομιές» της κρίσης. Αυτό εν τέλει θα τους επιτρέψει να εστιάσουν στην στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι τράπεζες έκαναν αξιοσημείωτη πρόοδο στην αντιμετώπιση χρόνιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Οι τράπεζες τώρα, επεσήμανε τελούν υπό διαπραγμάτευση σε ένα κλάσμα της αξίας στην οποία ανακεφαλαιοποιήθηκε ο κλάδος.
Τέλος, όπως επεσήμανε ο Πάνος Παπάζογλου της EY η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η συμφωνία σε ένα συνεκτικό πλάνο αντιμετώπισης του προβλήματος των NPEs το οποίο θα έχει την πλήρη στήριξη του SSM και της ΕΚΤ. Η αντιμετώπιση του προβλήματος θα επιτρέψει στις τράπεζες να εστιάσουν στις άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.